Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Win10

Bescherming in Windows 10 (vanaf 1709)

Uitgebreider beveiligd na de Fall Creators Update.Windows 10 - Veiligheid

Onverlaten proberen op allerlei manieren zich toegang te verschaffen tot jouw digitale gegevens. Denk daarbij aan virussen, phishing en het ongeoorloofd gebruik maken van achterdeurtjes (exploits) die zich in software bevinden. Er zijn voortdurend wetenschappers, ethische hackers en criminelen op zoek naar de zwakke plekken. Vinden die laatsten een zwakke plek dan wordt dat uitgebuit. Aan de makers van antimalwareproducten de zware taak om de onverlaten een stap voor te zijn. Een bijgewerkte virusscanner alléén is onvoldoende. Naast het gebruik van een virusscanner is er de noodzaak van het regelmatig updaten van de producten en het maken van een versleutelde back-up op een veilige plek.

Microsoft helpt ons, de gebruikers, via de beveiliging van Defender en het uitgeven van regelmatige updates, steeds beter bij het beschermen van onze digitale eigendommen.

Zoeken in Windows?

Drie manieren om je bestanden onder Windows terug te vinden.

Titelplaatje zoeken in Windows 10 Met de komst van het Windows Startmenu kun je daar ook zoeken naar bestanden. Het heeft er echter alle schijn van dat Microsoft meer zijn eigen zoekmachine Bing daarin tracht te promoten dan de meer efficiente manieren van het zoeken naar bestanden. Windows 10 heeft hele krachtige zoekfuncties, alleen zijn die wat moeilijker te vinden. Je zou ook kunnen overwegen om een ander zoekprogramma te gebruiken. Nee, niet Google!

1    HET STARTMENU

De zoekfunctionaliteit van het Startmenu wordt door Cortana (De spraakassistent van Windows) afgehandeld. In Nederland helaas nog niet via spraak. Misschien komt dat ooit nog. Cortana doorzoekt je bestanden en als aanvulling daarop gebruikt het Bing en andere online bronnen om te voldoen aan je zoekopdracht. Denk daarbij ook aan je privacy.

Windows 10 - Creators Update - 1703 - V2

Wat is er nieuw in de aanstaande vierde grote update van Windows 10? Er is steeds meer bekend. De releasedatum is nu vastgesteld op 11 april 2017. De laatste insidersbuild,  15063, wordt de Creators Update, in het Nederlands 'Makers Update' genaamd. Klinkt voor geen meter. Toch?

Taakbeheer gebruiken

Het nieuwe taakbeheer van Windows 8 en Windows 10

Taakbeheer heeft onder Windows 8 en 10 een nieuw uiterlijk gekregen. Het ziet er mooier uit, maar wat belangrijker is, het is makkelijker in het gebruik ondanks het feit dat er meer functies aan zijn toegevoegd. Hoogste tijd om er een artikel aan te wijden. Hoewel Taakbeheer in Windows 8 dezelfde functionaliteit heeft, is dit artikel geschreven vanuit het gezichtspunt van Windows 10. Ook de schermafbeeldingen zijn uit Windows 10 en wel uit de verjaardagsversie 1607 build 14393.10.

Processoractiviteit getoond door taakbeheer

Taakbeheer beheert onder meer automatisch startende programma’s, toont het gebruik van systeembronnen (resources) in mooie gekleurde grafieken en toont je IP-adres. Alles overzichtelijk in één oogopslag te overzien. Een waardevolle bron van informatie.

Privacyopties Windows 10

De Big Brother Awards zijn weer uitgereikt dit jaar. De winnaars zijn minister Plasterk en de korpschef Politie. Beiden zijn daarmee door experts uitgeroepen tot de grootste privacyschenders van Nederland. De korpschef door vanwege het inzetten op ‘predictive policing’ oftewel het voorspellen van strafbaar gedrag zodat ingegrepen kan worden voordat een strafbaar feit is gepleegd. Hiermee wordt afwijkend gedrag de graadmeter voor politieoptreden in plaats van strafbare feiten.

