Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Herstelpartitie Windows 7 en 8 voorkomen.

Windows 7Wanneer je Windows 7 en Windows 8 op een schone schijf installeert, dan maakt het naast de systeempartitie (C: ) standaard respectievelijk een 100MB of 300MB partitie aan met al de bestanden die voor het booten en herstel noodzakelijk zijn. Een voordeel hiervan is dat deze bestanden beschermd zijn tegen ongewenst verwijderen/overschrijven. Hetzij per ongeluk dan wel expres door malware. Nadeel van deze partitie is dat het een primaire partitie is. Daarvan mogen er maar 4 aanwezig zijn per fysieke harde schijf die als MBR geïnitialiseerd is. Bij GPT-schijven (UEFI-BIOS) heb je dit probleem niet.

Wens je de 100/300MB primaire systeem partitie niet onder Windows 7/8, dan kun je tijdens installatie voorkomen dat het wordt aangemaakt door m.b.v. DiskPart, zelf de schijf in te delen. Dit scheelt een primaire partitie. Er kunnen er immers maar 4 aanwezig zijn per MBR-schijf. Een beschrijving van DiskPart vind je hier.

Let op: Dit doe je eigenlijk alleen wanneer je nu of in de toekomst denkt een 4e primaire partitie nodig te hebben. Het is nl. wel een veiligheidsrisico. De systeembestanden zijn nu benaderbaar en kunnen dus ook per ongeluk door je zelf of expres door een virus worden verwijderd!
Denk aan het abusievelijk verwijderen van user32.dll door AVG 7.5/8 in 2008. Windows XP startte daardoor niet meer op. Maar van Windows XP zijn we hopelijk na 4-14 verlost.

 DiskPart start vanaf de Command Prompt (CMD). Hoe krijg je die tijdens de installatie van Windows 7/8?
Op het moment dat het eerste invulscherm verschijnt (Taal/Tijd/Toetsenbord) druk je op Shift-F10 et voila een CMD-venster verschijnt. Nu kun je m.b.v. DiskPart de schijf gaan indelen. Eventueel eerst leegmaken. De opdracht clean maakt de schijf schoon

Voor een typische configuratie hieronder de commando's. Meestal zal de te installeren schijf drive 0 zijn. List disk toont of je de juiste hebt. Ik maak hier een C: (Win7/Win8) van 200GB en een D: (Data) voor de rest.

Code:

Diskpart
List Disk
select disk 0
clean (als de schijf nog niet leeg is)
create partition primary size=204800
create partition primary
list partition (2 = actief)
format label="Data" Quick
assign letter=dselect partition 1
format label="Win7" Quick
assign lettter=clist
volume (ter controle)
exit

Nu is de schijf ingedeeld. Het Command venster kan met exit worden gesloten en de installatie van Windows 7 kan voortgaan. Een paar schermen verder kun je dan kiezen dat Windows 7 op de zo juist gemaakte C: schijf geïnstalleerd kan worden. De systeembestanden worden dan de C: schijf geplaatst. Deze staan in een aparte map C:\boot.

label: 
Rhinos place - for it-information - Windows