Gebruik de Stappenbeschrijving - Problem Steps Recorder (PSR)

Windows 7

De Problem Steps Recorder of te wel de stappenbeschrijvingopnemer voor problemen (PSR) in Windows 7 en Windows 8 is een mooi stuk gereedschap om de stappen op te nemen, te beschrijven, die leiden tot het probleem. PSR verzamelt alle belangrijke informatie zodat het probleem inzichtelijk wordt voor de helper en gereproduceerd kan worden. PSR staat voor Problem Steps Recorder of te wel de Probleemstappenbeschrijving. Het levert een rapport dat gebruikt kan worden door de helper, vriend, bekende of HCC-er. De opgeslagen data, beschrijving en schermafbeeldingen, worden als mht (soort html) opgeslagen in het rapport. Het totale rapport wordt gebundeld in een ZIP-bestand.

Het rapport bevat de opgenomen probleemstappen. Deze bestaat uit schermafbeeldingen, genomen op het moment van klikken, een beschrijving in tekst en de door de gebruiker ingebrachte commentaren. Onderaan het rapport worden aanvullende details opgenomen m.b.t. openstaande programma's en gebruikers interface (UI) elementen. Deze sectie bevat mogelijk tekst die intern voorkomt in toepassingen en alleen begrijpelijk is voor zeer ervaren gebruikers of programmeurs.

Opnemen van het probleem.


PSR starten vóórdat het probleem optreedt! PSR starten: Start > tik in: PSR en druk op Enter. Dit start de Probleemstappenbeschrijving (Was daar nu geen ander woord voor te vinden?).
Het probleem dat ik m.b.v. PSR opneem, is dat iTunes bij mij vraagt om de compatibiliteitsmodus uit te schakelen. Die heb ik uitgeschakeld en toch blijft de melding komen. Aanvankelijk had ik die modus ingeschakeld om het iTunes wachtwoord vast te kunnen leggen.
Het opgenomen probleemrapport is in te zien.

Probleemstappenbeschrijving


Vervolgens de stappen uitvoeren die leiden tot het probleem. Wil je opmerkingen toevoegen die voor de helper van belang kunnen zijn, klik dan op de knop [Opmerking toevoegen].

Probleemstappenbeschrijving


Er verschijnt dan een venster waarin het probleem en commentaar is aan te geven. Selecteer wel eerst het venster of gebied waar het probleem over gaat.

Probleemstappenbeschrijving - opname bezig


Waar je klikt, verschijnt een rode punt. Dat is het teken dat een schermopname is gemaakt.

Probleemstappenbeschrijving - Rode punt


Wanneer het probleem in kaart is gebracht, klik je op de knop [Opname stoppen].

Probleemstappenbeschrijving - opname stoppen


Er wordt daarna een venster getoond waar je de naam van het zip bestand kunt invoeren. Geef daar een omschrijvende naam en omdat het normaliter voor iemand anders is bedoeld is het handig om je eigen naam of initialen op te nemen.

Probleemstappenbeschrijving - opname opslaan


Open je vervolgens het zip-bestand. Je vindt daar een bestand met de uitgang .mht. Dat opent zich, bij aanklikken, automatisch in Internet Explorer. En ziet er uit zoals onder. Wil je de hele opname van mijn probleem met iTunes inzien dan staat die hier.

Probleemstap


Instellingen

De volgende instellingen kunnen worden aangepast:

Probleemstappenbeschrijving - Instellingen

 

  • Opslaglocatie
    Om het eenvoudiger te maken de opgeslagen PSR-bestanden weer terug te vinden kan hier de standaard locatie voor de zip-bestanden worden vastgelegd.
  • Schermopnames inschakelen
    Het kan voorkomen dat je de schermopnamen niet wenst te tonen aan de helper. Dat kan voorkomen wanneer er informatie wordt getoond die je liever niet deelt. Banksaldi etc.
  • Aantal recente schermopnames dat moet worden opgeslagen.
    Standaard worden er maximaal 25 opnames opgeslagen. Dit aantal kun je hier aanpassen. Stel je hebt 28 opnames gemaakt en het aantal hier staat op 25, dan mis je de eerste 3. In zo'n geval wil je het aantal verhoogd zien.


Aanvullingen

PSR kan natuurlijk ook gebruikt worden om instructies te maken. Het .mht bestand kan worden geopend in MS Word en daarmee worden bewerkt. Afbeeldingen kunnen dan worden bewerkt en eigen logo's en teksten kunnen worden toegevoegd. Zo is PSR ook een waardevolle aanvulling van mijn gereedschapskist. Voor het bewerken eerst het mht-bestand uit de zip-file halen. Klik dan met rechts (RMK) en kies Openen met > Microsoft Word. Helaas kan voor zover ik weet swriter van openoffice.org niet uit de voeten met het bestand.

MHT-bestanden kunnen met FireFox niet standaard worden geopend. Het kan echter wel; dan dien je eerst de Add-on UnMHT te installeren in FireFox.

Denk er aan dat het bestand met de probleemomschrijving groot kan worden. Vaak te groot om per e-mail kunt verzenden. Een oplossing kan zijn om het via een website of zendservice te versturen. Voorbeelden daarvan zijn: yousendit (110Mb) Gigasize (300Mb).

label: 

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows
randomness