Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Android smartphone: minimaal

Android smartphone: minimaal Een gekrompen telefoon in de hand - erg minimaal
- Wat heb je nodig? -

Hoe kies je een smartphone wanneer je maar heel beperkte eisen en wensen hebt? Welk systeem en welke apps heb je minimaal nodig. Omdat dat niet zoveel is, wordt dit ook een minimaal verhaal.

Mijn schoonmoeder van 96 toont graag dat zij een vrouw van deze tijd is. Autorijden, smart tv, veel sociale contacten en een smartphone; zo toont Oma dat ook zíj erbij wil horen.

Haar eerste smartphone was een Windows Phone. Naar mijn idee de makkelijkste telefoon die er voor ouderen was. Toen WhatsApp de ondersteuning voor dat platform terugtrok, moest er wat anders komen. Tja, en het mag niet te veel kosten. De telefoon hoeft ook niet veel te kunnen. Meer dan bellen, Whatsappen, foto’s kijken en Facebook gebruiken is voor haar niet nodig. Er hoeft geen goede camera op te zitten. NFC? Bluetooth? Koptelefoon? Allemaal overbodige en verwarrende extra’s. Alleen de basis. Daarmee kan ze al haar wensen vervullen.

Welke Hardware?

Allereerst een toestel uitzoeken. De eisen die ik daarbij stel zijn:

  • Niet te duur (max € 150,-);
  • Voldoende intern geheugen (min 32 GB);
  • Zo lang mogelijke ondersteuning van het besturingssysteem.

Opstartende AndroidOne telefoon Smartphones hebben we tegenwoordig in twee smaken: Android en iPhone. Een iPhone is, zelfs wanneer je de langere levensduur meeweegt in je keuze, voor een basisgebruiker veel te prijzig. Dus wordt het een smartphone met een Android One versie (zie kader onderaan).

Dat beperkt je keuze, maar Android One verlengt de veilige levensduur en bovendien wordt je telefoon sneller geüpdatet omdat je de kale versie van Google Android hebt. De updates van Google kunnen zo worden uitgerold omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met door de smartphonefabrikant gemaakte aanpassingen in het Operating Systeem. 

Zoeken met deze eisen op Tweakers Pricewatch of HardwareInfo levert de volgende shortlist1 op. Op het moment van schrijven zou mijn keus vallen op de Nokia 4.2 (3GB ram) 32GB voor € 119,--. 

Installatie

Nadat je de telefoon hebt uitgepakt en volledig hebt opgeladen, installeer je de telefoon met een eigen Google-account. Heb je dat nog niet, dan kun je dat tijdens de installatie op de telefoon aanmaken of op je pc door te surfen naar account.google.com
Scherm: Toegankelijkheidsopties Android Instellen Tijdens de installatie moeten we in de instellingen veelvuldig aanpassingen maken. Je kunt op meer manieren bij de Instellingen komen: via de Instellingen-app (blauw met tandwiel) of via het tandwielsymbool: veeg hiervoor van boven naar beneden over het scherm en maak dan dat venster groter.

Na de installatie werk je allereerst alle updates bij: Instellingen > Systeem > Geavanceerd > Updates. De volgende stap is het juist instellen van de back-up (zie mijn eerdere artikel: Wat Android back-upt’).
De volgende stap is het verwijderen van voor jou overbodige apps (via de Play Store-app > hamburger menu (drie horizontale streepjes) > Mijn apps en games > Geïnstalleerd > Tik op de app die je wilt verwijderen > OK). Daarbij kun je denken aan de ‘bloatware’ die de fabrikanten vaak meeleveren. Ik denk hierbij aan:
Google Home/Drive/Lens/Health/Nieuws, Android Auto, Toegankelijkheidstools, Netflix en de vaak al geïnstalleerde Facebook-app. Facebook ook? Ja! Die verwijderen we! Zie hieronder bij Basis-apps waarom.

Na de installatie is het goed om een aantal instellingen, zoals letter- en icoongrootte, na te lopen en na te gaan of ze aanpassing behoeven en welke gevolgen die instellingen hebben. Kies daarvoor Instellingen > Toegankelijkheid. Wanneer je de instellingen opent, staat er bovenin een zoekvenster. Tik daar in dit geval ‘Toegankelijkheid’ in (zonder de aanhalingstekens) zo kom je ook waar je wezen wilt. Dat is vooral van belang wanneer je een instelling zoekt en het pad daarheen niet weet.

Mocht je bluetooth niet nodig hebben omdat je geen ander apparaat hebt dat je daarmee zou willen verbinden, schakel het dan uit door op het scherm van boven naar beneden te vegen. Tik dan op het Bluetoothsymbool om het uit (of weer in) te schakelen.

Wat vaak vergeten wordt zijn de noodinstellingen van de telefoon. Je kunt zowel noodnummers invoeren als een telefoonnummer op het Vergrendelscherm plaatsen, zodat de eerlijke vinder iemand kan waarschuwen.
Noodnummers voer je in bij Instellingen > Over de telefoon > Noodnummers. Daar kun je belangrijke informatie over jezelf invoeren, zoals relevante medische gegevens. Melding op het Vergrendelscherm: Instellingen > Scherm > Geavanceerd > Weergave op vergrendelingsscherm > Bericht schermvergrendeling.
Mijn advies om daar neer te zetten: ‘Found? Call +31 611 222 333’.

Basis-apps

Standaard staan er al veel apps op je telefoon, maar een aantal basis-apps zul je zelf nog moeten installeren of instellen.
Mocht je de telefoon voor een senior installeren die niets opheeft met een mobiele telefoon en alles zo simpel mogelijk wenst, kijk dan eerst naar de apps: Senior Phone of Big Launcher. Beide apps geven na installatie een menuschil met een versimpelde weergave van de telefoon.

  • Startscherm Android met snelkoppelingen naar contactpersonen en veelgebruikte apps Contacten/Telefoon. Vul eerst je contacten in door ze handmatig in te voeren of te importeren in Google Personen (Dit gaat het makkelijkst in de browser – Log in met je account bij contacts.google.com – Daar vind je een optie: Importeren – Lees de instructie en de uitleg).
    Als je dan toch bezig bent in de contactpersonen markeer dan de Favorieten en plaats de frequent gebruikte personen op het Startscherm. Hiernaast zie je het Startscherm zoals mijn schoonmoeder dat gebruikt.
  • Mail, uiteraard alleen wanneer je een e-mailadres hebt. Je Google-account is al als mailadres opgenomen in de al aanwezige Mail-app van Android.
  • Een Internetbrowser. De meeste mensen zullen de standaard aanwezige app Chrome met Google als zoekmachine gaan gebruiken. Zelf kies ik voor de privacyveiligere browser Brave. Die gebruik ik samen met de privacyveiligere zoekmachine Startpage.
  • Een Berichten app. Voor de meeste mensen zal dat WhatsApp of Messenger zijn. Persoonlijk prefereer ik vanwege de privacy de app Signal. Helaas wordt die door minder mensen gebruikt.
  • Foto’s
    Het is fijn wanneer je de foto’s die je krijgt toegezonden en wilt bewaren terug kunt zien. Daarvoor is de meegeleverde app Foto’s prima geschikt.
  • Nieuws-app(s)
    Het nieuws volgen is voor velen een must. De apps van de NOS en NU.nl worden het meest gebruikt. Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je een van deze kiezen of een app van je favoriete krant(en).
  • Buienradar
    Tja, niemand wil nat worden. Installeer de app en zet dan de Widget op de startpagina. Widgets krijg je te zien door duim en wijsvinger een samenknijpende beweging te maken op het Startscherm > Widgets toevoegen en kies daar er een van Buienradar en sleep het naar het Startscherm.
  • Facebook?
    Installeer liever de app Facebook Lite. Deze neemt veel minder ruimte in en je kunt de (reclame)films in tegenstelling tot de standaard Facebook-app, het zwijgen opleggen. De app van Facebook zelf is erg groot (300 MB vs 13 MB voor de Lite-app) en verbruikt veel meer data en energie. Dus verwijder de app van Facebook zelf. O ja, van Messenger is er ook een lite-versie die te prefereren is boven die omvangrijke Messenger-app van Facebook zelf.
  • Navigatie
    De app Google maps is al geïnstalleerd.
    Onderweg gebruikt Google Maps je databundel om de kaartgegevens te downloaden.
    Je kunt thuis ook alvast kaarten op je telefoon downloaden en installeren voor off line gebruik onderweg.
    Het is aan te bevelen de kaart van je eigen omgeving offline te installeren en je thuislocatie in te stellen zodat je weer thuis kunt komen, ook zonder databundel.
    Offline kaarten installeren:
    Start Google Maps > Tik op je profielafbeelding > Offline kaarten. Het is overigens wijs om als thuislocatie een adres in de buurt in te stellen waarvan de bewoners jou kennen. Wanneer iemand onverhoopt jouw telefoon in zijn bezit krijgt, leid je diegene niet naar jouw verlaten huis.
  • Spelletjes
    Voor tijdverdrijf, of wanneer je ergens moet wachten, is een spelletje wel leuk. Denk daarbij aan de populaire spelletjes, zoals: Candy Crush, Tetris, Rummikub, Wordfeud (een soort Scrabble), Sudoku, Flow Free, Patience en vele andere.
    Overzicht van verschillende Messenger-apps en wat ze opslaan.
  • Andere apps
    Nuttige apps voor ouderen zijn ook:
    o App van je bank
    o DigiD
    o SOS-Alarm
    o Een muziek-app zoals Spotify of vergelijkbaar.
    o NS Reisplanner Extra en/of 9292-OV-app
    o De app van de telefoonprovider
    o Een gezondheidsapp, zoals Thuisarts of Moet ik naar de dokter
    o App AlleFolders (in plaats van al die folders in de brievenbus)

    Leuke apps voor ouderen:
    o Luisterbieb, voorleesboeken
    o Podcast, uitzendingen van de radio of anderen beluisteren. Er is een scala aan onderwerpen
    o MuseumTV, ontdek leuke, interessante en nieuwe tentoonstellingen.
    o Klup, een app om te zoeken naar mensen met dezelfde interesse
    o Einsteins Breinbrekers, voor ontspanning en training van de hersenen

 

Tot Slot

Wanneer je klaar ben, nog even de App-meldingen onder de loep nemen. Elke app vindt zich dusdanig belangrijk dat ze op alle mogelijk manieren je aandacht proberen te trekken. Sommige apps wil je helemaal niet horen, en van een aantal wil je alleen in speciale gevallen meldingen horen. WhatsApp is zo’n geval. Vaak wil je wel van bepaalde personen een bliep ontvangen, maar veel WhatsApp groepen snoer je graag de mond.
In het algemeen stel je de meldingen in via Instellingen > Apps en meldingen. Bekijk daar de apps en leg ze eventueel het zwijgen op.
WhatsApp meldingstipjes WhatsApp-meldingen kun je beter in WhatsApp zelf instellen. Gebruik eerst WhatsApp een tijdje en ga dan in WhatsApp je contacten en groepen langs en zet daar de melding op stil of geef een groep of persoon een eigen geluid. Open daartoe de groep, druk op de drie verticale puntjes en stel de melding in. Voor een persoon stel je de melding in door op de persoonsafbeelding te tikken en het contact weer te geven. Daar kun je dan per persoon aangepaste meldingen ingeven.

Veel apps willen graag toegang tot je gegevens en je locatie. Vaak is dat onnodig. Let op bij installatie van een app; wat vraagt de app voor toestemmingen? Is dat logisch? Is het wenselijk? Buienradar heeft graag toegang tot je locatie, Maar je kunt ook gewoon volstaan met het ingeven van een plaats. Dan kan het zonder de locatiegegevens, Google Maps toegang geven? Dat lijkt me wel handig, maar bij de app van je bank of Facebook Lite is dat discutabel. Wat de locatie betreft, kun je een App óf altijd toegang geven óf geen toegang geven óf alleen toegang geven wanneer de App actief is. Vaak heeft dat laatste de voorkeur.
Ook voor toegang tot je afbeeldingen/bestanden moet je kritisch zijn. Soms nodig, zoals bij een communicatie-app wanneer je foto’s wilt delen. Ik kan me voorstellen dat je niet alles meteen juist instelt. Eén methode is om een app bij installatie alle toegang te ontzeggen. En dan later de toegang toe te kennen die je nodig hebt om de app te laten doen wat je wenst. Ook kun je op een verloren moment de app-machtigingen eens kritisch doorlopen in plaats van een spelletje te doen. Instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > Rechtenbeheer.

Als laatste handeling: handmatig een back-up maken: Instellingen > Systeem > Back-up > [Nu back-up maken].

En nu zul je zeggen, waarom hoor ik niets over Malware-beveiliging. Google heeft dat nu zo goed geregeld dat er daardoor naar mijn mening geen extra, vertragende bescherming noodzakelijk is.
Zie ook mijn eerdere artikel: Android veilig!

Plezier met je basistelefoon!
En... hieronder is het artikel voor eigen gebruik als PDF te downloaden.

Android One


Google biedt in Android One de mogelijkheid om de veiligheid van Android te verbeteren door in de Android One de basis van Android los te koppelen van de fabrikant-specifieke software. De update van de basis, stock Android, wordt nu de verantwoordelijkheid van Google en niet meer die van de fabrikant. Dit geeft de mogelijkheid tot het sneller dichten van veiligheidsgaten en het langer uitrollen van nieuwe Android-versies voor de goedkopere telefoons.

Fabrikanten die nu al Android One telefoons bieden zijn o.a.: Nokia, Xiaomi, General Mobile, Motorola, HTC en natuurlijk de Pixels van Google zelf.

label: 

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows