Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Windows 7 - Installatie

Al eerder schreef ik een artikel over het installeren van een Operating Systeem. In grote liWindows 7jnen geldt dat artikel (verschenen is sw-bus 2005-2) nog steeds. Met dien verstande dat de partitiegroottes mee moeten groeien met de honger naar ruimte van  Vista en Windows 7.

Deze verhandeling gaat over het installeren van Windows 7 op een schone PC. Nu zul je zeggen: "Updaten? Dat kan toch ook?" Ja dat kan. Ik ben er echter geen voorstander van. Begin een nieuw systeem ook echt nieuw!

Voorbereiding

Heb je een bestaande PC met data, dan moet die data eerst worden veiliggesteld. De C: partitie waarop Windows 7 moet komen, dient schoon te zijn! Neem geen ballast en fouten mee van een eerdere installatie. Heb je niet een C: en een D: partitie, stel dan je eigen data eerst veilig op een andere locatie.
Misschien is juist nu de tijd rijp om een nieuwe harde schijf te kopen voor de installatie van Windows 7. Met de oude schijf gebeurt dan niets. Die is later weer aan te sluiten als 2e harddisk of koop er een behuizing omheen zodat die als verwisselbare schijf kan fungeren. Bijkomend voordeel is dat een nieuwe, grotere, schijf sneller is dan je oude schijf. Schijven zijn momenteel de bottleneck v.w.b. de snelheid van je systeem. Zit je goed in de slappe was, dan is te overwegen het Operating Systeem (OS) in zijn geheel op een 80Gb - of eventueel een 60Gb SSD te plaatsen. Een SSD is een Solid State Disk. Een schijf zonder bewegende delen. Een SSD is veel sneller dan de oude roterende schijven. Met een SSD wordt je systeem écht snel! De schijfcontroller op het moederbord is bij een SSD de bottleneck, niet de schijf zelf. Kies dan wel een SSD met de Intel X25-M controller! Hiermee hebben we ook de afmetingen voor de installatie partitie gezet. Kies daarvoor 80Gb aan ruimte. De andere partitie of andere schijf wordt dan voor de applicaties en de data gebruikt.

Lees meer in de pdf........

Links bij dit artikel:

Links:

label: 

Reacties

In de pdf over W7 installatie staan pluspunten om de Users map op een andere partitie te plaatsen. Destijds heb ik dat zo uitgevoerd, maar nu heb ik probleem dat ik hoop op te lossen door de Users weer op C: te plaatsen. Ik wil nl. de D partitie opheffen. Mijn vraag is of dat kan door de genoemde stappen opnieuw uit te voeren, dus eerst het register aanpassen (User en Public), vervolgens de map van D: naar C: te kopiëren (of MOET dit verplaatsen zijn?). Het probleem dat ik wil oplossen is het volgende: ik vervang een HDD door een SSD in een laptop. De software die hiervoor gebruikt kan worden zit bij de (Samsung) SSD. Het klonen lukt echter niet. Als ik beide partities kloon duurt dat 8 uur! en het resultaat is 'failed'. Als ik alleen de C partitie kloon gaat het goed, in 2 uur, en windows start goed op vanaf de SSD, maar inloggen mislukt dan omdat de user profiles niet gevonden worden. Nogal logisch!!!Ook nadat ik de user mappen er met juiste namen had bijgezet ging het niet goed. De profielen werden gezien maar waren niet OK.k hoop nu dat door alles weer in een partitie te plaatsen het klonen wel goed gaat. Eenmaal klaar met de ombouw , en vervolgens upgrade naar W10, kan ik de persoonlijke gegevens weer apart gaan zetten. Een suggestie voor een andere oplossing is natuurlijk fantastisch, maar ik ga liever niet een schone installatie uitvoeren. Als nood route zie ik wel nog dit: met de HDD upgraden naar W10, schone installatie uitvoeren en dan klonen naar de SSD. (ik zag dat er key en activeringsproblemen kunnen zijn als ik schoon op de SSD met W10 wil starten)

Je zou het klonen ook kunnen uitvoeren met Macrium Reflect free. Daar heb ik goede ervaringen mee. Die houdt ook rekening met de SSD indeling. Dat zou de kortste klap zijn.

Anders, het terugkeren van de profielen naar C: moet inderdaad omgekeerd aan het beschrevene in het artikel. Dus eerst de profielen kopieren (niet verplaatsen) naar C:

Dan de eigen mappen via Eigenschappen > Locatie naar C: verplaatsen.

Neen, niet W10 schoon installeren. Altijd: Eerst upgraden en dan pas na een succesvolle W10 activatie een schone installatie uitvoeren. Wat wel kan is een schone installatie van W7 op de SSD, de noodzakelijke upgrades uitvoeren en dan upgraden naar W10. Alle eigen bestanden later van de oude hdd kopieren.

Groetjes/
_______/Rein

Dank voor reactie! Ik ga dat programma proberen, ook in die volgorde. Inmiddels heb ik de upgrade uitgevoerd op hdd en heb nu geactiveerd W10. Maar er is nog iets bij gekomen. Bij het puzzelen heb ik een test uitgevoerd door een 16-bit programma dat goed werkt onder W10 te verwijderen en het vervolgens proberen te installeren. En dat ging niet goed, daar was ik al bang voor gezien de berichten daarover op internet. Ik denk er dus over om een systeemkopie van voor de upgrade naar W10 terug te zetten, dan de progs met 16-bit te verplaatsen van D naar C, dan ook de profielen naar C te kopiëren (dank voor tip!) om vervolgens weer te upgraden naar W10 en dan nooit meer een schone installatie te doen. Zeer wonderlijk dat die programma's niet op W10 te installeren zijn maar wel succesvol meegaan in een upgrade!   Ik zou natuurlijk in de W7 omgeving ook het klonen en overstappen op SSD kunnen doen, en daarvoor zelfs nog een (allerlaatste) schone installatie. Graag nog eens uw kijk hierop.

Welke versie van Windows heb je en wil je installeren? 64-bits?
Dan krijg je problemen met 16-bits programma's die draaien niet zo maar onder een 64-bits Operating systeem. Wel op een 32-bits OS. Maar dan kun je geheugen boven de 4Gb. niet benutten.
Heb je echter een 32-bits OS, dan zouden de 16-bits programma's goed moeten lopen. Eventueel kun je nog kijken of het in compatibiliteitsmodus beter gaat.

Groetjes/
_______/Rein

Zelf heb ik 64-bits en had in W7 die programma's beschikbaar via XPMode, maar het gaat om die van mijn vrouw en die is 32-bits. Voordat ik omslachtig ga doen zal ik het nog eens proberen. Wat er gebeurde was dit: tijdens de installatie verscheen het bericht 'missing NTVDM' of zoiets, met de uitnodiging om dat te installeren. Daarna ging de installatie van het woordenboek verder maar bleef toch steken in de setup waarbij in Taakbeheer vreemde knippereffecten te zien waren doordat processen verdwenen of op een andere plek in de rij kwamen.( is er een mogelijkheid om de volgorde onafhankelijk van een gegeven te maken, bij mij wordt die bepaald door bv. de omvang van het geheugenbeslag en als die verandert past de volgorde zich automatisch aan. Zeer hinderlijk soms). Compatibiliteitsmodus hielp niet. Maar blijkbaar heb ik er in de vele berichten op internet overheen gelezen dat het dan om 64-bits pc's ging, dus nu nogmaals aan de slag ermee.

Drie programma's normaal geïnstalleerd, maar het 4e 16-bit programma wil niet. Zelfs niet als ik de originele CD gebruik. Nu het artikel 'Mijn PC doet vreemd' navolgen.

Dat artikel is voor wanneer je hele pc vreemd doet niet alleen maar één programma. Ik neem aan dat je het 16-bits programma op 32-bits Windows wenst uit te voeren. Tracht het eens uit te voeren in de compatibiliteitsmodus. XP-mode bestaat niet meer, maar je kunt het wel uitvoeren als een XP-programma.

Groetjes/
_______/Rein

Compatibiliteitsmodus hielp niet. Ik had dat voor die andere wel met succes gebruikt. Nu is het toch gelukt, ik klikte eens niet op setup.exe maar op autorun, en alles verliep normaal!?! Ik kreeg een linkje naar het artikel "mijn PC doet vreemd", begreep dat als hint.

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows
randomness