Fotobeheer met Total Commander
Selecteren en organiseren!
Total Commander staat bekend als een alternatief voor de Verkenner dat op basis van twee vensters het beheer van bestanden vereenvoudigt. Veel mensen weten niet dat Total Commander veel meer is. Total Commander (TC) kan worden ingezet voor een veelheid aan klusjes, waaronder het beheren van foto’s, door de Voorbeeldweergave (Thumbnails) te combineren met het Voorbeeldvenster. Er is een Nederlandstalige handleiding van Total Commander. Ik zal zoveel mogelijk de naamgeving van deze handleiding volgen.
Standaard kan Total Commander een veelheid van fotoformaten weergeven in de Voorbeeldweergave (Ctrl+Shift+F1). Voor de veeleisende fotograaf is dat niet voldoende en daartoe gaan we de functionaliteit van Total Commander uitbreiden.
AANVULLENDE VOORWAARDEN
Voor een goed fotobeheer heeft Total Commander aanvullende programma’s en plug-ins nodig om de meeste fotoformaten te kunnen tonen. Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de volgende aanvullingen op Total Commander.
- Programma IrfanView en de IrfanView plugin: Formats
- Programma/Plug-in Imagine en de Imagine Plug-in RAW
- Plug-in EXIF
- Plug-in ImgSize
- Plug-in FileDateTime
De cursief gedrukte plug-ins behoren tot de standaard plug-ins die van de Total Commander-site gedownload kunnen worden.
INSTALLATIE TOTAL-COMMANDER C.S.
TOTAL COMMANDER

Ik kies er bij installatie altijd voor om Total Commander in de map C:\Util\totalcmd te plaatsen en alleen de NL-taal te selecteren. De Engelse-taal komt automatisch mee. Laat verder alles standaard staan. Standaard wil Total Commander zich installeren in C:\totalcmd omdat het slecht met de beperkingen van Program Files om kan gaan. Ik kies voor C:\Util\..., omdat bij mij daar alle onderhoudsprogramma’s staan.
IRFANVIEW
IrfanView is een snelle plaatjeskijker en bewerker. De reden dat we deze installeren is dat IrfanView in combinatie met zijn plug-ins veel meer formaten kan verwerken. Die formaatbibliotheken laten naast een uitgebreidere vertoning in Total Commander ook de Verkenner meeprofiteren. Download bij voorkeur de 32-bits versie van IrfanView en de bijbehorende ALLplug-ins (beide mag natuurlijk ook). Vergeet niet om desgewenst de NL-taalmodule op te halen van de website van IrfanView via de menuknop [Languages] > Nederlands > Installer. Je wisselt van taal in IrfanView > Properties > Languages. Wil je niet alle plug-ins voor IrfanView installeren, installeer dan alleen de, voor dit artikel noodzakelijke, plug-in Formats.
Total Commander en Windows instellen om standaard IrfanView te gebruiken: In de instellingen van Total Commander aanpassen: Configuratie > Opties > Werking – Viewer/Editor > [Interne viewer configureren] > plaats een vinkje bij Irfan-/Xnview gebruiken voor afbeeldingen anders dan BMP. Vul nu het pad en locatie van i-viewxx.exe in of je kunt bladeren [>>]. Zie ook de afbeelding hieronder.
Tevens is het wenselijk om ook Windows te vertellen om IrfanView als standaard fotoprogramma te gebruiken. Druk op <Start> > tik in: ‘Standaard’ > Kies: Standaardfotoviewer kiezen. Stel daar IrfanView in.
PLUG-INS ALGEMEEN
Total Commander Plug-ins worden aangeboden als ZIP-bestand. De meest algemene plug-ins vind je op de site van Ghisler en alternatief op totalcmd.net, zie het overzicht met de Links of vanuit Total Commander > Configuratie > Opties > Werking – Plug-ins > [Downloaden]. Je installeert de plug-ins door deze in Total Commander te openen of er dubbel op te klikken. Vervolgens wordt de vraag gesteld of je de plug-in wenst te installeren.
Is de installatie voltooid, dan wordt een overzicht van de geïnstalleerde plug-ins getoond.

Op de hierboven beschreven wijze installeer je de Total Commander plug-ins: EXIF, ImgSize en FileDateTime. Die laatste haal je op van totalcmd.net.
IMAGINE
Imagine is eigenlijk een losstaand programma dat ook als plug-in binnen Total Commander werkt. Ga naar de website van de maker en blader op de pagina van Imagine helemaal naar beneden. Download, afhankelijk van je Total Commander versies, de 32- of 64-bits Unicode versie in ZIP-formaat. Download tevens de gewenste Imagine plug-ins (minimaal RAW en JBIG). Installeer Imagine door het gedownloade ZIP-bestand te openen in Total Commander. Vervolgens installeer je de plug-ins van Imagine. Blader in het linkervenster van Total Commander naar de locatie waar Imagine plug-ins moeten staan (Meestal: …\totalcmd\plugins\wlx\Imagine\Plugin). Open in Total Commander de Imagine-plug-in
en kopieer de inhoud daarvan naar de Plugin-map van Imagine. Herstart nu Total Commander.
Alle voorbereidingen zijn nu gedaan.
Alle voorbereidingen zijn nu gedaan.
WERKEN MET FOTO’S
Primair is Total Commander niet uitgerust om heel veel met foto’s te kunnen. Met de uitbreidingen die we nu geïnstalleerd hebben staat Total Commander helemaal zijn mannetje.
FOTO’S TONEN
Het formaat van de thumbnail in de voorbeeldweergave kan worden ingesteld via Configuratie > Opties > Werking > Voorbeeldweergave. Standaard staat dat op 96x96. Voor een betere herkenbaarheid, stel ik dat in op het dubbele: 144x144. Total Commander kent naast de Voorbeeldweergave (Ctrl+Shift+F1), ook nog het Voorbeeldvenster.
Dit venster is een weergave van het object dat je onder de cursor hebt. Dat kan naast een foto ook een schijf, een map of een ander bestand zijn. Total Commander tracht dan het geselecteerde object, zo goed mogelijk, in het andere venster weer te geven. De weergave is een samenspel met de eerder geïnstalleerde plug-ins.

Het voorbeeldvenster schakel je in via: Weergave > Voorbeeldvenster of de sneltoets Ctrl+Q. Wanneer je in de Voorbeeldweergave (Ctrl+Shift+F1) een foto hebt geselecteerd en het Voorbeeldvenster (Ctrl+Q) hebt ingeschakeld, kan dat eruit zien zoals hieronder wordt getoond.

Wanneer je in het Imagine-venster op de knop [Exif/IPTC] klikt, krijg je aanvullende informatie over de foto.



De oplettende lezer ziet dat er veel meer mogelijkheden zijn met Imagine. Voor dit artikel voert het te ver om dit uit te leggen. Leef je uit!
In de vorige afbeeldingen zie je dat de bestandsnaam wordt getoond onder de thumbnails. Dat is de standaard instelling. Je kunt in Total Commander aangeven dat er in de voorbeeldweergave andere eigenschappen van de foto onder de thumbnail vermeld moeten worden. Je zou kunnen denken aan de dimensies, grootte, datum/tijd en al wat je nodig denkt te hebben. Je kunt dat instellen voor alle typen objecten, maar ook specifiek instellen per bestandstype of bestanden in een map. Het leuke is dat je ook velden kunt gebruiken die de verschillende plug ins aanbieden.
Instellen: Configuratie > Opties > Werking - Voorbeeldweergave.
Daar zie je het lege veld ‘Aangepaste velden tonen onder voorbeeldweergave’. Wanneer je op de knop [Toevoegen] klikt, krijg je een venster waarin je per plug-in bepaalde eigenschappen van het object kunt selecteren. Hetgeen je kiest, geldt voor alle objecten, tenzij je voor een specifiek bestandstype eigen velden kiest. In de afbeelding hieronder kun je zien dat ik voor alle bestanden, naast de standaard weergegeven Naam, de eigenschappen: Wijzigingsdatum en Grootte laat tonen. Merk op dat de velden Wijzigingsdatum en Grootte meerdere verschijningsvormen hebben. Dat blijkt uit het teken ‘>’ vóór het veld.
Instellen: Configuratie > Opties > Werking - Voorbeeldweergave.
Daar zie je het lege veld ‘Aangepaste velden tonen onder voorbeeldweergave’. Wanneer je op de knop [Toevoegen] klikt, krijg je een venster waarin je per plug-in bepaalde eigenschappen van het object kunt selecteren. Hetgeen je kiest, geldt voor alle objecten, tenzij je voor een specifiek bestandstype eigen velden kiest. In de afbeelding hieronder kun je zien dat ik voor alle bestanden, naast de standaard weergegeven Naam, de eigenschappen: Wijzigingsdatum en Grootte laat tonen. Merk op dat de velden Wijzigingsdatum en Grootte meerdere verschijningsvormen hebben. Dat blijkt uit het teken ‘>’ vóór het veld.

Het is aan te bevelen om voor het algemene veld alleen maar eigenschappen te gebruiken van Total Commander zelf (tc) omdat deze eigenschappen voor alle objecten wordt getoond. Dus ook voor Muziek en Videobestanden wanneer je het Voorbeeldvenster gebruikt. Daarom is het wijzer om voor al jouw afbeeldingen zoals o.a. .jpg, .raw en .dng aparte definities te maken. Net als bijvoorbeeld voor Muziekbestanden (Plug-in AudioInfo – alleen 32bits). Hieronder mijn definitie voor .jpg en .dng bestanden. Daarvoor druk je in hetzelfde venster op de knop [Velden per type] > Toevoegen. Kies nu het bestandstype *.jpg en druk op [OK]. Invullen zoals hieronder is aangegeven. Je moet na elk gekozen veld weer op [+] drukken voor een volgend veld. Ook zie je dat eigen tekens toe gevoegd kunnen worden, zoals een spatie, een x tussen de afmetingen en een \n om naar een nieuwe regel te gaan.

Ook hier weer genoeg mogelijkheden om informatie over het object naar eigen inzicht aan te passen. Wanneer je voor een nieuw veld ongeveer dezelfde velden wenst, weet dan je de definitie van het ene veld met Kopiëren en Plakken naar het andere veld kunt overbrengen.
De door mij gebruikte definities voor verschillende bestandsformaten zijn:
[ThumbsCustomField]0exts=*.jpg 0fields=[=imgsize.Width]x[=imgsize.Height] - [=exif.ExposureTimeFraction]_F[=exif.FNumber]\n [=exif.DateDigitized.D-M-Y] [=exif.TimeDigitized.h:m] 1exts=*.dng 1fields=[=exif.Model] - [=exif.ExposureTimeFraction]_F[=exif.FNumber]\n [=exif.DateDigitized.D-M-Y] [=exif.TimeDigitized.h:m] |
Naast het werken met thumbnails bestaat in Total Commander ook de mogelijkheid om in de bestandsweergave (Ctrl+F2) te werken met aangepaste kolommen. In plaats van de standaard velden: grootte, datum en tijd, kun je daar ook velden met foto-informatie weergeven. Daar heb ik al eerder een artikel over geschreven.
Uiteraard werkt het openen van de foto in de standaard fotoviewer nog steeds door dubbel op een thumbnail te klikken. Ik gebruik daarvoor de al eerder genoemde razendsnelle app IrfanView. IrfanView toont je aanvullende EXIF/IPTC-informatie met sneltoets <I> en het Histogram met <Shift+H>. Met de drie mogelijkheden, Voorbeeldweergave, Voorbeeldvenster en de standaard Fotoviewer, beschik je over een uitgebreid palet aan gereedschappen om de foto in een steeds verfijnder detailniveau te kunnen beoordelen.
FOTO’S SELECTEREN
Nu we weten hoe we uitgebreide foto-informatie kunnen tonen, kunnen we de foto’s gaan indelen. Vaak worden foto’s gekozen uit een grote map waarin alle foto’s van een vakantie, uitje of thema in beland zijn. Je neemt vaak meerdere foto’s van een onderwerp. Daaruit wil je dan de beste kiezen en verplaatsen of kopiëren naar een afzonderlijke map. Voor het artikel ga ik ervan uit dat de foto’s al ergens op de computer staan. In het artikel betreft het de map: Isja-foto’s waarin ik foto’s van Isja, mijzelf en een groot aantal RAW-formaten van de site: rawsamples.ch heb verzameld. Wil je direct werken vanaf de camera of de opslagkaart die de camera gebruikt, dan kan Total Commander die zien als een schijf. Er is een aantal apparaten, waaronder veel telefoons die de inhoud van hun opslag wel tonen in de Verkenner, maar daar geen schijfletter aan koppelen. Ook in Total Commander is die locatie te zien door op de schijfselectielijst te klikken. Voor het selecteren werkt het echter het snelst wanneer je de foto’s eerst naar de computer verplaatst.
Eerst gooi je uiteraard de slechte foto’s weg, en pas daarna maak je de selectie. Verwijderen van een foto gaat net als in de Verkenner met de <Del> of, Total Commander specifiek, met <F8>. Wil je de foto’s direct verwijderen, zonder omweg naar de prullenbak, gebruik dan <Shift+Del/F8>.
In Total Commander kun je bestanden selecteren met muis en/of toetsenbord. De meest voorkomende manier is selecteren met de spatiebalk of de Insert-toets. Selectie met de <spatiebalk> laat de focus op het geselecteerde bestand staan; <Insert> plaatst de focus op het volgende bestand. Met de muis gebruik je vooral de rechtermuisknop (RMK). Wanneer je de RMK ingedrukt houdt, en dan sleept kun je meerdere bestanden selecteren. Verder gelden de standaard Windows-regels. Voorbeeld: <Ctrl>+RMK selecteert meerdere bestanden.
Een geselecteerd object herken je aan de afwijkende kleur; meestal rood. Hier benoem ik alleen de selectie van een of meer bestanden die stuk voor stuk doorlopen worden. Voor selectie van meer bestanden ineens verwijs ik naar de handleiding van Frans van Goolen.

Total Commander toont informatie over het aantal en de grootte van de gemarkeerde bestanden aan de onderkant van de bestandsvenster. Het getal voor de ‘/’ geeft de waarde van de gemarkeerde bestanden het getal erna geeft de waarde aan voor de hele map.
FOTO’S KOPIËREN
Ik vind het ‘t gemakkelijkst om de gewenste foto’s te kopiëren naar een onderliggende map die ik ‘Selectie’ noem. Je maakt een nieuwe map door in de TC-functietoetsenbalk op [F7] te klikken of direct op <F7> van het toetsenbord.
Zoals je op een aantal eerder getoonde afbeeldingen kunt zien, kan Total Commander met tabbladen werken. Een nieuw tabblad maak je via het menu Weergave > Nieuwe directorytab of met de toetscombinatie <CTRL+T>. Of sleep een tabblad naar een lege plek op de tabbalk. Zie verder de Total Commander handleiding - Hfdst 8. Zorg er voor dat je naast je werkmap ook de map ‘Selectie’ in een tabblad hebt geopend. Dat kan als volgt: Druk op <Ctrl-T> om een nieuw tabblad te openen en blader daar naar de nieuwe map ..\selectie of sleep met de LMK (linkermuisknop) ingedrukt de map Selectie naar een lege plaats op de tabstopbalk.

Vervolgens kun je door het indrukken en vasthouden van LMK de bestanden naar de tab ‘Selectie’ slepen. Doe je dat met de Shift ingedrukt, dan worden de bestanden verplaatst in plaats van gekopieerd. Ter bevestiging wordt nog een venster getoond waarin staat wat er gebeurt en dan kun je nog een aantal extra opties aangeven. Van die opties is [F2 Wachtrij] de moeite van het vermelden waard.
De actie wordt dan in een apart venster (draadje) uitgevoerd waardoor je zelf weer verder kunt en niet hoeft te wachten totdat de opdracht klaar is.
TOT SLOT
Wanneer Total Commander jouw standaard programma is voor het werken met bestanden, dan is een eerste selectie van gemaakte foto’s goed te doen. Uiteraard niet zo verfijnd als in meer gespecialiseerde programma’s zoals Lightroom en darktable, maar als een alternatief voor de Verkenner is het een geweldig stuk gereedschap.
In het verleden heb ik veel meer artikelen over Total Commander geschreven en lezingen gegeven. Een van de interessantste is de 10-klusjes met Total Commander.
Voor vragen kun je terecht op het Nederlandstalig Total Commander forum. Ik kijk daar regelmatig. Stel daar je vraag, dan hebben anderen ook nog wat aan het antwoord.
Bestand:
Reacties
totalcmd.net -- server niet gevonden error
Dag Rein,
Zojuist geprobeerd de plugin FileDateTime te vinden, ik krijg echter een error als ik de link totalcmd.net probeer. Dit gebeurt zowel via de link op jouw pagina hierboven als die op de plugin pagina van Ghisler.
Is er iets mis? Hoe zou ik aan die plugin kunnen komen?
Alvast dank! Groet, Han
Totalcmd.net
Totalcmd.net is de website waar de meeste plugins voor Total Commander staan. Op dit moment 9-2-2020 is deze down!
zie meer --> hier <---
De eigenaar was weer eens vergeten te betalen :(
Groetjes/
_______/Rein
Fotos bekijken
Bij het openen van en afbeelding komt het kader welke app ik wil gebruiken, Bij het aanvinken van gekozen app, werkt het kader niet en moet ik iedere keer een keuze uit de app maken ondanks mijn aanvinkenVraag op welke werkende manier kan ik dit kader overslaan.
Bij voorbaat vriendelijk dank
Standaard Fotoapp gebruiken
Dat kun je het best in Windows regelen.
Druk op de Win-toets tik in: Standaard
Kies uit de mogelijkheden: Standaard-apps
In het nu openende venster de gewenste App als Fotoviewer kiezenr. Voor mij is dat IrfanView.
Groetjes/
_______/Rein
Reactie toevoegen