Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vergeten sneltoetsen

Welke (snel)toetsen moet je in Windows absoluut onthouden?

Ik kom vaak tegen dat mensen een aantal Muismat - Windows sneltoetsen - Win-muizenval basisopdrachten van Windows, die je met het toetsenbord kunt uitvoeren, zijn vergeten of sowieso nooit geweten hebben. Dat kan een enkele toets zijn of een combinatie van twee of meer toetsaanslagen. Heb je de functie van die toetcombinaties eenmaal door, dan wordt het werken onder Windows met een toetsenbord eenvoudiger en sneller. Je hoeft immers niet zo vaak je handen van het toetsenbord te halen. Het vermindert het muisgebruik. Minder kans op RSI!

Vraag je je af: 'Hoe onthoud ik dat allemaal?' Kijk dan eens goed op het scherm wanneer je met de muis ergens klikt. Vaak zie je dan de te gebruiken sneltoets al getoond. Dat is een goede manier om je repertoire uit te breiden.

Hieronder staan de (volgens mij) belangrijkste toetsen om Windows te besturen.

TOETS Betekenis Opmerking
Win Startmenu/Zoeken Opent het startmenu en, wanneer je direct begint te tikken, is het een zoekfunctie.
Alt Menu oproepen In veel programma's wordt dan het (verborgen) menu geactiveerd.
Tab Naar volgende Verplaatst de focus naar het volgende veld. Erg handig bij het invullen van documenten op een webpagina.
Home Ga naar begin Meestal van een regel (naar blok of pagina i.c.m. Ctrl+Home)
End Ga naar einde Meestal van een regel (naar blok of pagina i.c.m. Ctrl+End)
Esc Stapje terug Annuleer de vorige opdracht.
Ctrl+C Kopiëren Een kopie van de selectie op het Klembord plaatsen.
Ctrl+V Plakken Voeg de inhoud van Klembord in op de plek van de muisaanwijzer.
Ctrl-Z Ongedaan maken Maakt de vorige actie ongedaan. Kan ook herhaald worden gebruikt.
Ctrl-P Afdrukken Print het bestand of vensterinhoud waarmee je bezig bent.
Ctrl+A Alles selecteren Selecteert alles. Bijvoorbeeld een Document/Pagina/Map.
Alt+pijl Selecteer vanaf Selecteer tekst of bestanden vanaf de cursor in de richting van de pijl. Probeer maar eens in een tekstdocument: ALT+pijltje-omhoog
Alt+F4 Afsluiten Sluit het actieve programmavenster. Herhaald indrukken leidt uiteindelijk tot het afsluiten van Windows.
F1 Help Voor als je het niet meer weet en hulp nodig hebt.

Heb je het eenmaal ontdekt hoe het werkt, dan zul je jezelf afvragen waarom je het altijd zonder hebt gedaan!

Voor CompUsers heb ik ooit een muismat gemaakt met deze toetsen. Deze muismat kun je --> hier <-- downloaden en vervolgens uitprinten of digitaal aanleveren bij een afdrukservice voor muismatten zoals: Hema, Vistaprint, Prachtigkado en vele anderen. Wens je de muismat in een lichtere uitvoering of een andere achtergrond, dan kun je uit de voorbeelden hieronder een keuze maken. Klik op de afbeelding > klik met rechts op de muismat > Kies dan: Afbeelding opslaan als... Het gedownloade .jpg bestand kun je vervolgens uploaden naar een van de eerder genoemde afdrukcentrales.

Voor de muizers onder ons ;)
De belangrijkste muisknop is niet de linker (die niets meer doet dan het uitvoeren van de de standaardactie), maar de rechter muisknop (RMK). Waarom? Deze geeft aan wat je kunt met een object. Of dat object nu een afbeelding, snelkoppeling of het bureaublad is. Telkens krijg je een andere lijst die je toont wat je met dat 'iets' kunt. Je ziet daarin ook dat er heel vaak een van de opties vet wordt weergegeven. Dat is de actie die je inzet wanneer je met de linker muisknop (LMK) klikt.

Muismat - Windows sneltoetsen Muizenval  Muismat - Windows sneltoetsen Z/W - Rhino - Neushoorn  Muismat - Windows sneltoetsen woestijn - Rhino - Neushoorn  Muismat - Windows sneltoetsen groen fantasy- Rhino - Neushoorn  Muismat - Windows sneltoetsen rood- Rhino - Neushoorn - Giraf  Muismat - Windows sneltoetsen grijs fantasy- Rhino - Neushoorn Muismat - Windows sneltoetsen Rood lijntekening - Rhino - Neushoorn

label: 

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows