Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Windows

Computerveiligheid Windows

Veilig onder Windows 10 Met het verstrijken van de tijd zijn de gevaren gewijzigd en de tegenmaatregelen aangepast. Bedreigingen zijn toegenomen en doortrapter geworden. Slimme criminelen bedreigen ons. Zij vinden steeds nieuwe wegen naar onze PC die niet per definitie worden beveiligd. Zelf zullen we dus steeds meer alert moeten zijn!Deze verhandeling gaat over de gevaren die ons bedreigen en datgene wat we kunnen doen onder Windows Vista, Windows7, Windows 8 en Windows 10 om zo veilig mogelijk bezig te zijn.
Veiligheid beperkt zich niet tot Windows. Het reikt verder dan dat. Ons eigen gedrag is mede bepalend. Vergeet niet dat, ook al zitten we thuis, we in de grote boze buitenwereld zijn. Doordat we ons vaak in onze eigen vertrouwde omgeving bevinden, wanen we ons veilig.

Dit is op zijn zachtst gezegd misplaatst!

Bedreigingen


PC en internet hebben ons veel zegeningen gebracht. Denk aan contacten, vrijheid, kennis en het samen werken aan projecten. Op het net zijn echter ook gevaren die ons bedreigen. Over het algemeen is het met de beveiliging van de computer en de internetverbindingen slecht gesteld. Onbeschermd op het internet en je PC is binnen minuten gekraakt! Tijdens een TV-uitzending werd een onbeveiligde PC met het internet verbonden. Binnen 4 minuten was de eerste hacker binnen! Na een kwartier waren er 3 hackers actief.

Tweestapsverificatie

wat is het en waarom moet je het gebruiken

Omdat de altijd online-wereld steeds onveiliger wordt, is het noodzaak jezelf beter te beveiligen en met meer beveiligingsmiddelen dan alleen de niet meer zo veilige, maar vertrouwde gebruikersnaam/wachtwoordcombinatie. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van tweestapsverificatie, of zoals de Amerikanen zeggen: Two Factor Authentication (kortweg: 2FA).

Fotobeheer met Total Commander

Selecteren en organiseren!

Total Commander staat bekend als een alternatief voor de Verkenner dat op basis van twee vensters het beheer van bestanden vereenvoudigt. Veel mensen weten niet dat Total Commander veel meer is. Total Commander (TC) kan worden ingezet voor een veelheid aan klusjes, waaronder het beheren van foto’s, door de Voorbeeldweergave (Thumbnails) te combineren met het Voorbeeldvenster. Er is een Nederlandstalige handleiding van Total Commander. Ik zal zoveel mogelijk de naamgeving van deze handleiding volgen. 

Vergeten sneltoetsen

Welke (snel)toetsen moet je in Windows absoluut onthouden?

Ik kom vaak tegen dat mensen een aantal Muismat - Windows sneltoetsen - Win-muizenval basisopdrachten van Windows, die je met het toetsenbord kunt uitvoeren, zijn vergeten of sowieso nooit geweten hebben. Dat kan een enkele toets zijn of een combinatie van twee of meer toetsaanslagen. Heb je de functie van die toetcombinaties eenmaal door, dan wordt het werken onder Windows met een toetsenbord eenvoudiger en sneller. Je hoeft immers niet zo vaak je handen van het toetsenbord te halen. Het vermindert het muisgebruik. Minder kans op RSI!

Vraag je je af: 'Hoe onthoud ik dat allemaal?' Kijk dan eens goed op het scherm wanneer je met de muis ergens klikt. Vaak zie je dan de te gebruiken sneltoets al getoond. Dat is een goede manier om je repertoire uit te breiden.

Bescherming in Windows 10 (vanaf 1709)

Uitgebreider beveiligd na de Fall Creators Update.Windows 10 - Veiligheid

Onverlaten proberen op allerlei manieren zich toegang te verschaffen tot jouw digitale gegevens. Denk daarbij aan virussen, phishing en het ongeoorloofd gebruik maken van achterdeurtjes (exploits) die zich in software bevinden. Er zijn voortdurend wetenschappers, ethische hackers en criminelen op zoek naar de zwakke plekken. Vinden die laatsten een zwakke plek dan wordt dat uitgebuit. Aan de makers van antimalwareproducten de zware taak om de onverlaten een stap voor te zijn. Een bijgewerkte virusscanner alléén is onvoldoende. Naast het gebruik van een virusscanner is er de noodzaak van het regelmatig updaten van de producten en het maken van een versleutelde back-up op een veilige plek.

Microsoft helpt ons, de gebruikers, via de beveiliging van Defender en het uitgeven van regelmatige updates, steeds beter bij het beschermen van onze digitale eigendommen.

Browsercache verplaatsen

Browser cache verplaatsen De browsercache bevat lokale kopieën van deeltjes websites. Deze delen worden weer geladen wanneer je een website bezoekt die ze nodig heeft. Op die manier wordt het browsen versnelt en bandbreedte bespaart. Veel browsers plaatsen de cache in de local settings van je Windows-account op de C:\ schijf. Dat is een prima plaats om de cache op te slaan dan kunnen andere gebruikers je cache, om veiligheidsredenen niet inzien. Bij het browsen worden er veel gegevens van - en naar de cache geschreven. Daarom is het een goed idee om die cache op een locatie te plaatsen die snel toegankelijk is. Bij voorkeur in een RAM-disk of op een SSD en anders op de snelste schijf in je systeem. Tevens kan het zo zijn dat je virusscanner toegang tot de cache dusdanig beschermt dat het vertraagt. Denk hierbij aan de beschermde mappen (Controlled Folder Access) van Windows 10 (vanaf 1709). Je wilt alleen een basale bescherming voor de cache die de voortgang zo min mogelijk beperkt en niet de uitgebreide bescherming die CFA of een andere voorspellende virusscanner biedt. Het mooist zou zijn wanneer je die locatie zou kunnen uitsluiten van intensieve scanning en tevens op een snellere plaats kunt situeren. Die afweging moet je zelf maken.

Zoeken in Windows?

Drie manieren om je bestanden onder Windows terug te vinden.

Titelplaatje zoeken in Windows 10 Met de komst van het Windows Startmenu kun je daar ook zoeken naar bestanden. Het heeft er echter alle schijn van dat Microsoft meer zijn eigen zoekmachine Bing daarin tracht te promoten dan de meer efficiente manieren van het zoeken naar bestanden. Windows 10 heeft hele krachtige zoekfuncties, alleen zijn die wat moeilijker te vinden. Je zou ook kunnen overwegen om een ander zoekprogramma te gebruiken. Nee, niet Google!

1    HET STARTMENU

De zoekfunctionaliteit van het Startmenu wordt door Cortana (De spraakassistent van Windows) afgehandeld. In Nederland helaas nog niet via spraak. Misschien komt dat ooit nog. Cortana doorzoekt je bestanden en als aanvulling daarop gebruikt het Bing en andere online bronnen om te voldoen aan je zoekopdracht. Denk daarbij ook aan je privacy.

Bestand geblokkeerd?

Je wilt iets doen met een bestand of map en dat blijkt niet te kunnen. Oorzaak is, dat in een programma of proces dat bestand is geopend. Een ander programma zoals een bestandsbeheerder mag het dan niet exclusief gebruiken.

1 Hoe?

Bestand in gebruik door ...Achterhalen welk proces het bestand geopend heeft, is eenvoudig uit te voeren met Sysinternals Process Explorer. Dit programma, dat deel uitmaakt van de Sysinternals Suite, is geschreven door Mark Russinovich en is onder de Microsoft-vlag uitgebracht. Eigenlijk is het programma een zeer uitgebreide versie van Taakbeheer. Het programma zit in een ZIP-bestand en heeft geen installatie nodig. Ik heb het bij mij in de map D:\Util\Sysinternals geplaatst. Om het programma optimaal te kunnen gebruiken, moet je de Engelstalige technische termen begrijpen. Vind je dat lastig? Gebruik het programma dan niet! Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid informatie die het bij openen verstrekt. Met verschillende filters is dat in de hand te houden.

Windows 10 - Creators Update - 1703 - V2

Wat is er nieuw in de aanstaande vierde grote update van Windows 10? Er is steeds meer bekend. De releasedatum is nu vastgesteld op 11 april 2017. De laatste insidersbuild,  15063, wordt de Creators Update, in het Nederlands 'Makers Update' genaamd. Klinkt voor geen meter. Toch?

Automatisch back-uppen naar Stack met Duplicati

Back-up naar Stack
-
Bestanden veiligstellen met Duplicati

Duplicatie back-up In de vorige SoftwareBus beschreef ik alternatieven voor BackUpMyPC. Daarbij heb ik ook gekeken of het mogelijk is om veilig te back-uppen bij Stack van TransIP. Het is mij toen niet gelukt een voor ransomware veilige timeline back-up bij Stack aan te maken. De c’t van september 2016 beschrijft hoe je met het gratis programma Duplicati binnen vijf minuten beschermd bent tegen ransomware (gijzelsoftware). Met behulp van dat artikel heb ik onderstaande handleiding geschreven om een tegen ransomware beschermde back-up bij Stack te kunnen opslaan. Duplicati is een back-up programma dat je data versleuteld, incrementeel en gecomprimeerd op kan slaan naar verschillende locaties, zoals Amazon S3, OneDrive, Google Drive, WebDAV, SSH, Servers en NAS. In dit artikel beschrijf ik de WebDAV-methode. Die is geschikt voor het gebruik met OwnCloud zoals die door TransIP onder de naam Stack wordt aangeboden.

Inmiddels is het wijzer om Duplicati 2.0 te gebruiken. Hoewel nog steeds in bèta is het stabiel en veilig genoeg om in procductieomgeving te gebruiken.
Het door mij geschreven artikel over Duplicati 2.0.

Pagina's

Abonneren op Windows
Rhinos place - for it-information - Windows
randomness