Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Artikelen

Computerveiligheid Windows

Veilig onder Windows 10 Met het verstrijken van de tijd zijn de gevaren gewijzigd en de tegenmaatregelen aangepast. Bedreigingen zijn toegenomen en doortrapter geworden. Slimme criminelen bedreigen ons. Zij vinden steeds nieuwe wegen naar onze PC die niet per definitie worden beveiligd. Zelf zullen we dus steeds meer alert moeten zijn!Deze verhandeling gaat over de gevaren die ons bedreigen en datgene wat we kunnen doen onder Windows Vista, Windows7, Windows 8 en Windows 10 om zo veilig mogelijk bezig te zijn.
Veiligheid beperkt zich niet tot Windows. Het reikt verder dan dat. Ons eigen gedrag is mede bepalend. Vergeet niet dat, ook al zitten we thuis, we in de grote boze buitenwereld zijn. Doordat we ons vaak in onze eigen vertrouwde omgeving bevinden, wanen we ons veilig.

Dit is op zijn zachtst gezegd misplaatst!

Bedreigingen


PC en internet hebben ons veel zegeningen gebracht. Denk aan contacten, vrijheid, kennis en het samen werken aan projecten. Op het net zijn echter ook gevaren die ons bedreigen. Over het algemeen is het met de beveiliging van de computer en de internetverbindingen slecht gesteld. Onbeschermd op het internet en je PC is binnen minuten gekraakt! Tijdens een TV-uitzending werd een onbeveiligde PC met het internet verbonden. Binnen 4 minuten was de eerste hacker binnen! Na een kwartier waren er 3 hackers actief.

Duplicati 2.0 - de basis

Het blauwe logo van Duplicati Uitgebreide back-up-software voor de desktop

Back-uppen is de enige manier om je gegevens veilig te stellen bij een calamiteit; of die nu kwam door een eigen stommiteit, door brand of de hele slimme software van een cryptocrimineel die al je bestanden versleutelt. Voorwaarde is dat je de back-ups niet thuis, maar buitenshuis of ergens veilig op een server in het internet opslaat. Pas dan kun je zeggen: ik heb een back-up! Duplicati is een mooie gratis oplossing om je gegevens via een back-up veilig te stellen.

Tweestapsverificatie

wat is het en waarom moet je het gebruiken

Omdat de altijd online-wereld steeds onveiliger wordt, is het noodzaak jezelf beter te beveiligen en met meer beveiligingsmiddelen dan alleen de niet meer zo veilige, maar vertrouwde gebruikersnaam/wachtwoordcombinatie. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van tweestapsverificatie, of zoals de Amerikanen zeggen: Two Factor Authentication (kortweg: 2FA).

Wat is een VPN?

VPN als veilige tunnel Een Virtual Private Network (VPN) biedt een veilige en beschermde netwerkverbinding over het internet, tussen een computer of mobiel apparaat en een ander apparaat. Je echte IP-adres wordt verborgen en er wordt je een nieuw, tijdelijk adres verstrekt door de VPN-aanbieder. VPN-providers hebben over de hele wereld servers staan, die je in praktisch elk land waar je dat wilt een lokaal IP-adres kunnen verstrekken.

O ja, Privacy - hoe je te wapenen

O ja, Privacy Privacy begint bij je toetsenbord - Je invoer

Iedereen praat erover, weinigen die het wat kan schelen. Lezers willen graag weten wat je eraan kunt doen. Helaas heb ik geen toverspreuk die jouw privacy kan waarborgen. Alles heeft te maken met je eigen gedrag; wat doe je online, welke apps gebruik je, welke nieuwssites en fora bezoek je. Ik hoop wat handvatten te kunnen bieden die voorkomen dat je in een bubble wordt gezogen.

Online Bridge - Berry's Internet Club

Bridgetafel met hand en biedbakjeBridge is een sport die je het liefst in het gezelschap van medespelers beoefent. Het is leuk om het met drie vrienden thuis te doen en/of op de club in competitieverband. Helaas lukt het nu in de Coronatijd niet om samen met anderen in levende lijve te bridgen. Of je wilt gewoon op je eigen plaats en tijd bridgen. In een vorig artikel is door René Suiker en mij uitgelegd wat de Bridgespelregels zijn en welke mogelijkheden er zijn om online via StepBridge te kunnen bridgen.

Online Bridge - StepBridge

Zo zitten we nu midden in de coronacrisis en hebben we veel doden te betreuren. Naast de computerhobby hebben wij, René Suiker en Rein de Jong, nog een andere hobby, die in de naam heeft een sport te zijn voor de wat rijpere geesten; eufemistisch uitgedrukt: Bridge. Ja, dat is een sport, een denksport. Net als schaken en dammen wordt je er fysiek niet heel moe van, maar je kunt er wel competitie mee spelen en het is meer een kwestie van vaardigheden dan geluk om hoog te scoren.

Wat Android back-upt.

En jij? Wat back-up jij? Back-up instellen - Android

Onlangs leek, bij het ontwaken, mijn Galaxy S7 in coma te zijn. Na een oplaadsessie bleef het scherm zwart. Wat ik ook probeerde het apparaat leek dood. Geen coma, maar overleden! De data op de extra SD-kaart is gelukkig nog wel te lezen, maar de interne opslag is niet benaderbaar. Gelukkig wordt de meeste data van je Android apparaat (telefoon/tablet) automatisch door Google veiliggesteld. Ook stelde ik zelf gegevens veilig en dat was maar goed ook.

Kort Goed

Logo voor Kort Goed Korte berichtjes; goed om te weten!

Zo af en toe inspireert mij een gedachte, ideetje of een kort bericht, waarvan ik denk dat die inspiratie voor meer mensen waardevol kan zijn.

En die gedachten en ideeën wil ik graag delen.

Pagina's

Abonneren op Artikelen
Rhinos place - for it-information - Windows