Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Online Bridge - Berry's Internet Club

Bridgetafel met hand en biedbakjeBridge is een sport die je het liefst in het gezelschap van medespelers beoefent. Het is leuk om het met drie vrienden thuis te doen en/of op de club in competitieverband. Voorblad van de handleiding BIC met Berry Westra Helaas lukt het nu in de Coronatijd niet om samen met anderen in levende lijve te bridgen. Of je wilt gewoon op je eigen plaats en tijd bridgen. In een vorig artikel hebben René Suiker en ik uitgelegd wat de Bridgespelregels zijn en welke mogelijkheden er zijn om online via StepBridge te kunnen bridgen.

Step is de enige optie om in clubverband online competitie te kunnen spelen. Momenteel wordt dit door NBB-clubs aangeboden. Wil je gewoon een spel spelen op je eigen tijd, dan vind ik Step minder geschikt. Je moet dan maar afwachten wie je als partner en/of als tegenspelers krijgt. Vaak is er ‘gezeur’ omdat iemand de afspraken niet goed kent, er geen of een foute systeemkaart is, iemand vergeten is je te wijzen op conventies (alerteren) of te snel of te traag speelt. Al met al voor mij geen vreugde. 

Een goed alternatief voor StepBridge vind ik in Berry’s Internet Club (BiC) met zijn meer dan 18.000 leden! Vooral de interface van BiC, ook al doet die verouderd aan, vind ik verre te prefereren boven die van Step.

1    WAT IS BIC?

BiC is een ‘club’, opgezet door Berry Westra, een fenomeen op bridgegebied! Bij die club is jouw partner een computer: Jack Noord genaamd. Je tegenstanders heten ook Jack, maar zij hebben een andere achternaam. Je raadt het vast wel: Jack Oost en Jack West heten zij. Ook deze Jacks worden door de computer gespeeld. Jack Noord is gelukkig wat sterker dan de Opponenten (Opps): Jack-E (Oost) en Jack-W. Aangezien de plaatsen N, O en W al bezet zijn is de plek van de menselijke speler Zuid. Jack is een computerprogramma waarvan meerdere instanties draaien met een variabele speelsterkte. Naast je partner en de Opps, draait er ook een Coach mee. Wanneer ik het in het artikel heb over het computerprogramma, dan heb ik het over ‘Jack’.

In tegenstelling tot StepBridge, dat alleen een platform is om te bridgen, heeft BiC het opleiden van (nieuwe) bridgers hoog in het vaandel staan. Iedereen kan een gratis account aanvragen en daarmee de lessen in de BiC-oefenomgeving volgen, naar de methode 'Bridge in een Flits'. Dit wordt ondersteund door de cursus bij MAX en boekjes van Berry. Daarnaast staan er instructiefimpjes op YouTube.

BiC biedt naast de optie om toernooien en competities te spelen ook leer- en oefenmogelijkheden. Zo kun je het systeem: ‘Vijfkaart hoog voor Clubspelers’ leren en er zijn dagelijks weetjes en een kalenderpuzzel. 

Bij BiC kun je in je eigen tempo bridge in wedstrijdvorm spelen. De spellen die je speelt op BiC worden vergeleken met wat andere Zuidspelers doen. Dagelijks zijn er op BiC toernooien te spelen. BiC is onderverdeeld in de leeromgeving Berry! en drie verschillende clubs.

0.    Berry!

Je kunt maar van één club lid zijn. Daarnaast kan iedereen met een (proef)account voor Berry! kiezen. Hier vind je de basiscursus, Menuscherm van BIC - keuze uit de clubs het spel van de maand en de oefenomgeving Startersbridge met Berry! Het is een gratis voorziening van BiC om de speelfase bij bridge te oefenen zonder biedingen en zonder wedstrijdelement via vergelijking met andere spelers.

1.    Toekomstclub

Wanneer je begint te bridgen en niet meer dan twee jaar ervaring hebt, is dit de plek om te beginnen en te leren. Het biedt twee dagtoernooien van acht spellen: een voor eerstejaars en een voor tweedejaars spelers. De spellen worden door Berry van commentaar voorzien zodat je het optimale contract en de speelwijze van hem leert. Er worden ook regelmatig extra toernooien aangeboden.

2.    Recreatieclub

Dit is de gemoedelijke club voor de recreatieve speler. Het biedt een dagtoernooi van twaalf spellen en een weekcompetitie van tachtig spellen, waarbij je kunt promoveren en degraderen. De keuze voor de systeemkaart is beperkt tot 'Berry 4krt' of 'Berry 5krt' met keuzes voor een aantal conventies.

3.    Wedstrijdclub 

De meest uitgebreide club voor competitiespelers en spelers die zich willen meten met sterke spelers. Verschillende toernooien met heel veel mogelijkheden op systeemkaartgebied. Naast het weektoernooi is er het dagelijkse toernooi van zestien spellen, deze spellen worden in een forum becommentarieerd door een ervaren bridger.

2     AANMELDING EN INSTALLATIE

Naast het Windowsprogramma ‘BiC’ bestaat er ook de WebApp ‘TabletBiC’. TabletBiC speel je in de webbrowser (Chrome, Safari, FireFox, Brave, etc.). Je kunt TabletBiC in de browser op elk platform gebruiken om BiC te spelen, of dat nu Apple, Linux of een tablet (Android en iOS) is.Keuze maken voor de clubs of startersbridge bij eerste aanmelding Nadat je het account voor BiC hebt ontvangen, kun je toegang vragen tot de BiC WebApp. Meer informatie vind je op TabletBiC.Met het verkregen BiC-account kun je spelen in elk van de drie clubs. Je speelt gratis en volgt de lessen van Berry wanneer je bij de eerste start niet kiest voor een club, maar voor Startersbridge. Daar kun je net zo lang spelen totdat je het uitspelen beheerst. Pas wanneer je voor een club gekozen hebt, gaat de gratis proefperiode in. Voor de Toekomstclub is dat zes weken en voor beide andere clubs is het gelimiteerd tot twee weken. Besluit je om het lidmaatschap om te zetten naar een vast account, dan betaal je jaarlijks veertig euro. 

BiC op een tablet?  Aanmeldscherm van de WebApp: TabletBiC Zodra je lidmaatschap bij BiC hebt, kun je toegang tot de WebApp van BiC aanvragen. Op die manier kan er via de browser op iedere moderne tablet, Linux - en Apple computer op BiC gespeeld worden. Deze toegang, die je apart moet regelen, valt buiten het lidmaatschap van BiC. Zie TabletBiC voor meer informatie.

Nu vraag je je vast af waarom ik niet schrijf hoe je dat (proef)lidmaatschap moet aanvragen en waarom er niets vermeld is over de installatie? Dat is simpelweg omdat BiC dat zelf uitstekend heeft beschreven in hun installatiehandleiding. Die vind je als PDF. Wanneer BiC eenmaal is geïnstalleerd, vind je de gebruikshandleiding van BiC door in het menu van BiC op ‘Help’ te drukken.

3    EERSTE START

Vanaf hier ga ik er vanuit dat je lid bent van een van de clubs. Dat is immers het uiteindelijke doel. Wanneer je lid bent van de Toekomstclub (TC) of Wedstrijdclub (WC) word je geacht een systeemkaart te kiezen of er zelf een te maken. Daarvoor klik je op Instellingen > Systeemkaarten. Je ontdekt daar een afrolmenu met veel gebruikte systemen. Het meest gebruikt wordt ‘Berry5 voor Clubspelers’ (B5C). Voldoet die niet aan je eigen regels, dan kun je zelf een systeemkaart maken gebaseerd op een van de vooringestelde systeemkaarten. Systeemkaart voor BiC kiezen Vanzelfsprekend kun je een systeemkaart alleen maar kiezen/wijzigen vóórdat je een tafel start. Als je besluit een nieuwe systeemkaart te maken klik je [Bewerken] > ‘Een nieuwe systeemkaart aanmaken’. Je kiest dan een referentiekaart en de naam die je zelf aan de kaart wilt geven. In de Help van BiC staat tot in detail aangegeven welke betekenis welke de conventies hebben voor de computerspeler Jack en hoe je de conventie instelt. Dat is te lezen in de Help vanaf pagina 45. Lees dat goed door en klik niet zo maar wat aan, want voordat je het weet bied je iets anders dan wat je bedoelt. Ook de wijze waarop je seint leg je hier vast. Je partner (een persoon of Jack N) en de Opps gebruiken ook jouw systeemkaart om bieding, uitkomst en seinen te begrijpen. Wil je alles weten over het gehanteerde B5C-systeem? In draadje #72000 op het prikbord (waarover later meer) kun je het zeer gedetailleerde systeemboek gratis downloaden.
Onder het menu Instellingen zit een aantal opties die je eerst moet nalopen. Vooral de Misklikpreventie, Vertragen en Overige opties zijn van belang. In de afbeelding zie je hoe ze bij mij ingesteld staan. In de Help staat uitleg vanaf pagina 11.

Opties van BiC die je bij de instellingen kunt vinden

Extra aandacht voor de volgende keuzes:

  • Tafel > Tafel automatisch draaien als Noord de leider is. Dit kan verwarrend werken omdat je de bieding vanuit Zuid hebt gevolgd en bij het afspelen wordt dan de tafel opeens gedraaid. 
  • Misklikpreventie. Zet dit aan om het per ongeluk fout klikken te voorkomen. Het ingestelde aantal seconden geeft je tijd voor herstel. Bij mij staat dat op twee seconden. 
  • Vertragen. Standaard wordt er onvertraagd gespeeld. Ik vind dat erg rap! Het kan leiden tot het minder goed kunnen volgen van de bieding en je zou je opgejaagd kunnen voelen. Ik vind het fijn om hier een vertraging van twee seconden te hebben. Daardoor wordt het bieden en spelen natuurlijker.

4    HET SPELEN    

De Competitie is het hart van de club; het start op maandag en duurt een week. Dagen genoeg dus om de competitie uit te spelen. Bij goed resultaat promoveer je een lijn. Je kunt zien dat ik in de Z-lijn zit. Dat is de plaatsingslijn. Voordeel van een competitie in lijnen is dat je met spelers van ongeveer gelijk niveau speelt. Ik heb heel lang de competitie niet gespeeld. Toen ik dat nog deed, was mijn hoogst bereikte niveau de L-lijn. Aangezien het hoogst mogelijke de A-lijn is, had ik nog wel even te gaan. Ga ik nu weer competitie spelen, dan speel ik eerst in de Z-lijn. Dan wordt mijn spel vergeleken met dat van alle andere spelers in de competitie; dat heet topintegraal. Afhankelijk van het resultaat word ik dan in een bepaalde lijn geplaatst. Zou ik het heel goed doen, dan kom ik in de A-lijn. Dat is wishfull thinking. Mijn Elo-rating  zit meestal tussen de 1800 en 1900. De topspelers zitten allemaal boven de 2200. Een Elo-rating is een getalsmatige aanduiding van de sterkte van een speler en is gebaseerd op de vergelijking met andere spelers. 

Een goede gelegenheid om te oefenen is het dagtoernooi. De spellen zijn voorgespeeld door een ervaren leider die de spellen becommentarieert in het forum. In dit forum kun je zelf ook vragen en opmerkingen over het spel kwijt. Wanneer je dat doet, is het een goed gebruik om eerst je eigen resultaat en de uitkomst te vermelden en pas dan je tekst te schrijven. Daarvoor is een speciale knop: [Eigen Spel].  Verder type je de kaartsymbolen respectievelijk als _S, _H, _D, _C, _N (Merk op dat de Engelse schrijfwijze wordt gebruikt, D=Diamonds (Ruiten), C=Clubs Klaveren, N=Sans Atout).

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het spelen zelf. Zoals gezegd biedt BiC je speelmogelijkheden op meerdere niveaus. Ik kan alleen maar tonen wat de Wedstrijdclub (WC) biedt, maar dat is voor het spelen niet anders. Het bestaat immers alleen maar uit het bieden en spelen van een spel.

Betekenis van de bieding en hulp van het vraagteken

Na te zijn ingelogd kies ik WC en dan voor het dagtoernooi of de competitie. Kijk goed voor je de tafel start of je de juiste systeemkaart hebt gekozen, daarna ga je aan tafel, er wordt je een spel voorgeschoteld en het bieden start. 
 
Jack is naast computerbridger ook coach, en kan je adviseren. Klik daarvoor met rechts op een bod en je krijgt uitleg over dat bod of je kunt een hint van Jack krijgen door op het vraagteken te klikken. Dan wordt het geadviseerde bod zwart geaccentueerd. In dit geval: PAS. Je krijgt informatie over het bod van je partner of tegenstander door met links op dat bod te klikken en de linkermuisknop ingedrukt te houden. Laat je die weer los, dan verdwijnt de uitleg.

Nadat er drie keer is gepast, kan het spelen starten. Mochten de Opps moeten spelen en mag jij uitkomen, dan kun je een hint van Jack krijgen door in het menu op Acties > Hint van Jack te klikken of direct op Ctrl-H

De speeltafel, eerste uitkomst en de bieding
Hier boven mag ik spelen. Jack-W is uitgekomen en de Dummy ligt open. Klik je dan, rechtsboven, op het Biedbakje, dan krijg je het biedverloop te zien. Ook dan kun je weer met links klikken om de betekenis van dat bod te achterhalen. 
 
Afspelen en spelverloop - gespeelde kaarten Tijdens het spel kun je de gespeelde kaarten zien door op de knop: [Spelverloop] te klikken. Wel zo makkelijk: dan hoef je dat niet zelf te onthouden. Nadat het spel is gespeeld, wordt het resultaat getoond en kun je door op de frequentiestaat te klikken je resultaat t.o.v. anderen zien. 

Resultaat van het spel en score   Uitslag van alleen hoe vaak/hoeveel
Zoals te zien is, worden de spellen door heel veel spelers gespeeld, waardoor de percentages een goede afspiegeling geven.

Speel je het eerder genoemde dagtoernooi, dan heb je ook de mogelijkheid om de uitleg van het spel in het forum in te zien en om zelf vragen te stellen of commentaar te leveren. In het voorbeeld zie je onderaan, het oudste bericht, de uitleg van de forumleider: MarkKa.  

Spelbespreking door Forumleider en opmerkingen leden De andere opties: ‘Afvalrace’, ‘Goede raad is duur’ en ‘Berry’s challenge’ zijn bonuscompetities die in de loop van de week of maand verschijnen. Ook verschijnt er soms een Butler-toernooi. Daarbij wordt de Butler-telling gebruikt. Hierbij tellen overslagen nauwelijks mee. Het contract halen of down spelen is veel belangrijker. Meer hierover kun je lezen in de Help vanaf pag. 22.

5    LEUK OM TE WETEN

Wedstrijdclub - Hoofdmenu met opties Naast de toernooien kun je ook nog extra mogelijkheden vinden die je op de afbeelding hiernaast ziet.

Het icoon ‘armpje drukken’ is een uitdaging die je aangaat met Berry: de Berry-ladder. Je speelt acht korte wedstrijden en dan wordt gekeken of je het al dan niet beter hebt gedaan dan Berry. Berry legt zijn bied- en speelwijze uit. Wanneer je een trede hoger komt, moet je meer spellen van Berry winnen om op die trede te blijven of hogerop te komen. Doe je het slechter, dan ga je een trede naar beneden.

Sinds kort kun je op BiC ook met je echte bridgepartner door anderen al gespeelde spellen spelen. Dat bereik je door op de twee poppetjes te klikken. Je kunt zo een beter samenspel oefenen. De spellen zijn in het verleden in een van de toernooien gespeelde spellen. Met je partner samenspelen tegen Jack Het resultaat wordt vergeleken met dat van meer dan 1000 andere spelers, zodat je een goed beeld krijgt van je spel. Je moet het Alias van je partner invullen en de gezamenlijke systeemkaart opgeven; vink aan of je al dan niet toeschouwers, wilt toestaan (Kibitzen). Kibitzer is een term uit het Jiddisch die 'aandachtige toeschouwer' betekent. Kibitzers kunnen ook vragen stellen of commentaar leveren. Deze mogelijkheid is alleen beschikbaar in de WC en RC. Dus niet in de Toekomstclub.

Een regelmatig terugkerend fenomeen is de Berry Challenge. Daarbij daag je Berry uit tot een duel. Bij elk van de vijftien spellen krijg je twee punten als je van Berry wint, niks wanneer je verliest en een punt bij gelijk spel. De toernooien doen niet mee voor de Elo. Je kunt zo eens wat riskanter spelen en dingen uitproberen, zoals een andere systeemkaart.

Dan is er nog de persoonlijke ladder (14) bestaande uit 32 treden. Hoe beter je score, des te hoger je trede. Je start op trede 32.

Het uitroepteken duidt op het ‘Weetje van de dag’. Daarin wordt een biedvraag gesteld en uitleg gegevenop basis van B5C.

Weetje van de dag In het linkermenu staat nog aanvullende informatie. Ik stip een paar punten aan omdat deze belangrijke informatie bevatten over BiC. 

  • Topics
    Geeft een overzicht van belangrijke zaken zoals uitleg over B5C en B5 voor 2e jaars en uitleg over speelplannen en fitpunten.
  • Prikbord
    Hier kun je een vraag stellen, maar meestal wordt het prikbord door de BiC-organisatie gebruikt om mededelingen te doen of meningen te polsen. Hier vind je ook de verwijzing naar de BiC academie op YouTube.

Op het clubscherm vind je nog Rangen en Standen waar de Hall of Fame en de Maandrace te zien zijn. Leuk voor liefhebbers van statistieken.

6    TOT SLOT

Er bestaat ook App365 bij Berry, Dat heeft niets met het spelen op BiC van doen. App365 is een overkoepelende naam voor puzzels en leermethodes van Berry. Het is in mijn ogen een verwarrende naam. Wil je BiC spelen op een tablet? Dan gaat dat via de WebApp.

BiC biedt heel veel mogelijkheden voor zowel de startende als de ervaren bridger. Vraag een account aan, ga leren of lekker spelen en kijk wat je kunt. Je bent niet afhankelijk van een partner, Jack-N volgt de regels die je hem hebt verteld _echt_ heel veel beter dan jij dat doet. En Jack is ongevoelig voor je scheldpartijen. Doe je best.

Een leuke - onvermelde mogelijkheid - is het meekijken met Berry. Elke maandagavond van ongeveer 20:00 tot ongeveer 21:30 uur speelt Berry het dagtoernooi. Berry geeft commentaar bij elk spel. Met behulp van de chat rechtsboven in het speelveld kun je zelf meekletsen of vragen stellen. Zie verder het Prikbord #110242. Het leukst is natuurlijk wanneer je zelf de spellen al eerder op die dag hebt gespeeld. Dan kun je eigen bied- en speelwijze met die van Berry vergelijken.

Mocht je mij op BiC willen vinden? Mijn alias is: PureFox.
Ik wens je veel speelplezier op BiC. De veertig euro die het jaarlijks kost, vind ik het meer dan waard.

Reacties

mijn lidmaatschapnr. 4910778 , ik stond op M nu zie ik dat ik naar N  gedegradeert ben, ik heb een week geen competitie gespeeld , dat mag toch zonder te degraderen?ik hoop dat U dit even recht gaat zetten, groet Els Hildebrand

Graag zou ik op mijn mobiele telefoon willen bridgen (voor beginners). Ik krijg het niet voor elkaar. Kunt u mij zeggen hoe te handelen? Ik heb een proef abonnement afgesloten maar kan er niets mee beginnen. Dit moet toch op de mobiel te doen zijn? Alvast bedankt voor de reactie!

Dan praat je over Tabletbic.
Zie hier: http://www.berrywestra.nl/bicfaq.html
Spelen doe je op https://www.tabletbic.nl/

Ik doe het ook wel eens op mobiel, maar het blijft pietepeuterig.

Groetjes/
_______/Rein

Als ik op het icoon klik om vrienden uit te nodigen, dan krijg ik geen reactie op tabletbic.
aangezien ik geen windows pc heb, maar een Linux machine draai ik pc versie van het bic programma niet.
Is er een mogelijkheid om via tabletbic vrienden uit te nodigen?

Dat zou je aan de helpdesk van BiC kunnen vragen.
Die is uitstekend bereikbaar en behulpzaam.
Of ze mailen.

Groetjes/
_______/Rein

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows
randomness