Windows 10 versie 1511 - Herfst-update

Windows 10 oppoetsen (1511)

De herfst-update van Windows 10 verscheen 12-11-2015 onder de naam Treshold 2 met als versienummer 1511 (=JJMM) build 10586.3. Vanaf dat moment ook beschikbaar op Technet en in Amerika. Sinds 13-11 was deze ook voor iedereen op te halen en ook de Nederlandse Media Creation Tool (MCT) is per die datum aangepast en bijgewerkt. Vanaf 14-11 staat de grote uitrol naar alle Windows 10-pc's op het programma. Verwacht het dus vandaag of morgen op je pc. Wens je niet te wachten? Gebruik dan de MCT.

TiPisch Rhino _ Beperk dataverbruik Windows 10

- Internetgebruik van Windows 10  beperken bij een verbinding met een datalimiet

Windows 10 logo met data-meter en data-slot  
Wij Nederlanders zouden het internet graag altijd en overal willen gebruiken zoals thuis. Dus onbeperkte data voor een vast, laag bedrag. De mobiele werkelijkheid is echter anders. Wanneer we ons buitenshuis begeven met onze laptop of tablet (met SIM-kaart), zit er vaak een limiet op het gebruik van internetdata, buiten de bundel reken je af per Mb. Dat geldt voor Nederland, maar nog meer bij het gebruik buiten de landsgrenzen, wanneer je internet wenst op camping of hotelkamer. Maar ook wanneer je zelf internettoegang regelt met je telefoon - of een mifi-kastje als toegangspunt (hotspot). Internet providers kunnen voor het gebruik van data een bedrag in rekening brengen. (De hoeveelheid data die verzonden en ontvangen wordt door je apparaat). Zo’n verbinding wordt een internetverbinding met een datalimiet genoemd. Het dataverbruik wordt bijgehouden. Je rekent dan een bedrag per Mb. af of je betaalt een bedrag voor een, meestal zeer beperkte, databundel plus een bedrag per Mb. wanneer je de vooraf afgesproken grens hebt overschreden.
Windows 10 is ontworpen voor pc’s met ongelimiteerde toegang tot internet en onbeperkt datagebruik. Normaal gesproken gebruikt Windows 10 net zoveel bandbreedte van je internetverbinding als het nodig heeft. Bij het benutten van wifi - en mobiele verbindingen kun je aangeven dat de verbinding een datalimiet heeft; in dat geval heb je zelf grotendeels de controle terug over het datagebruik van Windows 10. Dat is in het bijzonder het geval bij: mobiele hotspots, internet via satelliet, mifi-verbinding en inbelverbindingen. Het geeft je de controle terug en verhindert Windows om je kostbare databundel te verspillen. Ook kan het van nut zijn wanneer je een trage internetverbinding hebt en zelf de controle wil over wat en wanneer Windows downloadt.

Windows 10 gratis spelletjes - bespaar 20 euro

Tipisich Rhino - Patience & Mijnenveger
- bespaar € 20,-- per jaar

Patience onder Windows 10 zonder reclamen

Wanneer je nog nooit Patience, Mijnenveger of Freecell hebt gespeeld, behoor je tot een kleine minderheid. Deze eenvoudige Windows spelletjes hebben denkelijk tot meer verloren werkuren geleid dan alle uitgelopen koffiepauzes bij elkaar. Het grappige is, dat deze spelletjes in hun Windows uitvoering oorspronkelijk niet gebracht zijn voor het vermaak. De oudste van deze spellen, Patience, ook wel Solitaire genaamd, is toegevoegd aan Windows 3.0 in 1990 op basis van een al heel oud spel dat eind 18e eeuw voor het eerst werd gespeeld.

TiPisch Rhino _ Windows 10 herstelstation maken

Herstelstation op USB Naast het opnieuw en schoon installeren is het maken van een herstelstation ook een goede optie om je systeem terug te brengen naar een eerdere toestand. Dat kun je doen na de Windows 10-upgrade of net nadat je een schone installatie hebt gedaan waarbij je de pc naar je eigen wensen hebt ingesteld. Denk hierbij ook aan de installatie van je eigen essentiële software bijvoorbeeld: Antivirus, Back-up-software, Officepakket. De Windows installatiebestanden en persoonlijke instellingen worden dan veiliggesteld op de stick. Ook wanneer Windows 10 later is bijgewerkt naar een nieuwere build kun je opnieuw een herstelstation maken om te voorkomen dat je alle updates, na herstel, opnieuw moet aanbrengen op het systeem.

Pagina's

Abonneren op Win10
Rhinos place - for it-information - Windows