Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Windows 10 - Creators Update - 1703 - V2

Wat is er nieuw in de aanstaande vierde grote update van Windows 10? Er is steeds meer bekend. De releasedatum is nu vastgesteld op 11 april 2017. De laatste insidersbuild,  15063, wordt de Creators Update, in het Nederlands 'Makers Update' genaamd. Klinkt voor geen meter. Toch?

De Creators Update wordt vanaf 11 april gefaseerd ingevoerd.
Kun je niet wachten? Vanaf nu kun je de update handmatig uitvoeren met de Update Assistant tool van Microsoft.
Dan wordt je vertelt dat je niet de laatste versie van Windows draait. De dialoog is niet helder wanneer niet bekend met met de buildnummers die Microsoft hanteert. Mocht je de vorige versie, de verjaardagsupdate, gebruiken, dan wordt je vertelt dat je pc draait onder 'versie 14393'. De tool biedt je dan aan te upgraden naar 'versie 15063', dat is de laatste stabiele versie van de Creators Update.
Een andere mogelijkheid is vanaf 11-4 mogelijk via Windows Update of gebruik de Media Creation Tool.

De Windows 10 creators update-event eind oktober 2016

1    INLEIDING

In het voorjaar van 2017 zal Microsoft weer een grote update van Windows 10 vrijgeven. Aangezien iemand het versienummer 1703 in een ‘insider-versie’ (build) ontdekte, mag je verwachten dat het maart of april wordt. De versienaam is Creators Update, omdat de nadruk wordt gelegd op het visueel scheppen van dingen. Of dat nu grafisch, 3D, architectuur of constructie is. Creëren/ontwerpen in de ruimste zin van het woord.

Net als de vorige grote updates zal ook dit weer een nieuwe installatie zijn met behoud van je eigen bestanden en instellingen. En ook dan zal, tot grote ergernis van velen, weer bepaalde software worden verwijderd en standaard-software worden meegeïnstalleerd. Ook krijg je, wanneer je -net als ik- je eigen bestanden naar een andere partitie verhuisd hebt, weer van alles dubbel in je persoonlijk map. Echt blij word ik daar meestal niet van. Wel  worden veel problemen opgelost en een aantal functionaliteiten toegevoegd. Tja, en dat wil je niet missen. Wat valt op in Windows 10 - 1607

In dit artikel breng ik de nu bekende aanpassingen en wijzigingen voor het voetlicht. Mochten er nieuwe dingen opduiken, dan wordt dit artikel aangepast. Windows is net een ijsberg. Wat wij als gebruikers zien aan wijzigingen is maar een klein percentage van het werk dat aan Windows 10 wordt verricht.

Wijzigingen ten opzichte van versie 1 zijn aangegeven in blauwe tekst. Wijzigingen t.o.v. versie 2 in rood.
 

2    WAT IS ER NIEUW?

2.1    HET SYSTEEM

Verkenner
De nieuwe versie biedt meer hulp bij het gebruik van de mogelijkheden in de Verkenner. Via gebruikersinstructie helpt Microsoft door middel van de app ‘Aan de slag’, diverse pop-ups, het actiecentrum, het vergrendelscherm en diverse meldingen in de Verkenner.  De gebruikersinstructie is, volgens Microsoft, ontworpen om gebruikers te helpen door het verstrekken van snelle en eenvoudige informatie over dingen die je zou kunnen doen. Tevens doet het voorstellen voor het gebruik van nieuwe functies zodat je Windows 10 beter leert kennen en je gebruikerservaring wordt verbeterd. Wens je dit niet, dan is het uit te schakelen.

Actiecentrum in een nieuw jasje. Meer instelmogelijkheden. Actiecentrum
Er zijn veel verbeteringen in de gebruikersinterface aangebracht, zoals iconen voor snelle toegang en schuifregelaars voor het instellen van helderheid en contrast.

Precisie-Touchpads
De ondersteuning voor precisie-touchpads is uitgebreid: er zijn meer drie- en viervingergebaren gedefinieerd. Bij de instellingen van de muis zijn deze, onder het kopje Overige bewegingen, naar keuze in te stellen (zie afbeelding). Of de bediening daarmee eenvoudiger wordt? Dat weet ik niet? Maar het kan.

Startmenu
Verberg de lijst met apps in het startmenu. Er is een optie toegevoegd om deze lijst via Instellingen > Persoonlijke Instellingen >Start te kunnen samenvouwen.
Tegels kunnen worden samengevoegd, gestapeld, in een samengestelde tegel. Net als op de telefoon.

Personalisatie
Steeds meer elementen van vensters op de desktop kunnen naar believen met een kleurpipet worden ingekleurd zoals de titelbalk. Tijdens het wijzigen van het uiterlijk wordt een voorbeeld getoond, zodat je de uitwerking direct kunt zien.
Er wordt een optie aan Windows 10 toegevoegd die het mogelijk maakt om het ‘blauwe licht’ te reduceren. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine, waardoor je slaapcyclus kan worden verstoord. Het verminderen van blauw licht wordt bereikt door de gewenste kleurtemperatuur in graden Kelvin op te geven en te koppelen aan een zelf in te stellen dag-/nachtperiode. Voor het slapengaan bezig zijn met een beeldscherm heeft dan minder nadelige effecten.

Privacy
Microsoft heeft zich de kritiek van velen aangetrokken en het scherm waarop de privacyinstellingen kunnen worden aangepast is vervangen door een overzichtelijker scherm. Alleen moet je nog steeds de schuifjes van Aan op Uit zetten. Wil je weten wat ze betekenen, dan kun je hier kijken wat ze tot nu toe betekenden.

3D
Geïnspireerd door de Hololens wordt groot ingezet op een betere 3D-ervaring waarin je 3D-objecten kunt ontwerpen en afdrukken op een 3D-printer. Microsoft wil 3D naar de massa brengen. Diverse apps, waaronder de nieuwe Paint 3D-app, zijn daar een voorbeeld van. Tevens is de nieuwe app Remix 3D onthuld. Remix 3D moet een online gemeenschap ontsluiten die ontwerpers en kunstenaars met elkaar in verbinding brengt door ontwerpen te delen. Ook moet het mogelijk zijn om met een Windows-Phone een 3D-object te maken via ‘capturing’: door met je mobiel rond het object te gaan. Naast de al genoemde Paint 3D zal ook PowerPoint 3D-objecten ondersteunen. Je kunt deze in een presentatie plaatsen en als 3D-object animeren.

Demonstratie Paint 3D tijdens de presentatie

Oppakken waar je gebleven bent
Microsoft werkt aan een interface die je via een pop-up attendeert op de mogelijkheid om de status van een app te synchroniseren zodat je verder kunt gaan waar je was gebleven. Dit moet het mogelijk maken om onderhanden werk, maar ook een afgebroken spel, te hervatten vanaf een ander apparaat (pc, tablet, mobiel). Van mobiel, naar tekenprogramma, naar 3D printer

Verbeterde upgradestrategie
Wanneer je Apps had verwijderd die standaard met een nieuwe installatie meekwamen (zoals Mail, Kaarten, etc.) dan worden deze niet meer opnieuw geïnstalleerd wanneer je een upgrade van Windows uitvoert.

Updates via meerdere locaties
Deze optie zagen we voor het eerst in Windows 10 versie 1511. Dit gaf gebruikers de mogelijkheid om Windows- en App-updates van en naar andere pc’s in het lokale netwerk en standaard ook naar pc’s op internet te verspreiden. Deze mogelijkheid wordt uitgebreid met het downloaden van de updates vanaf andere pc’s op internet zonder dat je deze zelf hoeft te delen. Ook wordt het mogelijk om updates, parallel, van verschillende bronnen, op te halen om zo het downloadproces te versnellen. Standaard staat dit alles aan, maar je kunt het uitschakelen.

Powershell
De powershell wordt de standaardshell (WIN+X menu) en heeft daarmee de oude vertrouwde opdrachtprompt verdrongen. Het wordt ook eenvoudiger om Powershell en de Opdrachtprompt te starten. Je hoeft daarvoor alleen maar CMD of PowerShell op de opdrachtregel van bestandsbeheer (Verkenner) in te tikken. Tevens wordt PowerShell ogenomen in het contextmenu wanneer je (Shift+) rechtsklikt in de witruimte van een map in bestandsbeheer; een snelle manier om de Commandprompt op locatie te starten.

Leuk om te weten is, dat het PoweShell's tiende verjaardag is. Er staat een aantal video's op het net om dit te vieren. Meer weten over PowerShell? Lees dan deze pagina .

 

2.2    EDGE

Alarm op Tabs
Veel gebruikers laten Tabs open staan om daar op een later tijdstip naar te kijken. Het is straks mogelijk om een reminder op een Tab te plaatsen zodat je eraan herinnerd wordt dat er nog een actie open staat. Ik hoop dat dit óók voorkomt dat een Tab onbedoeld wordt gesloten. De Tabs met een alarm worden opzij geplaatst, zodat je andere open tabbladen schoon blijven.
Edge - Tab previews  
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met de tabbladbrowseroptie een paginavoorvertoning van de tabs te laten zien.

Favorieten exporteren epub boeken lezen in Edge op mobiel of desktop
Eindelijk is het mogelijk om Favorieten vanuit Edge te exporteren naar een HTML-bestand.

Lees EPUB boeken Voor het lezen van e-books kan Edge gebruikt worden. Alle basisfunctionaliteit voor het lezen van onbeschermde e-books zit in Edge. Voor zowel pc, tablet als mobiel. Keuze tussen drie thema's en een aanpasbare lettergrootte. Daarnaast is het mogelijk om bladwijzers in te stellen. Ik vraag me af of het ook bijhoudt waar je met lezen bent gebleven en welke boeken je al gelezen hebt. Ik vermoed dat het meer een weergaveoptie is, als uitbreiding op de leesmodus voor websites, dan een waardige vervanger van een e-bookreader.

Nieuwe uitbreidingen voor Edge
Er zijn meer plug-ins beschikbaar voor Edge zoals Ebates, Intel TrueKey, Read&Write. Je kunt ze alvast uitproberen.

2.3    MAIL, CONTACTPERSONEN  EN AGENDA

Een aantal nieuwe functies is toegevoegd, zoals het openen van een bericht in een nieuw venster en rechtstreeks vanuit e-mailmeldingen met Snelle acties werken. Iemands aandacht kun je trekken met een @-vermelding. Tik een @ in het bericht en begin een naam te tikken om een persoon te kiezen voor de adressering.
Het koppelen van contactpersonen wordt eenvoudiger. Het slepen van een aan de contactpersoon gekoppelde foto naar je mailprogramma is voldoende om Windows het bijbehorende adres te laten invoegen.

Windows 10 - Mijn mensen (MyPeople)

Je kunt je favoriete contactpersonen aan de taakbalk vastmaken met Windows MyPeople. Zo kun je dan eenvoudigweg documenten, foto’s, etc., naar het contact slepen. Ook kun je zo eenvoudig meldingen en schouderklopjes ontvangen en gemakkelijk e-mails openen en bekijken. De Windows MyPeople ‘ervaring’ wordt ook geïntegreerd in Windows-apps zodat je eenvoudig dingen met elkaar kunt delen.

2.4    CAMERA

De camera-app is volledig nieuw ontworpen. Die gaat zogenaamde ‘live-images’ ondersteunen. Voorheen waren ‘live-images’ alleen op mobiele Windows 10-apparaten beschikbaar. De spatiebalk kan worden gebruikt als ontspanknop. Verder is er een eenvoudige ‘zoomslider’ en is de bediening vereenvoudigd.

2.5    DE FOTO-APP

Ondersteuning voor Ink
Ink kan gebruikt worden op afbeeldingen om tekeningen of tekst toe te voegen en die daarna op te slaan als een nieuwe afbeelding of video die de wijze van aanbrengen toont. Op de werkbalk van Ink staat een nieuwe kalligrafiepen.
Ondersteuning van Ink om te tekenen in de Foto-app

Uitsnede maken
De manier waarop je een uitsnede kunt maken is verbeterd.

Filters
Het aantal filters is flink uitgebreid.

2.6    KAARTEN

Verkeersmeldingen
Je kunt nu snel controleren of er op vaak gebruikte routes vertraging is door op het Verkeer-symbool te klikken.

App-modus
De Kaarten-app volgt nu ook de instellingen van je systeem-thema door de keuze voor de donkere en lichte app-modus.

Verzamelingen
Opgeslagen plaatsen kun je nu samenvoegen tot een verzameling.

2.7    Sticky Notes (Plaknotities)

Er is een nieuwere versie 1.2.9.0+ verschenen waarin veel aanpassingen zijn verschenen. In het kort:

 • Herkenning voor e-mailadressen, url's, telefoonnummes, adressen, vluchtnummers en tijdelementen.
 • Ondersteuning voor populaire sneltoetsen zoals (Ctrl+B, Ctrl+I, Ctrl+N en Ctrl+D)
 • Contextmenu voor eenvoudig kopiëren en plakken.

 

2.8    WINDOWS INK Kompas en gradenboogfunctie in Windows Ink

Er zijn verbeteringen aangebracht om Ink op een precisie-tekentablet te kunnen gebruiken. De kompas- en gradenboogfunctie zijn samengevoegd. Daardoor is het maken van een boog of cirkel vereenvoudigd. Vergroten en verkleinen gaat met een tweevinger-‘knijpgebaar’. Ook zijn er verbeteringen aangebracht aan de liniaal, waaronder het numeriek uitlezen van de hoek.

2.9    VEILIGHEID

Verbeterde pin-ingave.
Bij het inloggen gaan de numerieke toetsen op het toetsenbord eindelijk werken; ook wanneer Numlock uitgeschakeld is. Hier zullen veel gebruikers blij van worden omdat Numlock zich vaak lastig permanent laat inschakelen. Ongeacht de status van de Numlock-toets worden er cijfers ingevoerd in het veld pincode.

Windows Defender
Defender krijgt een nieuwe interface die beter bij de vormgeving van Windows 10 past. Of Defender ook meer mogelijkheden krijgt, of beter gaat scoren in het vangen van malware, is niet bekend.

2.10    NETWERK

Netwerkverificatie Wifi instellingen. Uitschakelen voor een bepaalde periode
Standaard zal Windows een nieuw netwerk als Openbaar configureren. Dit is veiliger, maar zal op je thuisnetwerk de verbinding met andere apparaten, zoals een NAS en een printer verstoren. Dit los je op door je thuisnetwerk als Privénetwerk te bestempelen.

Wifi-instellingen
Wanneer je een wifi-netwerk uitschakelt, kun je dat straks ook voor een beperkte tijd doen. Je kunt kiezen tussen: handmatig, één uur, vier uur of een dag.

2.11    HULPPROGRAMMA’S

Windows Subsystem for Linux (WSL)
De functionaliteit is bijgewerkt naar Ubuntu 16.04 (Xenial). Je kunt straks Windows-applicaties direct van de WSL-opdrachtprompt (Bash-shell) starten.

Feedback-hub
De app omvat nu ook ondersteuning voor de donkere app-modus en kent daarnaast verschillende verbeteringen, waaronder het tonen van de oorspronkelijke auteur en de feedback-auteurs in de feedback-pagina’s. Daarnaast is het eenvoudiger om tussen verschillende MS-accounts te wisselen. Ook zijn er verbeteringen op de instellingenpagina.

Verteller
De verteller of voorlezer krijgt een aantal verbeteringen. Naast het definiëren van de toets CapsLock+/ voor het voorlezen van de titel in het actieve venster, zijn het eigenlijk alleen maar bug-fixes.

Registereditor
Regedit heeft nu eindelijk een adresbalk. Doordat het mogelijk is om in die adresbalk te kopiëren en te plakken, kun je snel en eenvoudig een registersleutel zien en er naartoe navigeren. Gelukkig is ook voorzien in de korte notatiewijze voor de hoofdsleutels zoals HKCU voor HKEY_CURRENT_USER.

3    MOBIEL EN TABLET

1607 voor Windows 10 Mobiel en Tablet Aangezien de Windows-basis op verschillende apparaten gelijk is, geldt (bijna) alles van bovenstaande wijzigingen ook voor tablets en mobieltjes. Onderstaande opties lijken echter alleen op tablet en WinPhone van toepassing te zijn. Besef ook dat de zogenaamde Universal-apps zo gemaakt zijn dat deze op alle Windows 10-apparaten werken. Of dat nu een desktop, een WinPhone, de Hololens of een apparaat is zonder beeldscherm (IOT).

3.1    SKYPE

Is uitgebreid met een volledige ‘messaging’-functie om tekst te verzenden (SMS/MMS). Alleen te gebruiken wanneer Skype de standaard boodschappen-app is op je mobiel. Tevens kun je nu bestanden en afbeeldingen van maximaal 300 MB door ‘sleur en pleur’ invoegen. Wanneer een pc of laptop is uitgerust met een simkaart werkt ontvangen daar ook.

3.2    CONTINUUM

Continuum wordt meer volwassen. Het zal er meer uitzien en aanvoelen als Windows 10 op de desktop, zoals ondersteuning voor meerdere vensters en een volledig functionele taakbalk en actiecentrum. Op je mobiel is het mogelijk de ene monitor via een time-out uit te schakelen terwijl je doorwerkt op de ander via het dock. Je kunt de telefoon in je zak houden terwijl je draadloos verbinding maakt met het dock. De startschermen van je mobiel en het dock zijn apart te configureren. Ook zul je vensters kunnen ‘snappen’ en van grootte veranderen. Win+toets zal werken. Je krijgt veel meer een pc-ervaring via Continuum.

4    TOT SLOT

Het duurt nog even voordat we de update echt mogen aanschouwen. Tot die tijd kunnen er aanvullingen op deze lijst komen. Het kan zelfs zo zijn dat een aantal van de voorgestelde wijzigingen niet doorgaat. Ook dat zul je terugvinden in het artikel online.

Nieuwe Surface Studio. Mooi!
Naast wijzigingen in de software heeft Microsoft ook nieuwe Surface-apparaten aangekondigd, waarbij de nadruk ligt op creëren. Zie de link onderaan het artikel voor meer informatie over o.a. de nieuwe indrukwekkende Surface-Studio, waarbij de nadruk ligt op de grafische eigenschappen. Kijk naar de filmpjes en denk net als ik: dat wil ik ook!


Nieuwe Surface-hardware
 

Dit artikel is in december 2016 verschenen in de SoftwareBus 2016-6 van HCC!CompUsers.

5    UPDATES

Inmiddels zijn er nieuwe aankondigingen geweest. Deze zijn in BLAUW verwerkt in het artikel

 • Windows Mobile build 14977
  De mogelijkheid voor het lezen van EPUB-boeken is ook op mobiel beschikbaar.
 • Edge
  Het wordt mogelijk om EPUB-boeken in Edge te lezen.
 • Paint 3D is als vast onderdeel toegevoegd aan Windows 10
 • Powershell in the shell
  Powershell wordt de standaar commandline-processor.
 • Lijst met apps verbergen in het Startmenu
 • Uitbreidingen voor de Sticky Notes app
 • Regedit is uitgebreid met een adresbalk

 

label: 

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows
randomness