Seniorweb workshop veiligheid en privacy
Met het verstrijken van de tijd zijn de gevaren gewijzigd en de tegenmaatregelen aangepast. Bedreigingen zijn toegenomen en doortrapter geworden. Slimme criminelen bedreigen ons. Zij vinden steeds nieuwe wegen naar onze PC die niet per definitie worden beveiligd. Zelf zullen we dus steeds meer alert moeten zijn! Deze verhandeling gaat over de gevaren die ons bedreigen en datgene wat we kunnen doen onder Windows 7/8 en Windows 10 om zo veilig mogelijk bezig te zijn.
Veiligheid beperkt zich niet tot Windows. Het reikt verder dan dat. Ons eigen gedrag is mede bepalend. Vergeet niet dat, ook al zitten we thuis, we in de grote boze buitenwereld zijn. Doordat we ons vaak in onze eigen vertrouwde omgeving bevinden, wanen we ons veilig.
Dit is op zijn zachtst gezegd misplaatst!
Bedreigingen
PC en internet hebben ons veel zegeningen gebracht. Denk aan contacten, vrijheid, kennis en het samen werken aan projecten. Op het net zijn echter ook gevaren die ons bedreigen. Over het algemeen is het met de beveiliging van de computer en de internetverbindingen slecht gesteld. Onbeschermd op het internet en je PC is binnen minuten gekraakt! Tijdens een TV-uitzending werd een onbeveiligde PC met het internet verbonden. Binnen vier minuten was de eerste hacker binnen! Na een kwartier waren er drie hackers actief.
Zelf zijn wij echter de grootste bedreiging voor de PC. Door het per ongeluk wissen, niet beschermen van originelen, overschrijven van bestanden, gebruik van recovery-disks, een datafout of defecte hardware, berokkenen wij de meeste schade. We moeten ons dus allereerst beschermen tegen onszelf. Pas dan komen de virussen en andere malware in zicht. Ook voor hackers ben je een makkelijke prooi.
Denk nu niet: "Dat overkomt mij niet; ik ben niet interessant genoeg om te hacken". Je bent dat wel! Er is namelijk geld mee te verdienen! En overal waar geld te verdienen valt, zijn er kapers op de kust! Binnen het hackerswereldje wordt 1,5 miljard euro omzet per dag gegenereerd! Momenteel wordt er 2,5 eurocent per gekraakte PC betaald. Voor gestolen Nederlandse of Belgische creditcardgegevens wordt 4 euro betaald. Voor Amerikaanse creditcards 6 cent!
Ook is je identiteit geld waard. Je identiteit kan worden "gestolen" door wat je aan gegevens achterlaat op het web. Wanneer ook nog eens je PC wordt gehackt, is het al helemaal kinderlijk eenvoudig. Die gestolen identiteit kan worden gebruikt om leningen af te sluiten, goederen te bestellen, een BV op te richten. Het zal je maar gebeuren. Ook een dreiging is het gebruiken van je processor en schijfcapaciteit. Bijv. door het verhuren daarvan. Zo kan je PC opeens in een kinderporno-netwerk opgenomen worden. En als er íets is wat je niet wil ...
Door het verschuiven van toepassingen van de locale PC naar het web (Cloud-Computing) nemen dreigingen toe. Ook deze toepassingen maken het makkelijker om informatie over ons in te winnen en ze zijn potentieel een doel voor kwaadwillenden. Immers, wanneer zo'n dienst een fout maakt, dan kunnen de door ons toevertrouwde gegevens zo maar op straat komen te liggen. Of erger, men kan er wijzigingen in aanbrengen.
Door het verschuiven van de toepassingen van de desktop naar het web worden de browsers (Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, etc. ...) een nog groter doelwit. Denk hierbij ook aan de invoegtoepassingen en andere uitbreidingen voor de browsers. Ook daar kunnen kwetsbaarheden in zitten. Met name pdf en flash-uitbreidingen, die in praktisch elke browser zitten, zijn een dankbaar doelwit.
Hoe ons te beschermen?
Wat kunnen we tegen al die bedreigingen doen?
Allereerst organisatorische maatregelen: de rol van de gebruiker.
Daarbij valt te denken aan:
- Veiligstellen van gegevens (Back-up)
Back-up online voor weinig in de EU?
zie dit artikel. - Gevaar niet uitlokken
- Kies verschillende mailadressen
- Wees wijs met wachtwoorden
- Sluit je netwerk af voor kwaadwillenden
- Dicht lekken in de software
- ZDnet 4 Mythes over Windows 10
Meer informatie (Artikelen van Rein de Jong):
- Browserbeveiliging
- Privacyopties van Windows 10
- Computerveiligheid Windows
- 1001 wachtwoorden maken en onthouden
- Rsync back-up onder Windows
De artikelen en de presentatie zijn voor eigen gebruik (niet voor presentatie of publicatie doeleinden) te downloaden.
Reactie toevoegen