Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

TiPisch Rhino _ Windows 10 installeren

Windows 10 logo met USB-stick
Windows 10 is verschenen op 29 juli 2015. Iedereen met een Windows 7 of Windows 8.1 PC kan in het eerste jaar na uitbrengen gratis overstappen. Let wel, dit aanbod geldt alleen voor de Windows 7/8.1 Home en Pro versies. Nieuwe PC’s worden nu voorzien van Windows 10. Daarnaast is Windows 10 Home, voor rond honderd Euro, te koop om als OEM-licentie te worden gebruikt wanneer je zelf een systeem bouwt. Het Windows 10 upgrade proces is in wezen een schone installatie waarbij je oude bestanden en instellingen worden verplaatst naar de nieuwe Windows 10. Zitten in de instellingen fouten of ongewenste zaken, dan komen die ook mee. Microsoft staat je gelukkig toe om een hele verse installatie van Windows 10 te doen. Het activatieproces kan verwarrend overkomen. Je dient acht geven op de te doorlopen stappen.

Koop je een OEM-licentie dan zit daar een installatie medium (DVD of USB-stick) bij. Wanneer je een nieuwe pc hebt gekocht met een voor geïnstalleerde versie van Windows 10 dan zit daar vaak zogenaamde ‘bloatware’ bij. Dat zijn programma’s die de fabrikant mee installeert, maar waar je meestal geen behoefte aan hebt. Vaak is het een kreupele vorm van commerciële software. Sommige programma’s wijzigen de werking van Windows en naast het innemen van schijfruimte, vertragen ze de pc.

De vraag is dus:
Hoe kun je Windows 10 vers en schoon installeren wanneer je upgradet, een crash hebt of simpelweg een nieuwe pc hebt gekocht.

Voorwaarde voor een schone nieuwe installatie, is het hebben van een goede back-up van je eigen gegevens, je productsleutels, instellingen en wachtwoorden. Die heb je na de installatie immers weer nodig om je systeem verder in te richten.

Schoon installeren doe je vanaf een installatiemedium dat je maakt met de MediaCreationToolkit die je bij Microsoft kunt ophalen vanaf deze link. Met de MediaCreationToolkit kun je de upgrade starten en/of een installatiemedium (ISO/USB) aanmaken. Windows 10 kun je nu, na de november update (1511), schoon installeren en activeren met een legitieme Windows 7, 8 of 8.1 productsleutel. Uiteraard is dat niet nodig wanneer op die machine al een geactiveerde Windows 10 stond, dan kun je het ingeven van de productsleutel overslaan. De Windows 7/8(.1) sleutel staat of op je pc/laptop geplakt of staat op de gekochte doos, of is te achterhalen met een Keyfinder programma. Dus heb je een MCT van voor de november update, haal dan het nieuwe installatiebestand hier op.

Een andere weg naar herstel is je reeds ge-upgrade systeem terugbrengen naar de toestand na de Windows 10 upgrade. Dit kan worden uitgevoerd met het programma: ‘Herstelstation maken’, dat onderdeel is van Windows 10.

1    VOORBEREIDING

Voordat je het systeem opnieuw installeert, dien je je voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook op een goed draaiend systeem kan een calamiteit zich elk moment voordoen. Dus het beste moment om voorzorgsmaatregelen te nemen is NU!

 1. Back-up
  Een back-up is de beste bescherming tegen onverwachte calamiteiten. Back-up dus regelmatig. Daarmee bedoel ik minimaal één keer per week. Back-up op een manier die je zelf geen inspanning kost. Je kunt de back-up automatisch laten uitvoeren door Livedrive via backupmypc.nl1. Daar back-up je al je pc’s en al je data (onbeperkt). Normaal kost dat € 25,- per jaar maar voor HCC-leden kost het maar € 10,- per jaar. En voor dat bedrag wordt je persoonlijke data keurig veiliggesteld via een veilige verbinding op servers in Engeland. Meldt je aan voor de 30 dagen gratis periode en daarna kun je het € 10,- aanbod voor HCC-leden accepteren. Daarnaast is het wijs om van je systeempartitie een image maken met het gratis programma Macrium Reflect Free2.
   
 2. Windows
  Installatiecodes van gekochte en geregistreerde software veilig stellen. Hetzelfde geldt voor de codes van draadloze netwerken, wachtwoorden die opgeslagen zijn in webbrowsers etc. Wat je zou moeten back-uppen is te vinden op de site van Menno Schoone3. Diverse tooltjes voor het zichtbaar maken van programma codes zijn o.a. te vinden op de site van Nirsof4.
   
 3. Installatiemedia maken
  Je start de MediaCreationToolkit5 voor de versie van je huidige architectuur: 32- of 64-bits. Welke versie je hebt, ontdek je met de sneltoets Win+Pause. Beide versies zijn in staat om installatiemedia te maken voor zowel 32- en 64-bits of beide. Voordat je het programma start, moet je weten waarvoor je de ISO gaat maken. Bezit je nu een 7/8.1 Home-versie, kies dan Windows 10 Home; heb je een Pro of Ultimate kies dan Windows 10 Pro. Heb je nu een N-versie (Windows zonder Media toevoegingen)? Kies dan weer de N-versie.  Na het starten van het programma kies je: Installatiemedia voor een andere pc maken > Kies de taal, architectuur en versie > Kies of je een ISO (Image voor DVD en/of USB) of direct een USB-stick wenst aan te maken. Een ISO kun je naar believen branden op DVD of m.b.v. Rufus6 op een opstartbare USB-stick plaatsen. Dat bespaart downloadtijd.

Wanneer je alle updates van Windows 7 en 8.1 hebt geïnstalleerd en minimaal 16GB aan vrije ruimte hebt (Microsoft zegt 8GB), dan staat niets meer in de weg om de installatie te starten. Mocht je geen 16GB aan vrije ruimte hebben, dan kan een aangesloten lege USB-stick van die grootte uitkomst bieden.

2    DE INSTALLATIE

Om een geactiveerde Windows 10 te krijgen bij een upgrade van Windows 7/8.1, dien je de installatie te starten vanuit een legitieme en werkende Windows 7/8.1-pc. Je start het Setup programma dan vanaf de DVD of USB-stick of je start de MediaCreationTool en kiest de optie ‘Deze pc nu bijwerken’. Hierna krijg je de mogelijkheid te kiezen wat je wilt behouden:
1.    Persoonlijke bestanden en apps behouden
2.    Alleen persoonlijke bestanden behouden
3.    Niets behouden
Dat laatste is feitelijk gelijk aan een schone installatie met dit verschil dat alle persoonlijke gegevens worden verplaatst naar de map ‘Windows.old’ en niet worden geïnjecteerd in Windows 10. De oude bestanden zijn, na de upgrade, te verwijderen met Schijfopruiming > Systeembestanden opschonen. Schoon je niet op, dan heb je 30 dagen de tijd om terug te keren naar je vorige Windows-versie. Mocht je al eerder een upgrade hebben uitgevoerd, dan kun je ook achteraf simpel naar een schone Windows wisselen door een Reset uit te voeren waarbij je er dan voor kiest om niets te behouden. Alleen wanneer je een pc hebt met een fabrikanten versie van Windows 10, loop je de kans dat de ‘bloatware’ weer meekomt. In die situatie is onderstaande optie een betere. De reset voer je uit via: Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel.
Bij een OEM-fabrieks-pc, zal er nog een extra optie zijn die het mogelijk maakt om naar de fabrieksinstellingen terug te keren.
Windows 10 installatie - Bestanden behouden of Alles verwijderen
Mocht je na de upgrade een écht schone installatie wensen, dan start je de pc vanaf de eerder aangemaakte DVD of USB-stick. Je hebt dan de mogelijkheid om de installatie op een verse schijf te doen of je kunt de systeempartitie verwijderen of formatteren. Wordt er om een sleutel gevraagd, dan kun je deze overslaan en op [Volgende] drukken. Komt de hardware voldoende overeen met een al eerder opgeslagen installatie, dan wordt Windows 10 geactiveerd. Vandaar ook dat de eerste Windows 10 installatie vanuit een werkend Windows 7/8.1-systeem moet gebeuren.
Windows 10 provacy selecteer je via: Instellingen aapassen op scherm: 'Zo snel mogelijk aan de slag'
Veel mensen kiezen bij de Windows 10 installatie/upgrade voor de standaardinstellingen. Het is echter wijzer om op het scherm 'Zo snel mogelijk aan de slag' te kiezen voor ‘Instellingen aanpassen’. Dan kun je allerlei opties bekijken en uitschakelen die je in je privacy raken.
Veel daarvan staat namelijk standaard [aan]. Bij elk van die instellingen moet je nut en noodzaak kritisch afwegen. Gebruiksgemak en privacy gaan vaak niet samen.

Let op! Ben je een gebruiker van Windows Media Center (WMC) onder Windows 7/8.1, dan dien je te realiseren dat je na een schone installatie niet meer in aanmerking komt voor de nog uit te brengen gratis: ‘Windows DVD Speler’. Voor het afspelen van DVD’s kun je VLC-mediaplayer7 installeren. Mis je de in Windows 10 ontbrekende WMC, dan zijn er legio gratis alternatieven, zoals XBMC en MediaPortal.
Na de schone installatie van Windows 10 kun je beginnen met het aankleden van het systeem met je eigen favoriete programma’s. Vergeet echter niet om eerst een de nieuwe uitvoeringen van Mail, Personen, Agenda en de nieuwe browser Edge te bekijken. Ben je niet veeleisend, dan zul je aan die programma’s, door hun eenvoud, veel plezier kunnen beleven. Ga niet als een dolle alles weer installeren wat je tevoren had, maar installeer een programma pas op het moment dat je het nodig hebt. Dan ben je al snel weer up-and-running.
Wat naar mijn mening altijd direct moet worden geïnstalleerd is:
•    Back-up
•    Antivirus + HitManPro
•    Office programma
Belangrijkste tip: Installeer alleen programma’s waar je zelf behoeft aan hebt. Niet omdat een ander zegt dat je daar behoefte aan zou moeten hebben! Wees met name terughoudend wanneer het om zogenaamde opschoonprogramma’s zoals CCleaner etc. gaat.

3    MICROSOFT-ACCOUNT

Windows 10 - standaard accountafbeelding Windows 10 werkt het gemakkelijkst met een Microsoft-account. Een Microsoft-account is de naam voor wat eerder bekend was onder ‘Windows Live ID’. Het bestaat uit een mailadres en een wachtwoord en wordt gebruikt om je aan te melden bij Microsoft-diensten zoals: Outlook.com, Skype, OneDrive, Xbox, WinPhone en Office Online. Microsoft dringt nog meer aan op het gebruik daarvan dan bij Windows 8. Wens je geen MS-account, dan kun je in Windows 10 nog steeds aanmelden met een lokaal account. Zelfs bij een schone installatie is het aanmaken of ingeven van een MS-account niet vereist. Overslaan doe je door tijdens de installatie, in het scherm waar je het MS-account moet invoeren ‘Deze stap overslaan’ te selecteren. Dan krijg je een scherm waarin je een lokaal account kunt aanmaken.

Voordelen van een MS-account

  • Toegang tot de Store
  • Synchronisatie tussen je persoonlijke Windows apparaten. W.o.
  • Contacten, Favorieten, Thema’s, Startscherm, inhoud van Apps.
  • Gebruik van gratis 15GB OneDrive
  • Gebruik van gratis Office Online
  • Snelle herinstallatie/migratie doordat je persoonlijke instellingen worden teruggeplaatst

Nadelen

  • Je vertrouwt je privé gegevens toe aan de Cloud van Microsoft

Ben je gebruiker van een Windows Phone, dan zul je de synchronisatie weten te waarderen. Niets is zo makkelijk in het dagelijks gebruik als een Windows Computer in combinatie met een Windows Phone. Als oud-iPhone gebruiker wil ik niet meer terug!

