Lezing wachtwoorden en programma KeePass
Onderwerp:
Deze lezing behandelt het onderwerp omgaan met wachtwoorden. Wat zijn veilige wachtwoorden. Hoe kunnen we ze makkelijk onthouden en voor wanneer het teveel wordt, welk programma gebruiken wij dan om de wachtwoorden op te slaan.
Ik merk vaak dat mensen hetzelfde, vaak simpele wachtwoord, gebruiken om zowel hun bankzaken alsook op internet voor mail, peer2peer etc. te gebruiken. Terwijl het makkelijk kan zijn om dit toch te differentiëren.
Het gevaar van dezelfde wachtwoorden wordt onderschat.
Ook wordt er weinig aandacht besteed aan het regelmatig wijzigen van wachtwoorden.
Deze presentatie zou op elke afdelingsbijeenkomst gegeven kunnen worden en op bijeenkomsten van gebruikersgroepen. Ook zou belangstelling gewekt kunnen worden bij locale computerclubs en ondernemersverenigingen.
Opzet:
Duur: |
1:00 – 1:15 uur |
Inhoud: |
Luisteraar bewust maken van de gevaren waaraan zij blootstaan wanneer onzorgvuldig met wachtwoorden omgegaan. |
Werkvorm: |
Lezing |
Activiteit: |
Luisteren Demonstratie Vragenstellen per blok (beperkt) |
Middelen: |
Laptop |
Aankondiging:
Omgaan met wachtwoorden!
Bij het gebruik van de PC, maar ook in het gewone leven verzamelt een mens veel wachtwoorden. Om het makkelijk te houden kiezen we vaak iets eenvoudigs zoals de naam van partner, kind of je geboorte datum.
Nu kunt u wel nagaan dat deze wachtwoorden niet de meest moeilijke zijn om te kraken. Alles op een papiertje schrijven is ook niet veilig. Wat dan?
Rein de Jong vertelt u in deze lezing hoe u met gebruikersnamen en wachtwoorden verstandig om kunt gaan zonder dat uw eigen harde schijf overbelast raakt. Hoe maken we moeilijke wachtwoorden makkelijk?
Rein toont tevens het programma KeePass dat als een wachtwoord-safe gebruikt kan worden en werkt vanaf uw eigen PC, maar ook direct vanaf een USB-stick.
Intro:
Wachtwoorden, wie wordt er niet gek van!
We willen onze gegevens graag verborgen houden voor anderen, maar we willen er zelf wel graag makkelijk bij kunnen. Dus liefst niet al te moeilijk en makkelijk te onthouden. Dat eerste kan ik niets aan veranderen aan het laatste wel. Ik ga u handvaten geven waarmee de wachtwoorden enerzijds makkelijk te onthouden zijn en anderzijds moeilijk genoeg om de gelegenheidskraker te ontmoedigen.
Een woord uit het woordenboek, naam, telefoonnummer of kenteken is binnen de kortste keren gekraakt. We zullen het ze moeilijk moeten maken.
Daarnaast moet het niet zo zijn dat wanneer er één wacht woord is gekraakt, dat dan alle andere gegevens ook vrij beschikbaar zijn.
De Nederlandse versie van Keepass is hier te downloaden.
De presentatie is hieronder voor eigen gebruik (niet voor presentatie of publicatie doeleinden) te downloaden.