Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Veranderingen in back-upland

Cloud? Hoe dan Open Cloud ?

De wereld verandert, aanbiedingen van back-up- en cloudproviders ook. Wat eerder kon, kan nu niet meer. Bedrijven vallen om en nieuwe aanbieders verschijnen. Verhalen die ik eerder schreef zijn niet meer helemaal waar. Wat hebben we tot nu toe meegemaakt:

 • BackupMyPC
  Een prachtige aanbieding was dat voor HCC-leden. Voor € 10,– per jaar een onbeperkt aantal pc’s back-uppen met onbeperkte opslagruimte. Eigenlijk te mooi om waar te zijn en… dat was het dan ook.
 • KPN Back-up online
  Onbeperkte opslag voor een pc met opslag in Nederland en versleuteld met je eigen sleutel. De prijs van € 6,– per maand geldt nog steeds alleen is de opslag dan beperkt tot 100 MB. Bestaande klanten van Back-up online behouden een grotere opslag op basis van Fair Use, maar degenen die de 2 TB grens overschreden, kregen, zonder waarschuwing, een rekening gepresenteerd op basis van 100 GB voor € 6,–. Dat was wel even een dingetje! Heb je nog KPN Back-up online onder de oude voorwaarden? Berk dan voor die zes euro de omvang tot ruim onder de grens van 2 TB! Je krijgt geen waarschuwing, dus wees voorbereid.
 • Gratis 1 TB Stackruimte bij TransIP
  Helaas is TransIP gestopt met de gratis uitgifte van 1TB aan cloudopslag onder de naam Stack. Na 250.000 uitgiften vond men het genoeg geweest; voldoende publiciteit gegenereerd.

Tja, waar kun je nu terecht voor een goede en voordelige back-up in de Cloud?
Lees voor de Cloud: een veilige locatie buitenshuis! Misschien denk je ‘hoezo in de Cloud? Ik back-up toch al? Ik doe dat op mijn NAS op of een externe schijf. Dan ben ik toch veilig?’ Neen, dan ben je niet veilig. Strikt genomen maak je dan een kopie. En, een kopie is géén back-up. Je kunt een veiligheidskopie pas een back-up noemen wanneer die aan onderstaande voorwaarden voldoet. Pas dan ben je veilig voor brand, diefstal en Ransomware (gijzelvirussen).

 1. Veilig de Cloud op slot
  1. Opslag op een veilige plek
  2. Niet in te zien voor onbevoegden (eigen sleutel)
  3. Altijd beschikbaar voor herstel
  4. Niet te benaderen vanaf je standaard gebruikersaccount
 2. Volledig
  1. Alle unieke gegevens op het systeem
  2. Meerdere versies van de data (Timeline)
 3. Eenvoudig
  1. Simpel in gebruik
  2. Makkelijk kunnen kiezen van mappen en bestanden
  3. Restoren (terugzetten) en controle is niet moeilijk
 4. Fire and forget
  1. Eén keer starten en daarna doet het zijn werk
  2. Wordt uitgevoerd door een scheduler (taakplanner)

Zelf doen naar de Cloud

Wanneer je besluit om het zelf te doen naar de Cloud moet je kiezen voor back-upsoftware en voor een Cloudprovider die je voldoende  ruimte geeft. Ik geef hier een selectie van beide.

CLOUDPROVIDERS Welke cloud provider kiezen
Cloudproviders zijn aanbieders van opslagruimte dat je kunt benaderen via het internet. Een Cloudprovider zou ook een vriend kunnen zijn die een paar straten ver woont en jou opslagruimte geeft.

 • De bekende: GoogleDrive, Dropbox, OneDrive en iCloud
 • MultCloud.com geeft je gratis 50 GB aan ruimte.
  Het is tevens een verzamelplek voor al je andere cloudopslag, zodat je met één account alles kunt benaderen. MultCloud heeft wel een beperking in het maandelijks dataverkeer.
 • Pcloud.com 20 GB gratis met een goede versleuteling.
 • Sync.com maar 5 Gb gratis.
  Echter, het geeft je 1 TB voor $ 5,– per maand met privé-encryptie.
 • Jottacloud.com 10 TB voor circa € 60,– per jaar
  Opslag in Noorwegen
 • TransIP.nl 2 TB voor € 10,– per maand
  Opslag in Nederland die je kunt delen met anderen.
 • OneDrive 1 TB voor € 16,50 bij 6 gebruikers
  TiP! Microsoft biedt een Office 365 Home abonnement aan voor € 99,-- per jaar. Het abonnement kun je delen met vijf andere gebruikers. Voor iedere gebruikers is daarbij inbegrepen: 1 TB aan cloudopslag in OneDrive; 60 Skype-minuten per maand en bovendien de geïnstalleerde versies van Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook.
 • Privé Cloud
  Maak je eigen Cloud door een NAS te plaatsen bij een bekende die een straat of blok verder woont. Dus niet in hetzelfde gebouw en niet je naaste buur! Gebruik dan sFTP, WebDAV of OwnCloud om daarop een back-up te maken.

