Omgaan met wachtwoorden - wachtwoordkluis: KeePass
Al die wachtwoorden!
Wachtwoorden werden al in de oudheid gebruikt. Toen voor het beveiligen van belangrijke gebouwen of delen van een stad. In die tijd was het wachtwoord ook een echt woord. Dat woord diende geheim te zijn en alleen bekend bij mensen die toegang behoorden te krijgen. Met dat wachtwoord kwam je langs de bewaker. Het proberen te raden van dat woord was al snel verdacht.
Nu zijn wachtwoorden bij voorkeur geen echte woorden meer maar een combinatie van hoofd - en kleine letters, leestekens, cijfers en speciale tekens. De naam wachtwoord is dan ook enigszins misleidend. Want een woord is juist iets dat ongewenst is. Ook de context waarin we de wachtwoorden gebruiken is niet meer wat het was. De wachtwoorden van nu worden gebruikt om toegang te krijgen tot verschillende uiteenlopende diensten die elektronisch beschikbaar worden gesteld. Het loopt uiteen tot relatief simpele diensten zoals nieuwsbrieven of forums. Een andere dienst is DigiD. Het weten van dat wachtwoord geeft toegang tot overheidsdiensten zoals de belastingdienst of het aanvragen van een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie.
Al deze wachtwoorden vragen veel van ons geheugen. Zeker wanneer je het goed wenst te doen en voor alle diensten verschillende wachtwoorden gebruikt loopt het aantal flink op. Maar wij mensen zijn gemakzuchtig. Om het gemakkelijk te houden kiezen we vaak iets eenvoudigs zoals de naam van partner, kind of je geboorte datum. Nu kunt u zelf wel nagaan dat die niet de meest moeilijke woorden zijn om te kraken. Alles op een papiertje schrijven is ook niet veilig. Ik ga u in dit artikel vertellen hoe ik met gebruikersnamen en wachtwoorden tracht om te gaan. Ook vertel ik over het programma waarmee ik al die verschillende wachtwoorden en instellingen bijhoud.
Wachtwoord eisen.
Een wachtwoord. Graag zo sterk mogelijk en dat betekent:
- minimaal 8 tekens
- Geen eigennaam (Margriet, Klaas, Ernst-Jan)
- Woorden uit een (woorden)boek vermijden.
- Niet een nummerbord van een voertuig
- Bestaat uit hoofd- en kleine letters, cijfers en een speciaal teken.
- Wijzigt regelmatig
- Echter! Lengte is belangrijker dan tekenset.
De Nederlandse versie van Keepass is hier te downloaden.
Het artikel is hieronder voor eigen gebruik (niet voor presentatie of publicatie doeleinden) te downloaden.
Reactie toevoegen