Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

TC Tip - Knop voor verborgen bestanden

Knop verborgen/systeembestandenVia het configuratiemenu van Total Commander kun je bij weergave aangeven of verborgen systeembestanden al dan niet getoond moeten worden.
Daar staat niet voor niets bij: "Alleen voor experts!"

Wanneer deze optie standaard aan staat, wat wel zo makkelijk is, loop jer het gevaar per ongeluk belangrijke bestanden te wissen. Daarom is het aan te bevelen deze optie standaard uit te hebben. Zelf heb ik het dan ook uit! Maar wanneer je even iets met verborgen - of systeem-bestanden wenst te doen is het niet handig telkens Configuratie -> Opties -> Weergave -> "Verborgen/Systeembestanden tonen...." staads weer aan en uit te zetten. Vooral dat uitzetten wordt dan vaak vergeten.

Het zou veel makkelijker zij wanneer daar een knop voor zou zijn.

Hoe doen we dat?

Total Commander kent veel interne commando's die o.a. gebruikt kunnen worden voor eigen menu's en sneltoetsen. Al deze commando's beginnen met cm_ Er zijn interne commando's te over. Straks daarover meer.

De te volgen stappen:

 • Klik met de Rechtermuisknop (RMK) op een lege plek in de werkbalk (knoppenbalk). Kies dan wijzigen. Onderstaand venster verschijnt:
  Werkbalk aanpassen
  We zien hier ook al een voorbeeld van een intern commando. Het betreft hier het standaard aanwezige icoon: "Namen met volledig pad kopiëren. De interne opdracht daarvoor is: cm_CopyFullNamesToClip.
 • Nieuwe knop maken.
  Klik op toevoegen en er verschijnt een venster zoals boven, maar dan leeg. We gaan deze vullen.De te vullen velden zijn:
  • Opdracht.
   We klikken op het vergrootgals achter de opdracht en er verschijnt een selectiemenu met alle interne opdrachten. Blader er eens rustig doorheen om te kijken naar de mogelijkheden. Wij klikken naar de opdracht cm_SwitchHidSys via Categoriën -> Beeld.
   TC - Opdracht kiezen
   Een dubbelklik of een klik op OK. voert de opdracht in.
  • Pictogram kiezen.
   We kunnen een pictogram uit de standaard set (wcmicons.dll) kiezen (bv. nr. 82), maar we zouden ook een icoon uit één van de vele beschikbare sets kunnen kiezen.
   Ik kies een icon uit de set van x-qute (pictogram 26). Volledig ingevuld ziet het er dan als volgt uit:
   Schakelen tussen hidden en normaal
  • Nu rest ons enkel nog het slepen van de knop naar de gewenste plek. Ik heb de knop als 2e op de werkbalk staan. Verplaatsen gaat eenvoudig door de knop in bovenstaand venster (bovenste balk) met de linker muisknop (LMK) ingedrukt te verslepen naar de juiste plek. Een klik op OK en de knop staat daar waar het hoort.

In de toekomst kunnen we dan eenvoudig schakelen tussen de verschillende weergaven van wel/niet verborgen/systeembestanden.

Verborgen/systeembestanden aan- en uitzetten

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows
randomness