Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Veilig

Computerveiligheid Windows

Veilig onder Windows 10 Met het verstrijken van de tijd zijn de gevaren gewijzigd en de tegenmaatregelen aangepast. Bedreigingen zijn toegenomen en doortrapter geworden. Slimme criminelen bedreigen ons. Zij vinden steeds nieuwe wegen naar onze PC die niet per definitie worden beveiligd. Zelf zullen we dus steeds meer alert moeten zijn!Deze verhandeling gaat over de gevaren die ons bedreigen en datgene wat we kunnen doen onder Windows Vista, Windows7, Windows 8 en Windows 10 om zo veilig mogelijk bezig te zijn.
Veiligheid beperkt zich niet tot Windows. Het reikt verder dan dat. Ons eigen gedrag is mede bepalend. Vergeet niet dat, ook al zitten we thuis, we in de grote boze buitenwereld zijn. Doordat we ons vaak in onze eigen vertrouwde omgeving bevinden, wanen we ons veilig.

Dit is op zijn zachtst gezegd misplaatst!

Bedreigingen


PC en internet hebben ons veel zegeningen gebracht. Denk aan contacten, vrijheid, kennis en het samen werken aan projecten. Op het net zijn echter ook gevaren die ons bedreigen. Over het algemeen is het met de beveiliging van de computer en de internetverbindingen slecht gesteld. Onbeschermd op het internet en je PC is binnen minuten gekraakt! Tijdens een TV-uitzending werd een onbeveiligde PC met het internet verbonden. Binnen 4 minuten was de eerste hacker binnen! Na een kwartier waren er 3 hackers actief.

Duplicati 2.0 - de basis

Het blauwe logo van Duplicati Uitgebreide back-up-software voor de desktop

Back-uppen is de enige manier om je gegevens veilig te stellen bij een calamiteit; of die nu kwam door een eigen stommiteit, door brand of de hele slimme software van een cryptocrimineel die al je bestanden versleutelt. Voorwaarde is dat je de back-ups niet thuis, maar buitenshuis of ergens veilig op een server in het internet opslaat. Pas dan kun je zeggen: ik heb een back-up! Duplicati is een mooie gratis oplossing om je gegevens via een back-up veilig te stellen.

Tweestapsverificatie

wat is het en waarom moet je het gebruiken

Omdat de altijd online-wereld steeds onveiliger wordt, is het noodzaak jezelf beter te beveiligen en met meer beveiligingsmiddelen dan alleen de niet meer zo veilige, maar vertrouwde gebruikersnaam/wachtwoordcombinatie. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van tweestapsverificatie, of zoals de Amerikanen zeggen: Two Factor Authentication (kortweg: 2FA).

O ja, Privacy - hoe je te wapenen

O ja, Privacy Privacy begint bij je toetsenbord - Je invoer

Iedereen praat erover, weinigen die het wat kan schelen. Lezers willen graag weten wat je eraan kunt doen. Helaas heb ik geen toverspreuk die jouw privacy kan waarborgen. Alles heeft te maken met je eigen gedrag; wat doe je online, welke apps gebruik je, welke nieuwssites en fora bezoek je. Ik hoop wat handvatten te kunnen bieden die voorkomen dat je in een bubble wordt gezogen.

Kwetsbaarheden - Spectre en Meltdown

wat is het en wat doen we eraan?  Logo's van Meltdown en Spectre

De wereld sinds begin 2018 opgeschrikt door meldingen van allerlei kwetsbaarheden in digitale apparatuur. Mensen zoals jij en ik vrezen de greep op essentiële zaken te verliezen. De vragen die we ons moeten stellen, zijn: ‘Kunnen we straks nog wel wereldwijd communiceren? Kunnen we nog betalen? Zijn onze gegevens nog wel veilig? Zijn wij nog wel veilig? Wat als het internet stopt met werken?’ Heb je daar al eens over nagedacht? Niet? Misschien wijs omdat op een rustig moment toch even te doen! Ik ben tot de conclusie gekomen dat er ook positieve elementen te ontdekken zijn aan een internetloos tijdperk. Alleen wil ik dat nu niet uitproberen.

KPN Back-up online. Duur! - Alternatief?

KPN Back-up online? Doe het niet! KPN is gestopt met de goedkope back-up. € 6,-- excl. btw (fair use) wordt nu € 6,-- excl. btw per 100 GB. Er staat wel een uitbreiding van de functionaliteit tegenover. Wil je alleen maar een goede back-up in Nederland, dan wordt het wel erg prijzig. Zoek je een alternatief? Dan heb ik er drie gevonden. Gebruik je KPN back-up al en gebruik je niet meer dan 100Gb aan ruimte, dan blijft de € 6,-- prijs van kracht. Kom je daarboven, dan gaat de € 6,-- per 100Gb in.
Waar ik voor kies? Livedrive, Crashplan of Backblaze.
Conclusie: BackBlaze is op zich een goede keuze, alleen is de restore zeer traag. Crashplan is veel te traag. Livedrive is ook niet snel wat de eerste back-up betreft, maar geeft je wel snel toegang tot je bestanden en na de initiële back-up is de traagheid niet zo erg omdat Livedrive ieder uur de wijzigingen opslaat. Daarnaast geeft Livedrive je de meeste functionaliteit.

LiveDrive, Crashplan en Blackblaze zijn zgn. Fire and forget oplossingen. Kun je zelf e.e.a, dan zijn er nog twee andere goede mogelijkheden. Daarover lees je in dit artikel meer. Het betreft de oplossingen om te backuppen naar OneDrive 1Tb voor € 16,50 wanneer je vijf andere gebruikers weet te strikken of een eigen NAS bij een bekende te plaatsen met voldoende bandbreedte.

Mijn keuze voor het komende jaar is nu OneDrive en daarnaast Duplicati i.c.m. Stack. Helaas is Stack niet meer gratis. Maar nog steeds een hele goede provider.

Nieuwe router? Doe dit!

Acht dingen om te doen na het aansluiten van een nieuwe router. Digitaal veilig

Automatisch back-uppen naar Stack met Duplicati

Back-up naar Stack
-
Bestanden veiligstellen met Duplicati

Duplicatie back-up In de vorige SoftwareBus beschreef ik alternatieven voor BackUpMyPC. Daarbij heb ik ook gekeken of het mogelijk is om veilig te back-uppen bij Stack van TransIP. Het is mij toen niet gelukt een voor ransomware veilige timeline back-up bij Stack aan te maken. De c’t van september 2016 beschrijft hoe je met het gratis programma Duplicati binnen vijf minuten beschermd bent tegen ransomware (gijzelsoftware). Met behulp van dat artikel heb ik onderstaande handleiding geschreven om een tegen ransomware beschermde back-up bij Stack te kunnen opslaan. Duplicati is een back-up programma dat je data versleuteld, incrementeel en gecomprimeerd op kan slaan naar verschillende locaties, zoals Amazon S3, OneDrive, Google Drive, WebDAV, SSH, Servers en NAS. In dit artikel beschrijf ik de WebDAV-methode. Die is geschikt voor het gebruik met OwnCloud zoals die door TransIP onder de naam Stack wordt aangeboden.

Inmiddels is het wijzer om Duplicati 2.0 te gebruiken. Hoewel nog steeds in bèta is het stabiel en veilig genoeg om in procductieomgeving te gebruiken.
Het door mij geschreven artikel over Duplicati 2.0.

Alternatief BackupMyPC en Livedrive

Livedrive zet resellers voor het blok. Nu BackupMyPC en andere Livedrive-resellers stoppen, is een aantal artikelen op deze site niet meer actueel. BackUpMyPC gaf je een heel mooie back-upfaciliteit voor weinig geld.

Pagina's

Abonneren op Veilig
Rhinos place - for it-information - Windows