Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Interview door Carla Desain voor HCC!Digizine

Vrijwilliger aan het woord: Rein de JongRein de Jong
Publicatiedatum: 25 januari 2012

Auteur: Carla Desain

Rein de Jong (1955) is actief HCC-lid. Hij zet zich in voor HCC!forums en schrijft artikelen voor de HCC!kennisbank.

“Ik moet even terugrekenen hoor”, vertelt Rein de Jong, “het is alweer zo lang geleden… Het moet in ’87 zijn geweest dat ik lid werd van HCC. Ik was in die tijd werkzaam als systeemontwikkelaar bij een grote bank, waar ik met mainframes werkte. Toen de eerste verplaatsbare computers uitkwamen, konden personeelsleden bij toerbeurt zo’n PC twee weken mee naar huis nemen. Met een modem ging ik dan Fidonet op – een voorloper van Internet – om nieuwsgroepen te bezoeken en berichten te versturen. Ik sloot me aan bij de HCC-afdeling in Zwolle om ervaringen op dit gebied uit te wisselen. Dat is nu 25 jaar geleden.”

Computers voor werk en hobby
“Ik had enorm leuk werk; het was echt pionieren, de technische ontwikkelingen gingen destijds zo snel”, vertelt De Jong. “Ik heb bijvoorbeeld het allereerste voice response systeem van de bank ontworpen en geïmplementeerd. Mijn expertise kon ik ook inzetten voor de club, ik gaf geregeld lezingen op HCC-avonden.”

Werk en gezondheid
Rein de Jong kreeg al jong een ernstige hartaandoening, waardoor hij minder moest gaan werken. “Daardoor miste ik veel ontwikkelingen. Vroeger was ik altijd ieders vraagbaak, ik was ‘de man die alles wist’. Maar na lange tijd halve dagen werken – en de nodige uitval door ziekte – was ik die positie kwijt, dat was best moeilijk. Na herhaald advies van mijn huisarts ben ik tien jaar geleden helemaal gestopt. Die beslissing viel me zwaar: Ik hield echt van mijn werk.”
Inmiddels heeft Rein de Jong zich verzoend met een baanloos leven. “Ik dacht vroeger eerlijk gezegd dat ik de 50 niet zou halen. Nu ben ik nu 57 en net opa geworden, wie had dat kunnen denken…”

HCC!forums
Rein de Jong geeft nog steeds lezingen op afdelingsavonden of de HCC!digital dagen. “Dat plan ik zo dat ik daar omheen genoeg rust kan nemen. Mijn activiteiten verschuiven steeds meer naar het schrijven van artikelen en het bijhouden van HCC!forums. Het is prettig om thuis mijn eigen tijd te kunnen indelen, maar minstens even belangrijk is dat ik via digitale communicatie veel meer mensen kan bereiken. Op een lezing bestaat mijn gehoor uit 20 tot 40 mensen, terwijl een artikel in de HCC!kennisbank vaak wel zevenduizend lezers heeft. Het meest succesvolle stuk in de kennisbank – over mobiel internet in het buitenland – is door dertigduizend mensen bekeken.
Ook HCC!forums heeft een groot bereik, mensen vinden het leuk en zinvol om elkaar te helpen met heel diverse vragen. Er zijn meer dan achthonderdduizend bezoeken per jaar. De 3350 geregistreerde gebruikers posten en beantwoorden jaarlijks zo’n 3600 berichten. Als een binnenkomende vraag na een dag nog niet beantwoord is, probeer ik zelf een antwoord te geven.”

Apparatuur
“Ik heb een PC met een groot intern geheugen en een dubbel beeldscherm, goed voor het zwaardere werk zoals fotobewerking. Ik gebruik VirtualBox om verschillende besturingssystemen te kunnen gebruiken als daar een vraag over gesteld wordt op HCC!forums.”

Toekomst van HCC
Rein de Jong heeft een duidelijke toekomstvisie: “Ik zie in de toekomst HCC vooral digitaal bij de mensen thuis komen. Daar is behoefte aan; bovendien bereik je zo meer geïnteresseerden dan bij bijeenkomsten. HCC!forums vind ik een goed voorbeeld, dat is een activiteit met een groot bereik, gericht op de thuisleden. Het is een ideaal medium om de diversiteit van HCC te promoten. Ik zou willen dat HCC!forums door alle leden benut zou worden.
HCC zou een kenniscentrum moeten worden voor alle mensen die met computers bezig zijn. Ik zou een meer interactieve website willen, met meer filmpjes, digitale lessen en discussies via internet-tv. Waarbij de vragen via Twitter of Facebook gesteld kunnen worden.
Verder zie ik een voortrekkersrol voor HCC op het gebied van veiligheid van thuisgebruik van computers en van vrijheid op internet en het tegengaan van betutteling. Eigenlijk moet HCC! een computerconsumentenbond worden, maar wellicht is het daarvoor al te laat. Misschien kunnen we een bijdrage leveren aan tv-programma’s als Kassa en Radar.
In elk geval moet HCC meer naar buiten treden, de website zou dynamischer moeten worden met themaweken, dagelijks wisselende informatie en een soort etalage voor actieve interessegroepen.”

Bron: HCC!digizine

Reacties

Dag Rein,

Ik vind dit interview, van Carla Desain, een prachtig kort verhaal.
Je werkzame leven te moeten stoppen is niet gemakkelijk, maar je hebt er iets moois van gemaakt daarna! Ik ben wat ouder, geb. 1945, en heb je site sinds kort in de peiling. Daar zal ik zo nu en dan kijken hoe het met je staat, houd moed en geniet, Frans Rekers.

Reactie toevoegen

Plain text

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><p><br>
Rhinos place - for it-information - Windows
randomness