4    DE PRODUCTCODE

Windows kent al tijden productcodes, ook wel installatiesleutels genoemd. Deze zijn of op de systeemkast geplakt (OEM-code) of staan als code in of op het aangeschafte Retail pakket. Alleen in het geval van een Windows 10 Retail pakket heb je nog een fysieke productsleutel.

De OEM-sleutel wordt in Windows 10 gekoppeld aan de hardware (de sleutel onderdelen zijn: Moederbord, Schijfstation en Videokaart). Dit geldt voor systemen met een voor-geïnstalleerde Windows 10, maar ook voor systemen waarbij een upgrade naar Windows 10 is gedaan. Bij activatie wordt de handtekening van je hardware opgeslagen in de database van Microsoft. Indien het systeem een moderne UEFI-computer betreft, wordt er in het UEFI-BIOS ook  een sleutel opgeslagen. Door deze hardwarekoppeling is het altijd mogelijk om een verse installatie uit te voeren op een systeem waar Windows 10 al eerder was geactiveerd. Vervang je meer dan één van de drie sleutel onderdelen, dan is de Windows 10-licentie niet meer geldig. Na het vervangen van één van die onderdelen treedt een wachtperiode in werking waarna je pas weer een onderdeel kunt vervangen. Wanneer de activatie lang op zich laat wachten, dan kun je het commando: slmgr.vbs /ato uitvoeren in een Opdrachtprompt als Administrator. Mocht je verdere problemen ondervinden bij een schone herinstallatie van Windows 10, dan kun je contact opnemen met de klantenservice van Microsoft. Mijn ervaring is dat er zelden moeilijk wordt gedaan bij vervanging van hardware.

5    PRIVACY

Windows 10 - Privacy instellen Microsoft wil de gebruiker graag van dienst zijn. Om dat, in de ogen van Microsoft, goed te kunnen doen moet het bedrijf gegevens van de gebruiker opslaan om die dan later te gebruiken wanneer de gebruiker iets zoekt of vraagt. Dit gaat ten koste van de privacy. In het online Privacy Statement8 wordt uitgelegd wat Microsoft aan gegevens verzamelt en waarvoor dat dient. Wil je niet dat Microsoft van alles verzamelt rond wat jij doet, dan is dat uit te zetten in het Privacymenu dat kun je vinden via Instellingen > Privacy. Meer informatie bij de Consumentenbond9.
Gelet op het feit dat Microsoft een ‘tap’ op VoIP-gesprekken van Skype10 aan de Belgische overheid heeft geweigerd, moeten we ook niet al te bang zijn dat Microsoft al te lichtzinnig omgaat met onze gegevens.

6    NIET OVERSTAPPEN?

Het kan zijn dat je nog wilt of kunt overstappen voor 29 juli 2016. Het is echter aan te bevelen om die overstap wel al te doen, al is het alleen maar om je systeemhandtekening bij Microsoft te registreren en je productcode uit te lezen. Nadat je Windows 10-installatie is geregistreerd, herstel je naar je vorige Windows 7/8.1 versie. Dan heb je wellicht de mogelijkheid om op een later tijdstip gratis over te stappen naar Windows 10 veiliggesteld. Bovenstaande is door Microsoft Nederland bevestigd.

7    ONDERSTEUNINGSMOGELIJKHEDEN

Windows 10 checkin logo Wat nu wanneer het toch niet lukt om de overstap zelf tot een goed einde te brengen? Wie kan je dan daarbij helpen? Allereerst natuurlijk CompUsers. Op de MegaCompUfair op zaterdag 26 september, staat het Windows platform klaar om je bij te staan. Neem je laptop of systeem mee en wij helpen je. Ook kun je dan terecht voor vragen en problemen die je bij het werken met Windows 10  tegenkomt.

Daarnaast kun je op het web terecht bij:

Links:

label: 

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows