Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aanpak problemen met Windows 10 activatie

Windows 10 activatie problemen Productactivatie is door Microsoft geïntroduceerd met het verschijnen van Windows XP in 2001. De eerste activatie bij Microsoft registreert de hardware van je computer en verbindt die met de door jou ingevoerde productsleutel. Met de komst van Windows 10 wordt dit principe nog strikter gehanteerd. Van je systeemcomponenten wordt nog steeds een unieke sleutel samengesteld op basis van je hardware. Deze sleutel wordt opgeslagen op de activatie-servers (KMS) van Microsoft. Dit heeft als voordeel dat je bij een herinstallatie op dezelfde hardware geen productsleutel meer hoeft in te tikken. Je kunt dan op [Overslaan] klikken wanneer om de sleutel wordt gevraagd.

Door de registratie van je hardware en de koppeling van je OEM-licentie betekent het dat je niet meer dan één systeemcomponent per twee maanden mag wisselen om de activatie te behouden.  Dit geldt ook wanneer je een update van Win7/8 hebt gedaan. Wissel je meer, of noodgedwongen binnen twee maanden na een wisseling of upgrade van een oudere Windows-versie, dan heb je een activatieprobleem.

Te doorlopen stappen die tot een oplossing kunnen leiden:

 1. Controleer je tijdinstellingen
 2. Controleer de activatieserver instellingen
 3. Controleer de licentiestatus

Diagnose licentiestatus:

 1. Open een Opdrachtprompt (Win+X)
 2. tik in: cd desktop <Enter> (Of selecteer een andere map waarin je het resultaat wenst)
 3. tik in: licensingdiag -report lic-diag.txt -log lic-diag.cab <Enter>
 4. In de geselecteerde map of op het bureaublad staat nu lic-diag.txt bestand met daarin kenmerken van je installatie.
  Ook moet je daaruit kunnen destilleren wat het probleem veroorzaakt.

Met het commando SLUI.exe op de Opdrachtprompt kun je een alternatieve activatiemethode kiezen:

  • SLUI 3 (Wijzigen van de productcode of gebruik van de keyfinder tool van het BIOS)
  • SLUI 4 (Activeren met behulp van de telefoon)
Heb je problemen doordat je hardware-wijzigingen hebt doorgevoerd, neem dan telefonisch contact op met de helpdesk van Microsoft. Mijn ervaring is dat er niet moeilijk wordt gedaan en je wordt geholpen met de activatie.Windows 10 teefonisch activeren

Bel-procedure: Open een Opdrachtprompt en tik in: SLUI 4 <Enter>.
Je krijgt nu een scherm waarin je een land kunt kiezen. Voor ons meestal Nederland of België. Vervolgens krijg je een scherm met telefoonnummers om te bellen. Wens je door een mens geholpen te worden, druk dan, wanneer om het installatie-id wordt gevraagd, afwisselend en herhaald op # en *; zo vaak als nodig is totdat je wordt doorgeschakeld naar een helpdeskmedewerker. Leg hem of haar je probleem voor en je wordt geholpen.

In het algemeen kun je zonder activatieproblemen één van de volgende componenten vervangen:

  • Processor
  • Geheugen
  • Grafische kaart
  • Netwerkkaart
  • Geluidskaart
  • Harddisk
  • SSD

Na het wijzigen van een component dien je twee maanden wachten voordat je weer een hardware-aanpassing kunt doen zonder dat het activatieproblemen oplevert. Een moederbord vervangen brengt meestal ook een andere processor en RAM met zich mee. Dat zijn dus meerdere componenten. Signalen uit het veld lijken erop te duiden dat je na de upgrade ook eerst twee maanden moet wachten voordat je hardware kunt vervangen, zonder activatieproblemen.

Tot 29 juli 2016 zou je dit kunnen omzeilen door op de nieuwe hardware eerst je oude Windows7/8.1 te installeren. Dan nogmaals de update naar Windows 10 uit te voeren door vanuit de draaiende Windows 7/8.1 de setup.exe te starten op de USB-stick die je met de Media Creation Tool van Windows 10 hebt gemaakt.

label: 

Reacties

Ik lees hier dat je per 2 maanden maar één 'ding' mag wisselen, anders krijg je activatie problemen.Nu heb ik echter 4GB RAM bijgeplaatst en daarnaast in een vrij slot een SSD geplaatst. Alles lijkt goed te zijn, ik zie nu 8GB RAM en een extra harde schijf.NB er is dus geen sprake van vervanging, maar van toevoeging van hardware!Wat ik nu wil is W10 verplaatsen naar de SSD en dan daarvan op te starten om een vlottere laptop te krijgen. Dual boot is niet nodig, maar zou tijdelijk kunnen als ik tenslotte maar de oude HDD kan formatten en gebruiken als data-schijf.Het gaat om een Lenovo T530 laptop, W10 Pro, versie 1703, build 15063.296, 64 bits.De originele HDD is 320GB en de SSD 120GB.Ik heb met de MediaCreationTool een USB 'gevuld' met W10. Ik heb geprobeerd van de USB-stick af W10 te installeren op de SSD, maar ik kreeg daar geen keuze mogelijkheid voor. Het leek alsof W10 over de bestaande installatie zou worden geplaatst. Wat nu??    Graag een advies!Han

Ten tijde van het schriijven van het artikel was het waar dat er maar twee items per twee maanden gewisseld mochten worden voor een legitieme activatie. Inmiddels heeft Microsoft de regels versoepelt. Wat de status nu is weet ik niet. Ik heb zelf kortgelede mogen ervaren dat het wisselen van een compleet moederbord geen problemen opleverden. Wel moest ik daarvoor de microsoft activatietelefoon benutten. Daar zijn ze erg soepel.

Wanneer jij inmiddels de SSD en RAM hebt geplaatst, en je hebt nog steeds een geactiveerde Windows, dan let niets meer om je OS te verkassen naar de SSD. Zelf doe ik dat meestal door een nieuwe installatie uit te voeren. Dat wil jij ook. Je moet daartoe starten vanaf de USB stick.
Vanuit Win10 > Win+I >  Bijwerken en beveiliging > Geavanceerde opstartopties
De pc herstart. Ergens kun je dan kiezen dat je kunt starten vanaf de USBstick.
Vanuit het BIOS. Kies daar dat je wilt starten vanaf de USB of druk bij het starten op een toets (F8, F11 of F12) om het bootmedium te kiezen.

De C: partitie klonen kan ook met het bijgeleverde programma of met het gratis Minitool Patition Wizard.

Groetjes/
_______/Rein

Je komt veel uiteenlopende verhalen tegen over het opnieuw activeren van Windows 10 na een schone installatie of na een hardware aanpassing van je PC. Mijn ervaring was weer anders, en wel een met een goede afloop! Zie de volgende gebeurtenissen:
- moederbord van mijn zelfbouw PC gaat kapot (dd 2011, W7 op Gigabyte bord, i5-2500k)
- gekozen voor een forse upgrade van de PC:
---- ASRock Z390M Pro4 moederbord, Intel i5-9400, Samsung EVO 970 SSD
- activatie geprobeerd met sleutel die ik een jaar geleden met ShowKeyPlus had gevonden, NB ná de upgrade van W7 naar W10!
- dit werkte niet
- gebeld met de activatiehulplijn van Microsoft; "gebruik de originele key van het W7 pakket"
- gelukkig had ik die CD-ROM met W7 nog liggen
- geslaagde activatie met Windowskey+R, SLUI 3, key invoeren en OK geven!

Activatie kan dus ook lukken als je in één keer de drie meest essentiële componenten vervangt en zonder maanden te wachten.
Ik vermoed dat essentieel is dat je een key van een gekocht pakket hebt, en dus niet die van een OEM versie gebruikt.

Han

Je kunt Windows 10 nog steeds NIEUW installeren met elke geldige Windows 7 of Windows 8(.1) key. Windows 10 in OEM versie kent een aan de hardware gebonden sleutel. Deze blijft geldig zolang je niet teveel van de hardware wijzigd. Het staat over het algemeen wel een of twee wijzigingen toe. Maar nooit een moederbord vervanging.

Bewaar je oude keys dus goed.

Groetjes/
_______/Rein

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows
randomness