Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Windows adresboek naar Thunderbird

Exporteren van adresboeken naar een ander e-mail programma's stuit vaak op problemen. Thunderbird een goed alternatief en eenvoudig tussen diverse systemen te porteren. Met een goede voorbereiding is het eenvoudig. Thunderbird eerst op je oude PC installeren waarop je oude mailproramma nog wordt gebruikt en dan pas migreren naar Windows 7/8 voorkomt veel problemen. Helaas wordt dat vaak vergeten. Ook kun je zo eenvoudig je mail en adressen van een Windows machine overzetten naar een Linux bak.

Wil je over naar Thunderbird, maar was je vergeten de migratieslag vooraf te doen. Zit je nu met Windows Mail of Live Mail in je maag. Hieronder staat hoe je het adresboek naar Thunderbird kunt overzetten.

Voor de volledigheid wordt ook de Export functie van Outlook Express en Outlook beschreven.

 • Outlook Express
  > Klik Adressen > Bestand > Exporteren > Ander Adresboek >
  Kies: Tekstbestand (met door komma's gescheiden waarden)
  Ga verder bij (*)
 • Outlook
  Selecteer de map Contactpersonen.
  > Bestand > Importeren en Exporteren > Naar een bestand exporteren. Kies hier "Door lijstscheidingstekens gescheiden waarden (DOS). Klik [Volgende]. Selecteer de map Contactpersonen. Klik [Volgende] en kies een bestandsnaam. Klik Aangepaste velden toewijzen. Haal hier de niet relevante velden weg uit het rechtermenu. Thunderbird heeft een beperkter aantal adresboekvelden dan Outlook. Doe je dit niet, dan vallen de belangrijkste velden: weergavenaam en e-mailadres buiten de selectie. Dat wil je niet! Verder bij (**)
 • Start Windows mail
  > Extra > Windows contactpersonen
  Klik rechtsboven op Exporteren. Verder bij (*)
 • Start Live mail
  > Contactpersonen > Klik aan de rechterkant op het icoon net voor het vraagteken en kies in dat afrolmenu "Exporteren" > Kies voor csv-bestand.

WLM Export

(*) Als bestandsnaam kies ik voor het voorbeeld: mail-adr.csv. Nu komt er een scherm waar de rubrieken, die geëxporteerd worden kunnen worden gekozen. Dit is afhankelijk van de ingevulde waarden in het adresboek. Meestal volstaan alleen de velden naam en e-mailadres (Meeste velden zijn waarschijnlijk leeg). Klik op Voltooien. Let er wel op dat bekend is, waar het bestand opgeslagen wordt.

De ellende is dat Windows m.u.v Outlook geen kommagescheiden, maar een punt-kommagescheiden ; bestand aanmaakt.
Eerst moeten de punt-komma's in het bestand vervangen worden door komma's
Open het bestand in Kladblok (Notepad). Ga met de verkenner naar het bestand. RechterMuisKnop > Bewerken.
In Kladblok > Bewerken > Vervangen. Zoeken naar ";" Vervangen door "," > Klik nu op Alles vervangen. Klik het venster weg. Sluiten en kies voor opslaan. Nu staan er komma's ipv punt-komma's en kan Thunderbird het bestand importeren.

(**) Open nu Thunderbird
Klik Extra > Importeren > selecteer adresboeken > Tekstbestand (LDIF, ....)
Kies het bestand dat in de vorige stap is aangemaakt. Denk er wel aan rechts onder LDIF te wijzigen in Kommagescheiden of alle bestanden. Kies het juiste bestand. Er opent zich een menu met de adresboekvelden en de veldnamen van het te importeren bestand.
Vink links alles uit wat niet relevant is. Koppel de vakken links met de vakken rechts middels de knoppen Omhoog - en Omlaag verplaatsen. Let erop dat de vinkjes aanstaan. Zie afbeelding in 2e attachment.

Klik evt op Volgende/Vorige om te zien of het goed zal gaan en of geen velden zijn vergeten. Klik nu OK. Het adresboek is geïmporteerd.

Klik nu op: Adresboek. Er is een adresboek toegevoegd met de naam van het geïmporteerde bestand.
Daarin bevinden zich alle geïmporteerde adressen. Nu kan er geordend worden.

label: 

Reacties

Na exporteren van het adresboek (bij mij vanuit Outlook Express) naar een .csv bestand heb ik eerst (met kladblok - alles vervangen) de al aanwezige komma's (gebruikt in een veld) door een underscore en daarna pas alle punt-komma's door komma's. Anders raken de velden na importeren flink in de war. Hierbij nog wel een vraag : ik heb de velden Voornaam, Achternaam, Naam, en e-mail geexporteerd. Deze worden ook netjes door TB geimporteerd, maar in het adresboek komen alleen Naam en e-mail kolommen te staan. Het lukt mij niet om ook de velden met Voornaam en Achternaam toe te voegen. Het pijltje rechts in die balk geeft wel Chatnaam e.d. weer, maar geen Voornaam - Achternaam.  Bestaat die mogelijkheid wel?  Groet, BinkyP

Het is gelukt en als je op de naam van iemand klikt, dan zie je beneden onder de balk de adresgegevens en de extra gegevens

Beste Rhino,Prima verhaal, en het werkt uitstekend, maar kun je ook aangeven, hoe je je mail en de mappen van de oude Vista Windows versie (windows mail) kunt overzetten naar Thunderbird.In Windows 8 vindt volgens mij geen ondersteuning meer plaats van de "oude" pop-3 accounts.Alvast bedankt voor je reactie.Groet,Marcel Veldhuis 

afbeelding van Eerste_

Adresboek van Vista (Windows Mail) gaat analoog aan WLM.
zie ook het artikel van Microsoft.

Wanneer je in W8 een ms-account gebruikt, kun je online (outlook.com) pop3 accounts instellen en daar de post ophalen. Deze verschijnt dan in je EAS account. Die kun je gebruiken in:

 • De W8 Mail-app
 • Windows Live Mail
 • Outlook
 • Thunderbird (als IMAP)
  inkomende mailserver: imap-mail.outlook.com poort 993/SSL
  uitgaande SMTPserver: smtp-mail.outlook.com poort 587/TLS

 

Groetjes/_______/Rein.

Hallo Rein,

Start Windows mail
> Extra > Windows contactpersonen
Klik rechtsboven op Exporteren. Verder bij (*)
Start Live mail
> Contactpersonen > Klik aan de rechterkant op het icoon net voor het vraagteken en kies in dat afrolmenu "Exporteren" > Kies voor csv-bestand.

Ik kan niet vinden in Windows Live mail wat jij aangeeft. Kun je mij verder helpen?

Groeten, René.

afbeelding van Eerste_

WLM 2012 is een ander programma dan Windows Mail.

Contactpersonen exporteren gaat daar als volgt:

Start WLM > Klik Linksonder op Contactpersonen
Nu verschijnt rechtsboven een icoon met de tekst: exporteren. Verder bij (*)

Mocht je een andere situatie zien, meldt het dan via het contactformulier.

 

 

Groetjes/_______/Rein.

Ik heb de adressen er wel in staan Rein. Maar het automatisch invullen doet hij bij de meeste niet. Ik bedoel : je maakt een aanvang met het intypen van een adresnaam waarna TB de mogelijkheden laat zien.
Ook al staan de namen wel in de lijst .... maar het autom. invullen vertikt ie.

Groet Jan

Hmmm. lastig op afstand. Hier gaat het prima, maar daar heb jij niets aan. TB, zoekt op basis van de beginletters van de naam en e-mail adres.

Heb je autoaanvullen voor adressen wel goed staan?
(ALT) Extra > Opties > Opstellen > Adressering

Groetjes/
_______/Rein

Ik heb e.e.a. geimporteerd in TB, maar de gegevns komen niet in beeld. M.a.w. In zie een map met allemaal poppetjes-icoontjes. Als ik op zo'n poppetje klik dan blijkt dit wel de gegevens te bevatten (naam, e-mailadres, overigens niet in de correcte velden, namelijk in de velden voornaam en achternaam)maar in het totaaloverzicht zijn die gegevens afwezig. Zodoende kun je ze dus ook niet sorteren. Wat doe ik fout?

Ook ik zie na exporteren contacten WLM en inporteren in MT alleen maar poppetjes ?

Benader mij maar via het contactformulier. Dan kunnen we daarna gegevens uitwisselen.

Groetjes/
_______/Rein

Beste Rhino,
Ik heb mijn adresboek geïmporteerd van Hotmail (Microsoft dus) naar Mozilla Thunderbird Ik krijg wel namen maar helaas geen mailadressen te zien, wat ik geexporteerd heb is een exel bestand, het lukt me op geen enkele manier om die adressen erbij in te krijgen, wat doe ik verkeerd ?

groetjes,
Rina

Ben je er al uit? Zo niet, neem dan even contact op met het contactformulier.
Ik ben net terug van vakantie.

Groetjes/
_______/Rein

Het was heel eenvoudig om de contacten bij Thunderbird te importeren. Duidelijk uitgelegd!
Ïk heb alle contacten in 'Persoonlijk adresboek' gezet.
Maar als ik een nieuwe mail open, en in 'Aan' een naam in type, wordt de ingetypte naam rood en wordt de betreffende naam niet gevonden in het adresboek.
Terwijl alle contacten wel in adresboek staan.
De enige paar contacten die verzonden worden, zijn de contacten die ik handmatig in een mail gezet heb om te testen of Thunderbird werkt.
Vraag:
Hoe worden de contacten uit mijn adresboek automatisch aan een nieuwe mail toegevoegd?
Bij voorbaat dank voor het antwoord!
Met vriendelijke groet,
Kees-Jan

Het kan zijn dat in de opties voor het adresboek niet juist staan ingesteld.
Kies in TB > Opties > Opstellen > Adressering
Daar moeteen vinkje staan bij: Lokale adresboeken

Meer informatie of het gebruik van de adresvelden vind je: ---> hier <---

Groetjes/
_______/Rein

Hallo,

Over het importeren van adressen: ik lees in de uitleg "Koppel de vakken links met de vakken rechts middels de knoppen Omhoog - en Omlaag verplaatsen."

Wanneer ik die pijltjes gebruik gaat zowel het nieuwe veld als het oude veld omhoog of omlaag. Ik kan niet daarin geen wijzigingen maken. Hoe kan ik wijzigen welk veld ik wil koppelen aan de standaardvelden van Thunderbird? Ik kan prima importeren, maar het e-mail adres komt niet in het e-mail veld, waardoor er met het opstellen van mail geen adressen afgemaakt worden en ik de e-mail adressen alsnog handmatig moet invoeren. Zoals het nu staat:

Op de kaart (dubbelklik op een regel):
Voornaam = Voornaam
Achternaam = Achternaam
Weergave = E-mailadres

In het adresboekoverzicht (lijst):
Naam = E-mailadres
Voornaam & Achternaam zijn in dit overzicht niet te kiezen.

Kan iemand mij helpen?
Marian

Gewoonlijk gaat alleen het eerste veld (Adresboekveld) Omhoog of omlaag. Ik heb het net even getest. Zie de afbeeldingen. (Voor en Na). Dus selecteer een regel (In dit geval Primair e-mailadres) en klik dan op omlaaag verplaatsen totdat het overeenkomt met E-mail Address (rechts).

Heb je wel het vinkje gezet bij: Eerste record bevat veldnamen?

Voor selectie goede veld  Na uitlijning met het juiste veld

Groetjes/
_______/Rein

moet ik dan echt elke punt komma veranderen in komma?

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows