Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Browsercache verplaatsen

Browser cache verplaatsen De browsercache bevat lokale kopieën van deeltjes websites. Deze delen worden weer geladen wanneer je een website bezoekt die ze nodig heeft. Op die manier wordt het browsen versnelt en bandbreedte bespaart. Veel browsers plaatsen de cache in de local settings van je Windows-account op de C:\ schijf. Dat is een prima plaats om de cache op te slaan dan kunnen andere gebruikers je cache, om veiligheidsredenen niet inzien. Bij het browsen worden er veel gegevens van - en naar de cache geschreven. Daarom is het een goed idee om die cache op een locatie te plaatsen die snel toegankelijk is. Bij voorkeur in een RAM-disk of op een SSD en anders op de snelste schijf in je systeem. Tevens kan het zo zijn dat je virusscanner toegang tot de cache dusdanig beschermt dat het vertraagt. Denk hierbij aan de beschermde mappen (Controlled Folder Access) van Windows 10 (vanaf 1709). Je wilt alleen een basale bescherming voor de cache die de voortgang zo min mogelijk beperkt en niet de uitgebreide bescherming die CFA of een andere voorspellende virusscanner biedt. Het mooist zou zijn wanneer je die locatie zou kunnen uitsluiten van intensieve scanning en tevens op een snellere plaats kunt situeren. Die afweging moet je zelf maken.

In het kort kan ik de volgende redenen bedenken:

 • Juist wel, of juist niet op een SSD;
  Wanneer je bang bent dat de cache te veel schrijfacties op je SSD pleegt.
  Of juist omdat de SSD lekker snel is!
 • Niet in een map die door Controlled Folder Access (CFA) wordt beschermd;
  Teveel veiligheid, werkt vertragend. Denk aan Schiphol. Basaal is voldoende.
 • Misschien wil je het verplaatsen vanwege een back-up;
  Omdat het frequent wisselende, privé onnutte, data is, back-up je dat niet. Plaats het dus in een map die niet in de back-up wordt meegenomen.
 • Omdat je het liever op een RAM-disk hebt.
  Een RAMdisk is het allersnelste medium dat je hebt. Daarom wil ik de browsercache daar!
  Lees het eerdere artikel welke afwegingen je moet maken voor het instellen van een RAM-disk. In het kort moet je 8GB of meer RAM in je pc hebben en wanneer je de brwser-chache daar plaatst is aan jou om af te wegen of je die een herstart wil laten overleven of niet. Met alle voor en nadelen van dien.

De instellingen voor de diverse browsers staan hieronder genoemd.
Na het verplaatsen, kun je de cache op de oorspronkelijk plek desgewenst verwijderen.
Overal waar X: staat, de gewenste schijfletter invullen.

Internet Explorer

Internet Explorer benut de standaard cache van Windows waarin o.a. ook de cache van Office wordt geplaatst.
Sowieso zinnig om op een snelle locatie te hebben en ver van de Protected Folders.

Standaard locatie: "%localappdata%\Microsoft\Windows\INetCache"

Het verplaatsen hiervan gaat het eenvoudigst met Internet Exploreer (IE).
Open IE > Klik op het tandwielsymbool > Internetopties  -> tab: ‘Algemeen’ -> Kies de knop [Instellingen] bij ‘Browsegeschiedenis’ -> Kies [Map verplaatsen] -> Blader naar X:\Temp -> Klik [OK]. Je wordt nu van Windows afgemeld en de cache wordt verplaatst.

Firefox

Standaardlocatie: "%localappdata%\Mozilla\Firefox\Profiles\<tekenreeks>.default\cache2" 

Ik geef de voorkeur aan de RAM-cache van FireFox zelf, deze is in het artikel over de SSD beschreven.
Verplaatsen van de cache doe je door een variabele in FireFox aan te passen.
Open FireFox -> Tik: about:config in op de adresregel en geef <Enter> > Klik met rechts ergens in de vrije ruimte  > Kies Nieuw -> String -> Kies als naam: ‘browser.cache.disk.parent_directory ‘-> Geef het als waarde bijv: X:\FF-cache. -> Herstart nu Firefox.

Google Chrome

Standaard locatie: "%localappdata%\Google\Chrome\User Data\Default\Cache"

Ook voor Chrome geldt dat er voor de cache een aparte map aanwezig is. Via een opstartparameter is die op een andere locatie te plaatsen.
Rechtsklik - in de Taakbalk met <shift>rechtsklik -op de snelkoppeling van Google Chrome > Eigenschappen -> In het doelvenster toevoegen achter chrome.exe:
--disk-cache-dir=”X:\CC-Cache”. Dat wordt dan: "C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe" --disk-cache-dir="X:\CC-Cache"

Edge

Standaard locatie: "%localappdata%\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\MicrosoftEdge\Cache"

Helaas biedt Edge zelf geen oplossing om de cache te verplaatsen. Een alternatieve manier om het te doen is via een symboliclink. Deze vertelt het bestandssysteem dat het de locatie elders vindt. Daarvoor moet eerst de oorspronkelijke locatie er niet meer zijn (Dat wordt hieronder gedaan door de oorspronkelijke map te hernoemen). Met dank aan Martin Brinkmann voor de inspiratie.
Wanneer de map op een vaste locatie staat is het te overwegen om alles van de map ....\AC\ te verplaatsen en daarvoor een symbolic link aan te maken. Lees dan voor ...8bbwe\AC\MicrosoftEdge\Cache  ....8bbwe\AC.

Sluit daartoe Edge en ga als volgt te werk om de symbolic link aan te maken.
Open een Commandvenster als Admin.

 1. Wordt eerst eigenaar van de map
  Commando: takeown /F "%USERPROFILE%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\MicrosoftEdge\Cache" /A /R
 2. Hernoem de oude locatie
  Commando:  ren "%USERPROFILE%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\MicrosoftEdge\Cache" "Cache Backup"
  Krijg je een foutmelding dat de map in gebruik is, kijk dan of Edge/Groove/etc. wordt uitgevoerd. Vind je het niet, herstart dan de pc en start na de herstart direct bij punt 2.
 3. Kopieer de inhoud van de cache naar de nieuwe locatie
  Commando: robocopy "%USERPROFILE%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\MicrosoftEdge\Cache Backup" "X:\Edge-Cache" /E /COPYALL /DCOPY:DAT
 4. Maak de link
  Commando: mklink /d "%localappdata%\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\MicrosoftEdge\Cache" “X:\Edge-Cache"
   

Opera

Standaard locatie: "%localappdata%\Opera Software\Opera Stable"

Ook voor Opera geldt dat er voor de cache een aparte map is. Via een opstartparameter geef je die een andere locatie.
Rechtsklik - in de Taakbalk met <shift>rechtsklik -op de snelkoppeling van Opera > Eigenschappen -> In het doelvenster toevoegen achter opera.exe:
-disk-cache-dir=X:\Opera-Cache. Dat wordt dan: "C:\Program Files\Opera\Launcher.exe" -disk-cache-dir="X:\Opera-Cache"

label: 

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows
randomness