Mocht jij, als lezer een tip hebben, aarzel dan niet om het mij te vertellen, dan neem ik het op in de lijst.

Back-up programma's Welk programma kiezen

Bij het kiezen van een goed back-upprogramma dien je te letten op gebruikersvriendelijkheid, versleuteling, ondersteuning van het gewenste protocol en, niet in de laatste plaats op kosten. Bij mijn zoektocht zijn de volgende drie programma’s boven komen drijven die naar de Cloud, naar een (s)FTP- en WebDAV-server kunnen schrijven. Let wel, dit zijn back-up programma’s, dus geen imaging-programma’s die een een-op-een-kopie van een harde schijf maken.

 • Duplicati (Gratis)
  Duplicatie is een back-upprogramma dat je zo kunt gebruiken en dat aan alle eisen voldoet. Je kunt je eigen data met een privésleutel veiligstellen naar verschillende locaties zoals, Amazon, OneDrive, Google Drive, Dropbox en nog vele andere locaties waaronder sFTP en WebDav-servers. Nadeel van Duplicati is dat het niet eenvoudig is in het gebruik. Hoe je dat moet instellen beschreef ik al eerder.
 • Cobian (Gratis)
  Kan back-uppen naar FTP en heeft veel instelmogelijkheden. Helaas kan het niet naar de bekende Cloudproviders back-uppen en geen secure FTP!
 • Backup4all  ($ 39,--)
  Hoewel in het Engels, makkelijk in het gebruik. Kan naar elke locatie een back-up uitvoeren en versleutelt deze naar wens. Wel aardig is dat op de website van Backup4all, onder downloads, allerlei Plugins te vinden zijn die je het back-uppen van diverse programma’s en hun instellingen eenvoudiger maakt.

Een back-up cloudprovider Welke back-up cloudprovider

Je back-up rechtstreeks met de software van een Cloudprovider veiligstellen en restoren dat is verreweg het makkelijkst. Welke aanbieders zijn er, en wat zijn zo de verschillen.

 • Porton.nl 2,95 per maand 200GB
  Opslag in Nederland tot 1TB (10,95)
  Helaas geen privé-versleutelde data
 • Livedrive.com € 60,– per jaar onbeperkt.
  Voor één pc onbeperkte opslag, elke extra pc € 1,– extra per maand. Toegang tot al je data via het web en mobiele-applicaties, wat de toegang tot je gegevens vergemakkelijkt.
  Opslag in Engeland en geen privé versleuteling. Nu valt het nog onder de wetgeving van de EU, maar wat na de Brexit?
 • Backblaze.com € 50,– per jaar, onbeperkt.
  Ook hier voor één pc onbeperkte opslag. De interface is zeer simpel doordat het alles van je pc veiligstelt; ook onnodig gegevens. De opslag van je gegevens is in de VS en verder vergelijkbaar met Livedrive. De restore van gegevens is wel heel erg traag! En hoe het gesteld is met je privacy in de VS?!?

Mijn manier

Hoe back-up ik dan? Nadat KPN mij een forse rekening dacht te presenteren, moest ik wat anders. Eerst heb ik een jaarabonnement bij LiveDrive genomen en nu heb ik een NAS staan bij een vriend een straat verderop en hij heeft een NAS bij mij neergezet. Ik back-up met het programma Backup4all via sFTP en een privé versleuteling naar zijn NAS en hij doet het soortgelijk naar zijn NAS bij mij.
Ik heb voor verschillende soorten data verschillende back-up schema’s die als basis de Plugins van Backup4all gebruiken zoals hieronder is te zien.

Configuratie Backup4all

Mochten er problemen ontstaan en ik zou alles moeten restoren dan kan ik de NAS ophalen en via mijn lokale netwerk alles herstellen. Hoewel ik dat met onze internetsnelheden van 100+ Mb/s niet direct noodzakelijk acht.

Tot Slot Timeline back-up in de Cloud

Mijn keuze, zoals de goede lezer al begreep, is een betaalde timeline back-up in de Cloud. Dit, omdat je dan veilig bent tegen Ransomware, brand en diefstal. Wanneer een gijzelvirus je computer besmet, worden de bestanden wel geüpload naar de back-up locatie. Je zult dan merken dat de back-up uitzonderlijk lang duurt omdat alle versleutelde bestanden opnieuw naar de Cloud worden gezonden. Na de ontdekking en het schoonmaken van je pc kun je een restore doen van ALLE data van het moment waarop de pc nog niet was besmet. Met Livedrive moet je de bestanden stuk voor stuk vanuit de back-up restoren of een verzoek doen aan de supportafdeling van LiveDrive in de hoop dat ze je ter wille zijn om de back-up van een bepaalde datum voor terugplaatsing ter beschikking te stellen.

label: 

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows