Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Windows 10 versie 1511 - Herfst-update

Windows 10 oppoetsen (1511)

De herfst-update van Windows 10 verscheen 12-11-2015 onder de naam Treshold 2 met als versienummer 1511 (=JJMM) build 10586.3. Vanaf dat moment ook beschikbaar op Technet en in Amerika. Sinds 13-11 was deze ook voor iedereen op te halen en ook de Nederlandse Media Creation Tool (MCT) is per die datum aangepast en bijgewerkt. Vanaf 14-11 staat de grote uitrol naar alle Windows 10-pc's op het programma. Verwacht het dus vandaag of morgen op je pc. Wens je niet te wachten? Gebruik dan de MCT.

Media Creation Tool versie 1511 - build 10586.3 - Treshold 2Je haalt nu één versie op van de MCT. Standaard maakt die nu installatiemedia voor je eigen Windows-versie, tenzij je het vinkje verwijdert bij Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc. Dan kun je selecteren tussen Windows 10 en Windows 10N (De Neelie-versie). De Windows 10 Pro en Standaard komen beide in de ISO terecht. Ook kun je ervoor kiezen om beide architecturen (32- en 64-bits) aan te maken. Je hebt dus straks genoeg aan één USB-stick (min 6 GB). Daarop staat dan een Windows 10 die je ook kunt gebruiken om hulp aan anderen te bieden.

Naast verbeteringen aan drivers en ondersteuning voor randapparatuur vond ik vermeldenswaardig:

 • Windows 10 kun je nu schoon installeren en activeren met een legitieme Windows 7, 8 of 8.1 productsleutel. Uiteraard is dat niet nodig wanneer op die machine al een geactiveerde Windows 10 stond, dan kun je het ingeven van de productsleutel overslaan.
  Activeringsscherm Windows 10 1511
 • Gekleurde titelbalken zijn terug.
  Instellen: RMK (rechtermuisknop) op bureaublad > Persoonlijke voorkeuren > Kleuren > Kleur op taakbalk, op de titelbalk ... inschakelen.
  Titelbalk Windows 10 in kleur
 • Startmenu toont af en toe aanbevelingen (Reclameuitingen!) voor apps.
  Uitschakelen: Instellingen (Win+I)Persoonlijke instellingen > Start > Af en toe suggesties in Start weergeven: UIT!
  Suggesties startmenu W10 uitschakelen
 • Traceren van een verloren apparaat.
  Versie 1511 heeft een 'Mijn apparaat zoeken' optie hebben. Onder Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Mijn apparaat zoeken. Op mijn desktop staat dat niet. Wel op mijn laptop en denkelijk ook op andere mobiele apparaten.
  Mijn apparaat zoeken in Windows 10
 • De browser Edge heeft een betere rendering engine gekregen. (HTMLS5, CSS3 en ECMAScript). Verder een voorvertoning van de tabbladen en het synchroniseren van favorieten en leeslijst over al je Windows 10-apparaten (MS-account). Ook is de snelheid en de veiligheid van Edge verbeterd. De veiligheid is verbeterd door het bestand te maken tegen DLL-injecties. Tevens maakt de renderengine geen gebruik meer van Browser Helper Objects en ActiveX. Dat zorgt voor een betere bescherming tegen binaire injectieaanvallen. Alleen programma's (DLL's) die een kwaliteitskeurmerk (WHQL) van Microsoft hebben worden toegestaan.
  Helaas is de toegezegde mogelijkheid voor extensies (plug-ins) nog niet gerealiseerd. Dat staat voor 2016 op het programma. Voor mij dus voorlopig nog FireFox als standaard browser hoewel Edge leuke functies biedt en erg snel is. Tot dan gebruik ik beide browsers naast elkaar. Uit privacyoverwegingen gebruik ik Chrome niet meer.
  Edge toont previews van in tabbladen geladen pagina's
 • Betere integratie van Skype en Sway.
 • Betere hulp voor apparaten met weinig diskruimte. Dit laat je apps en kaarten installeren op een SD-kaart.
  (Instellingen > Systeem > Opslag). Voor kaarten moet dat worden ingesteld in het menu voor offlinekaarten. Win+i > Syteem >Offlinekaarten
  Opslaglocaties instellen voor je gegevens in Windows 10
 • Startmenu en Contextmenu's zien er beter uit en zijn aangepast voor touch.
  Er kunnen meer dan 512 apps geïnstalleerd worden. Het Startmenu ondersteunt nu tot een maximum van 2048 tegels; dat was 512 apps.Startmenu en Contextmenu van Windows 10
 • De apps en tegels kunnen 'Jumplists' hebben en er kunnen meer tegels op het Startmenu worden getoond.
 • Beter beheer voor de standaard printer.
  Standaard zal Windows je standaardprinter voor je beheren. Druk je af op een bepaalde printer, dan staat die de volgende keer als standaardprinter ingesteld. Wens je dat niet, dan is het aan te passen via Instellingen > Apparaten > schakel dan de volgende optie uit: Mijn standaardprinter door Windows laten beheren.
  Standaard printer door Windows beheerd
 • Windows 10-achtergrond op het aanmeldscherm is nu een optie. (Niet meer verplicht!)
  Tot nu kon je alleen via een registeraanpassing instellen dat je een kleur als achtergrond wenste.
  Nu kan dat via Instellingen > Persoonlijke instellingen > Vergrendelingsscherm > schakel dan Achtergrondafbeelding van Windows op het aanmeldscherm weergeven uit.
  Vergrendelingsscherm zonder kleur instellen
 • De PATH-omgevingsvariabelen (SET) is op een eenvoudiger manier via een aparte User Interface (UI) aan te passen:
  Klik met rechts op Computer > eigenschappen > geavanceerde systeeminstellingen > [Omgevingsvariabelen] > Path
  Je krijgt nu een mooie interface waarin je de paden kunt toevoegen en eenvoudig kunt herschikken in plaats van een lange string die gescheiden is met puntkomma's. Als nu ook de HOST-tabel op die manier aanpasbaar zou zijn ...
  Path-aanpassingen in een GUI
 • Andere apps met aanpassingen zijn: Mail, Agenda, Groove, Store, Foto's en Patience.
 • In Tabletmodus zijn een aantal handige features van Windows 8 weer terug zoals het 'snappen' van apps en het verwisselen van apps die al 'gesnapt' zijn. Snap je het nog? ;-)
  Afsluiten kan weer door een app aan de bovenrand te pakken en naar beneden te trekken.
  Vensters 'snappen'
 • Performance! Alledaagse taken zoals het opstarten gaat ongeveer 30% sneller dan bij Windows 7.
 • Cortana (nog niet in het NL) schijnt beter te functioneren en vereist niet langer een Microsoft-account.

Punten van aandacht:

 • Alle privacyinstellingen moet je weer nalopen. Alles kan weer ingeschakeld zijn.
  Instellen via Win+I > Privacy
  Het is wijs om de volgende privacyinstellingen aan te laten.
  • Smartscreenfilter
  • Locatie (wanneer je een mobiel apparaat hebt)
  • Feedback en diagnose

[Later] De huidige MCT heeft dat nadeel niet meer. Windows heeft de oude MCT offline gehaald en aangepast weer aangeboden. Lees meer...

 • Bij bepaalde netwerkadapters kan het voorkomen dat de slaapstand niet meer werkt.
  Is dat zo, dan een aanpassing in de eigenschappen van de netwerkkaart.
  Win+X > Netwerkverbindingen > Rechtsklik op de juiste Ethernetverbinding > Eigenschappen > [Configureren] > Tab Geavanceerd > Onder eigenschappen bladeren naar Ontwaken bij overeenkomende patronen/Wake on pattern match > Waarde Uitgeschakeld.
label: 

Reacties

Bij mij werkt de update niet, althans het lijkt alsof er iets niet goed gaat. Als ik bij Windows update kijk zie ik dat er "een update is", dat is hem inderdaad. Er staat iets bij over het moment van Opnieuw opstarten. Toen ik na een eerste mislukking nog een poging waagde stond er bij Windows Update dat er "problemen waren met enige updates".
Wat er mis ging is dat, na een min of meer normaal proces een opstartproces zo lang duurde (meer dan 4 uur) dat ik dacht dat het niet goed ging en ik de operatie afbrak. Op het internet kan ik er maar één ding over vinden, dat is dat je minimaal 31 dagen moet wachten. Ik heb W10 echter al twee maanden geïnstalleerd, dus dat kan het niet zijn. Wat zou dit kunnen betekenen? Of moet ik meer geduld hebben?

Die problemen? Wat zijn dat voor problemen? Wordt er geen foutcode aangegeven?
Je zou via de MCT kunnen updaten. Ga naar de link, download het en kies na uitvoeren voor Deze pc nu bijwerken. Ook kun je met de MCT een USB-stick of ISO aanmaken en die als updatemedium gebruiken.

Voorwaarden voor een succesvolle upgrade:

 • Voldoende ruimte op C:
 • Virusscanner uit
 • Exotische software verwijderen

Groetjes/
_______/Rein

Probleem is dat het uren duurt terwijl er een stippelcirkeltje draait met de mededeling "opnieuw opstarten". Ik onderbreek dan door de PC uit te zetten, heb daarna enige moeite om hem weer opgestart te krijgen en zie tenslotte dat de oude versie nog draait.
50% ruimte op C, standaard software, TC, Office 2007, Brother printer utilities, Norton en Trusteer Rapport.
Norton had ik niet uit gezet, Trusteer is misschien ook verdacht. Verder zou ik niet weten of mijn software exotisch is. Voor zover ik kan nagaan draait er niets anders op de achtergrond.
Ik ga het proberen met zoveel mogelijk 'uit'.

En de logboeken?
Van de update zijn die te vinden op C:\Windows\logs\WindowsUpdate in .etl formaat. Om die om te zettten in leesbare vorm het PowerShell cmdlet Get-WindowsUpdateLog als Administrator uitvoeren. Standaard wordt de logfile dan naar je bureaublad geschreven. Meer informatie vind je hier.

Overigens een goed idee om de update uit te voeren zonder Norton en Trusteer.

Groetjes/
_______/Rein

Raadselachtig maar wat maakt dat uit! Het is nu gelukt te updaten. Ik had wat gestudeerd op PowerShell en Cmdlets en nadat ik mijn update log samengesteld had deed ik een nieuwe poging 1511 te installeren, zonder uitschakeling Norton en andere programma's. Binnen een half uur was de update geslaagd. Ik ga nog eens kijken naar de vele honderden regels in de updatelog of ik iets bijzonders kan vinden.

Na upgrade kwam er een map Windows.old. Wordt deze map na verloop van tijd ook automatisch verwijderd, zoals bij de upgrade naar W10. Voor de goede orde op mijn nieuwe stond al W10 geinstalleerd.

Windows.old is de map met je oude Windows. Telkens wanneer er een nieuwe upgrade wordt gedaan is het eigenlijk een nieuwe installatie waarbij je instellingen worden gemigreerd. Daarna heb je 30 dagen om terug te keren naar de oude situatie. Na afloop van de 30 dagen wordt Windows.old automatisch verwijderd. Wil je het eerder, start dan Schijfopruiming (CleanMgr) kies dan Systeembestanden opruimen. Vink daar dan de optie: Vorige Windows-installatie(s) aan. Klik op [OK] en de map en bijbehorende instellingen worden verwijderd.

Lees hier meer.

Groetjes/
_______/Rein

Bedankt Rein.Inderdaad werd door de Cumulatieve update voor Windows 10 versie 1511 voor x64-systemen (KB3124200) op 17/12 de map Windows.old verwijderd.

Ik had eerst een 64 bit versie van W10 geinstalleerd,ik ben door omstandigheden gedwongen geweest om terug te gaan naar W8.1.Dat werd een 32 bit versie.Waarom?Geen idee.
Het hielp niet om mijn probleem op te lossen,dus ik wilde weer terug naar W10.
Dit is mij na veel moeite gelukt,echter de 64 bit versie wil niet meer installeren en ik heb nu de 32 bit versie van W10.
Hoe kan dit,en hoe kom ik weer terug naar de 64 bit?
Moet ik bepaalde cpu instellingen wijzigen en hoe?
Ik heb 6 GB Ram,dus dat is het prbleem niet.
Ik heb nu 1 Program files map,voorheen 2 (1x x86 en 1 gewoon), en dat hoort ook zo bij een 64 system.
Komt dit weer goed door de updates die nog moeten komen?

Vr.groet

Hoe e.e.a. is ontstaan? Daar kan ik alleen maar naar gissen. Ik heb te weinig informatie. Of het herstel naar W8.1 vanaf een herstelpartitie is gedaan? Dan kan het zijn dat abuis de 32-bit is gekozen. Of de 64-bit nodig is hangt af van de hoeveelheid geheugen in het systeem. Is dat maar 4Gb. Dan is de 32-bits versie aan te bevelen. Is dat 8Gb of meer, dan kan alleen W10-64bit daarvan profiteren. Nu is het 6Gb. Dan moet je afvragen of het omzetten naar 64-bit loont.

Overgaan naar W10 64-bit kan alleen door een nieuwe installatie te doen met de Media Creation Tool. Kies dan een 64-bit installatie. Je zult zien dat deze keurig registreert.

Groetjes/
_______/Rein

Beste Rein,
Het was een domme fout van mijzelf. Ik draaide een goed Windows Anniversary systeem,maar die vond ik erg traag opstarten.Meestal bijna 2 minuten. Had contact gehad daar over met een Microsoft assist via een chat,maar er kwam geen oplossing uit.
Ik had op die versie een F1-2016 game goed draaien.
Ik heb toen een nieuwe schone W10 geinstalleerd,en daarna speelde het spel niet meer.Ben een week aan het zoeken geweest naar de oorzaak,maar kwam er niet uit.
Toen ben ik via een cd die ik nog had liggen,terug gegaan naar W8.1 ,ik wist toen niet dat die maar 32 bit was,dat zag ik toen het geinstalleerd was.
Ook daarmee wilde het spel niet starten,dus besloot weer terug te gaan naar W10.
En van daar af ging het moeizaam.
Zover ik zie kan ik dit spel,wat het in 1e instantie goed deed,alleen spelen met 64 bit.
Dat is eigenlijk het verhaal hier achter.
Ik heb via de Media tool van Microsoft toen beide versies te samen (32-64 bit) gedownload,maar deze was te groot voor dvd.Ik heb deze bestanden toen op mn andere hd gezet en van daar uit geinstalleerd op de pc.

@A3KP. Fijn dat je weet wat de oorzaak is. Ik hoop dat F1 nu wel goed gaat werken. Zo niet, kijk dan eens naar de videodrivers.

Wat de MCT betreft, wanneer je een DVD daarvan wenst te maken, dan zul je een van de smaken moeten kiezen. Wat ik zelf doe is een USB-stck daarvan aanmaken. Heb je een ISO, dan kun je met de tool Rufus (Download de portable versie) heel eenvoudig een opstartbare USB-stick maken. Overigens kan de MCT dat ook, alleen gaat die weer alles downloaden. Daar zit je niet op te wachten ...

Groetjes/
_______/Rein

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows
randomness