TiPisch Rhino _ Beperk dataverbruik Windows 10

- Internetgebruik van Windows 10  beperken bij een verbinding met een datalimiet

Windows 10 logo met data-meter en data-slot  
Wij Nederlanders zouden het internet graag altijd en overal willen gebruiken zoals thuis. Dus onbeperkte data voor een vast, laag bedrag. De mobiele werkelijkheid is echter anders. Wanneer we ons buitenshuis begeven met onze laptop of tablet (met SIM-kaart), zit er vaak een limiet op het gebruik van internetdata, buiten de bundel reken je af per Mb. Dat geldt voor Nederland, maar nog meer bij het gebruik buiten de landsgrenzen, wanneer je internet wenst op camping of hotelkamer. Maar ook wanneer je zelf internettoegang regelt met je telefoon - of een mifi-kastje als toegangspunt (hotspot). Internet providers kunnen voor het gebruik van data een bedrag in rekening brengen. (De hoeveelheid data die verzonden en ontvangen wordt door je apparaat). Zo’n verbinding wordt een internetverbinding met een datalimiet genoemd. Het dataverbruik wordt bijgehouden. Je rekent dan een bedrag per Mb. af of je betaalt een bedrag voor een, meestal zeer beperkte, databundel plus een bedrag per Mb. wanneer je de vooraf afgesproken grens hebt overschreden.
Windows 10 is ontworpen voor pc’s met ongelimiteerde toegang tot internet en onbeperkt datagebruik. Normaal gesproken gebruikt Windows 10 net zoveel bandbreedte van je internetverbinding als het nodig heeft. Bij het benutten van wifi - en mobiele verbindingen kun je aangeven dat de verbinding een datalimiet heeft; in dat geval heb je zelf grotendeels de controle terug over het datagebruik van Windows 10. Dat is in het bijzonder het geval bij: mobiele hotspots, internet via satelliet, mifi-verbinding en inbelverbindingen. Het geeft je de controle terug en verhindert Windows om je kostbare databundel te verspillen. Ook kan het van nut zijn wanneer je een trage internetverbinding hebt en zelf de controle wil over wat en wanneer Windows downloadt.

1      Wat doet het?

Data stroomt in en uit de wolk Wanneer je een verbinding instelt als een verbinding met een datalimiet voorkomt het op verschillende manieren dat Windows 10 data verbruikt. In het algemeen stelt Microsoft dat elke app die een internetverbinding nodig heeft voor updates of het weergeven van informatie, kan worden beperkt in de hoeveelheid data die de app kan downloaden of weergeven. Het heeft de volgende invloed op het systeem:

 • Windows update wordt beperkt
  Alleen updates met een hoge prioriteit worden opgehaald. De overige updates krijgen een download knop zodat je zelf kunt kiezen wat je al dan niet wenst te installeren. Op deze manier kun je dus ook thuis, op een Home-versie van Windows, weer de controle krijgen over de installatie van updates, maar alleen wanneer je thuis via Wifi bent verbonden met het internet.
 • Delen van updates via het internet wordt uitgeschakeld
  Standaard staat het delen van updates aan. Wil je zien hoe dat staat bij jou? Klik op Start > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Windows Update > Geavanceerde opties > Kiezen op welke manier updates worden geleverd > Zet dat Aan voor pc’s in het lokale netwerk. Wil je Microsoft helpen? Sta het dan ook toe voor pc’s op het internet.
 • Automatisch downloaden van app-updates wordt uitgeschakeld
  De Windows store stopt met het downloaden van updates voor apps die je hebt geïnstalleerd via de Store. Echter Bureaublad-apps zoals FireFox en Google Chrome, en mogelijk andere Apps die automatisch updaten, trekken zich hier niets van aan. Deze zul je handmatig moeten beperken. Daarover aan het eind van het artikel meer.
 • Verversen van tegels kan stoppen
  De tegels op het startscherm stoppen wellicht met updaten. Dat is wat Microsoft aangeeft. Het is dus afhankelijk van het ontwerp van de achterliggende app of deze daadwerkelijk stopt met verversen.
 • Synchroniseren van offlinebestanden kan stoppen
  Ook hier geeft Microsoft aan dat offlinebestanden wellicht niet meer worden gesynchroniseerd. Ook hier dus afhankelijk van de maker. OneDrive stopte in Windows 8. 1 keurig met synchroniseren in Windows 10 werkt dat gek genoeg niet meer. Microsoft, dat moet weer terug! De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is bij de instellingen van OneDrive het vinkje weghalen bij: ‘OneDrive automatisch starten wanneer ik mij aanmeld bij Windows’. Bij Dropbox, Google Drive en LiveDrive (Backupmypc) kun je het synchroniseren pauzeren. Apple’s iCloud kun je niet pauzeren, iCloud moet je volledig uit zetten om het synchroniseren te stoppen. Geen van deze cloudoplossingen houdt nog rekening met de instelling van de wifi-adapter. Daarentegen stopt de ‘Universal-app’ BitTorrent wel met up- en downloaden op een verbinding met datalimiet.

2      Hoe stel je het in?

Anders dan in Windows 8.1 kun je niet meer met rechts klikken op het netwerksymbool en dan: instellen als een verbinding met een datalimiet. In plaats daarvan moet je de weg via de Instellingen bewandelen. Start > Instellingen > Netwerk en Internet > Wi-Fi > Geavanceerde opties.
Onderstaande afbeelding geldt voor Windows 10 tot update 1607!
Wifi - Geavanceerde opties  

Update: Sinds de 1511 versie van Windows 10 kan het weer gemakkelijk via het netwerksymbool. Klik daar op de verbinding die je wenst te wijzigen > eigenschappen. Of Win+I (Instellingen) > Netwerk en Internet > Wi-Fi > Bekende netwerken beheren > Kies het juiste netwerk > Daar kun je het dan weer aan- of uitzetten.Sie de onderstaande afbeeldingen.

Datalimiet instellen voor Wifi op Win10 vanaf 1607

Nu kan de verbinding ingesteld worden als een verbinding met een datalimiet. Dit heeft alleen effect op de wifi-verbinding waarmee je verbonden bent. Deze instelling wordt voor de bewuste verbinding, in het vervolg als een verbinding met een datalimiet beschouwd. Verbreek je de verbinding met dat netwerk en verbind je met een ander wifi-netwerk, dan wordt dat gezien als een ongelimiteerde verbinding.

Wifi - instellen als verbinding met dataliniet: AAN

Het opzetten van een verbinding met een datalimiet is een gedeeltelijke oplossing voor het bandbreedte slurpende Windows. Voor diegenen met een beperkte internetverbinding of zij die op reis zijn, zou het fijn zijn wanneer er meer opties zouden zijn voor het beperken van het dataverbruik. Ook zou het plezierig zijn wanneer ook een bedrade aansluiting als verbinding met een datalimiet opgezet zou kunnen worden, zodat je tevens, aangesloten via een kabel, een bemeterde aansluiting kunt limiteren. Dit is met name nuttig wanneer je in een buitengebied woont waar je via de satelliet of 4G het internet opgaat.

3      Aanvullende tips voor op reis

Kaartmateriaal
Windows 10 kan op een pc, tablet of telefoon de kaarten downloaden en opslaan voor offline gebruik.
Zie: Instellingen > Systeem > Offlinekaarten

Een data meter Apparaten en Printers en scanners
Het updaten van deze apparaten en het downloaden van drivers van nieuw ontdekte apparaten kan worden gestopt door dit te beperken bij een verbinding met een datalimiet.
Zie: Instellingen > Apparaten > Printers en Scanners /en/ Verbonden apparaten
Wens je wel een apparaat te downloaden, dan moet je dat expliciet aanzetten.

Browserupdates uitschakelen
Chrome en FireFox updaten standaard automatisch naar de laatste versie. Dat is ongewenst wanneer je onderweg bent. Het uitschakelen gaat als volgt:

 • Edge
  Deze app volgt de instellingen van de netwerkverbinding.
 • Internet Explorer
  Klik op het instellingen pictogram (tandwiel) > Kies Over Internet Explorer > Verwijder het vinkje bij ‘Nieuwe versies automatisch installeren’.
 • FireFox
  Klik op de drie liggende streepjes rechtsboven (De hamburger) > Opties > Geavanceerd en zet het dan bij voorkeur op: ‘Controleren op updates, maar mij laten kiezen of ik deze wil installeren’. Haal ook het vinkje weg bij: ‘Automatisch bijwerken: Zoekmachines’. Wanneer je Firefox synchroniseert met andere apparaten (Opties > Sync), dan is het ook zinnig om dat uit te schakelen wanneer je op reis bent.
 • Chrome
  kan helaas alleen via het register. Geef de sleutel: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Google\Update\AutoUpdateCheckPeriodMinutes als REG_DWORD de waarde "0". Mochten de sleutels niet aanwezig zijn, dan moet je ze aanmaken.
 • Browserplugins
  Plug-ins kunnen ook data verbruiken. Kijk bij de plug-ins of ze dat doen en schakel dit of de plug-in in zijn geheel uit! Je zou kunnen denken aan plug-ins zoals AdBlock, Ghostery en uBlock. Er zijn echter ook plug-ins die voorkomen dat er veel data wordt gebruikt. Bijvoorbeeld zgn. Klik om af te spelen plug-ins voor Flash inhoud.
  Denk ook aan syncronisatieinstellingen van FireFox en Chrome zelf en kies een blanco startpagina.

Opera Turbo

De browser Opera heeft een unieke eigenschap die je niet terugvindt in de andere populaire browsers namelijk Opera Turbo. Wanneer je deze optie in Opera aanzet zal Opera alle aanvragen afhandelen via Opera’s eigen weboptimalisatie proxyserver. Deze proxy comprimeert afbeeldingen en andere delen van de webpagina’s. Hierdoor wordt minder bandbreedte verbruikt. Deze optie is gelijk aan wat Opera Mini, een van Opera’s mobiele browsers doet. Instellen? Klik op het Opera-icoon (linksboven) > Klik op: ‘Opera Turbo’

E-mail

Je e-mail programma haalt standaard alle nieuwe mail binnen. Ook grote bijlagen worden over het algemeen standaard opgehaald. Kijk bij de instellingen van je programma of je dat kunt uitzetten. In zijn algemeenheid is het wijs om op reis webmail te gebruiken. Daarbij gaat alleen de scherminhoud over het net en is er een bijlage die je perse wilt ophalen, dan kun je zelf kiezen.

Privacyopties

Man loopt tegen een muur van data op In Windows 10 staat bij de privacyopties een aantal zaken die data uitwisselen met Microsoft om de werking van Windows te controleren en op basis daarvan Microsoft in staat te stellen Windows daar te verbeteren waar de meeste behoefte aan is. Normaliter is het wijs om deze aan te laten staan. Ga je op reis dan kun je door het uitschakelen van een aantal van die opties bandbreedte besparen. Je vind deze instellingen terug onder Instellingen (Win+I) > Privacy. Bandbreedte vragende instellingen zijn:

 • Smartscreen-filter
  Hoewel deze data gebruikt lijkt het mij om veiligheidsredenen niet wijs deze uit te schakelen.
 • Informatie over de manier waarop ik schrijf naar Microsoft verzenden.
  Uit.
 • Spraak, handschrift en typen
  Uit.
 • Overige apparaten
  Synchronisatie uit
 • Feedback en Diagnose
  Beide uit. En weer aanzetten wanneer je thuis bent. Juist deze gegevens zijn hard nodig oom Windows te kunnen verbeteren.
 • Achtergrond Apps
  Data gebruikende apps uitschakelen.

Antivirus

Ook het antivirusprogramma wil data gebruiken om zijn detectiebestanden te actualiseren. Zet dit tijdelijk uit totdat je weer voldoende bandbreedte hebt. Let op! Dat je dat vooral niet vergeet!

label: 

Reactie toevoegen