Sorry, u moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zoeken in Windows?

Drie manieren om je bestanden in Windows 10 terug te vinden.

Titelplaatje zoeken in Windows 10 Met de komst van het Windows Startmenu kun je daar ook zoeken naar bestanden. Het heeft er echter alle schijn van dat Microsoft meer zijn eigen zoekmachine Bing daarin tracht te promoten dan de meer efficiente manieren van het zoeken naar bestanden. Windows 10 heeft hele krachtige zoekfuncties, alleen zijn die wat moeilijker te vinden. Je zou ook kunnen overwegen om een ander zoekprogramma te gebruiken. Nee, niet Google!

1    HET STARTMENU

De zoekfunctionaliteit van het Startmenu wordt door Cortana (De spraakassistent van Windows) afgehandeld. In Nederland helaas nog niet via spraak. Misschien komt dat ooit nog. Cortana doorzoekt je bestanden en als aanvulling daarop gebruikt het Bing en andere online bronnen om te voldoen aan je zoekopdracht. Denk daarbij ook aan je privacy.

Zoeken in het Start-menu van Windows Aanvankelijk was er een aparte knop [Zoeken in mijn spullen] om de zoekactie te beperken tot je eigen pc. In de Verjaardagsupdate is deze verdwenen en daarmee de mogelijkheid om het zoeken tot je eigen pc te beperken. Je kunt dat teniet doen door in het register Cortana uit te zetten (zie kader).

In de huidige versie Windows 10 (1709) zoek je door te drukken op de Windowstoets    en dan gewoon het zoekbegrip beginnen te tikken. Daarnaast bestaan er ook nog andere methoden die tot hetzelfde leiden zoals het vergrootglas-icoon naast Start en de toetscombinatie <Win+S>. Echter, gewoon de Windows toets  indrukken op het toetsenbord en dan het zoekbegrip intikken is verreweg de snelste methode.

Filters aanbrengen in de zoekopdracht Het Startmenu is nog steeds te gebruiken voor standaardzoekopdrachten op geïndexeerde bestanden. Zijn de bestanden in de Windows zoekindex opgenomen, dan worden deze ergens in de verschijnende lijst weergegeven. Dit werkt niet altijd, omdat alleen de bestanden worden gevonden die in de index staan. Er is geen andere manier om bestanden buiten de index te vinden dan door het bestand of de locatie waar deze zich bevindt, eerst in de index op te nemen. De index staat voor alle Mijn-dingen standaard aan.

Standaard worden de locaties: Geïndexeerde bestanden, Bing, OneDrive, Windows Store en andere online locaties doorzocht. Het zoeken kun je met behulp van de knop [Filters] beperken.

Het probleem is alleen dat er geen manier is om al je lokale bestanden te doorzoeken. De filters zijn beperkt en tonen ook de online locaties zoals OneDrive.

Om de resultaten te verbeteren kun je de index aanpassen door bij de filters op de knop [Locaties selecteren] te klikken. Daar is de mogelijkheid om bestanden en mappen aan de index toe te voegen. Deze index wordt door Windows automatisch, op de achtergrond, gemonitord en bijgewerkt.

Windows 10 Indexeringslocaties voor zoeken

Persoonlijk gebruik ik <Win+ intikken> heel veel. Meestal niet om bestanden -, maar om Applicaties te zoeken die ik wil starten. <Win + de tekst ‘update’> werkt immers veel sneller dan het klikken op Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update. Zo ook <Win+’back’> om naar de Back-ups te gaan voor de  Bestandsgeschiedenis.

2    VERKENNER

Wanneer je gefrustreerd afhaakt bij het zoeken naar bestanden via het Startmenu, vergeet het dan en gebruik de Verkenner om te zoeken. Het zoeken start vanaf het punt waar je bent in de verkenner.

Zoeken met de verkenner in Windows 10

Navigeer eerst naar de map waarin je het te zoeken bestand verwacht. Wanneer je een muzieknummer wilt vinden, navigeer dan eerst naar de map ‘Muziek’. Wil je de hele C:-schijf doorzoeken, kies dan C:\.

Automatisch beginnen te typen in het zoekvak van de verkenner instellen In het venster rechtsboven tik je dan de zoekopdracht in en druk je op <Enter>. Zoek je in een geïndexeerde locatie dan wordt het bestand direct gevonden. Je kunt dit nog versnellen door aan te geven dat tikken altijd start in het zoekvenster. Dat stel je in via Bestand > Opties > Weergave. Zoek in het venster naar ‘Tijdens het typen in de lijstweergave>Automatisch in zoekvak typen

Mocht je zoeken in een niet-geïndexeerde locatie zoeken zoals de Windows-map, dan wordt een voortgangsbalk getoond en de tekst “Bijna klaar …” Dat moeten we dan maar hopen … De snelheid is afhankelijk van de grootte van het zoekgebied en hoe rap je schijf is.

Je kunt dit proces versnellen door te klikken op de Zoeken-tab en op basis van de daar getoonde opties zoals Soort, Grootte en Eigenschappen de zoekopdracht te verfijnen. Bedenk wel dat Windows op locaties die niet geïndexeerd zijn, alleen op bestandsnaam kan zoeken en niet op de inhoud van bestanden. Je kunt dit gedrag aanpassen door in het Zoek-lint op ‘geavanceerde opties’ te klikken en daar ‘Bestandsinhoud’ aan te klikken. Er wordt dan dieper gezocht om teksten binnen de bestanden te zoeken; de zoekopdracht zal meer tijd kosten.

Ook in de Verkenner kun je de indexeringsopties aanpassen om Windows meer mappen te laten indexeren. Klik in het lint op ‘Geavanceerde opties’ > ‘Geïndexeerde locaties wijzigen’. Vanzelfsprekend is dit dezelfde index die je ook in het Startmenu zag.

3    ZOEKEN MET EVERYTHING

Mocht je, net als ik, niet gecharmeerd zijn van de Windows zoekmogelijkheden, dan ga je wat anders zoeken. Er is een aantal goede programma’s te vinden. Ik ben zeer gecharmeerd van Everything, dat ook goed samenwerkt met Total Commander (Vanaf versie 9); de filemanager die ik gebruik in plaats van de Verkenner. En ja, Everything is GRATIS! Hoewel een donatie van $ 5,-- op prijs wordt gesteld. Everything komt in meerdere talen en versies (32/64) waaronder Nederlands. Download daartoe de Internationale versie.

Everything is een klein programma dat alle bestands- en mapnamen op je pc indexeert en snel de resultaten toont. De hele pc wordt in een paar minuten geïndexeerd. Het is een flitsend snel programma dat heel weinig systeembronnen gebruikt. Zoals veel goede tooltjes is het ook beschikbaar als een portable versie.
Jammer is dat het alleen bestanden en mappen kan zoeken en niet op de inhoud van bestanden. Daarvoor moet je teruggrijpen op de Verkenner of Total Commander gebruiken die zelf bepaalt of Everything al dan niet gebruikt wordt op basis van je zoekargumenten.

Zoekvenster van Everyting

Everything opent een basale interface waarin al je bestanden en mappen voorkomen. Zoeken start je door simpel je zoekopdracht in het zoekvenster in te tikken. Al na een paar letters worden de relevante resultaten getoond. Je vindt het icoon van Everything in de systeem-tray of als contextmenu voor een map in de Verkenner. Daarnaast kun je een sneltoets voor Everything definiëren om het snel te laten starten (Hulpmiddelen > Opties > Algemeen > Toetsenbord).
 
Om Everything alle bestanden op low-level leestoegang- met verhoogde rechten - te laten indexeren is het wenselijk om het als Service uit te voeren (Hulpmiddelen > Opties > Algemeen > Plaats een vinkje bij ‘Everything Service’ en verwijder het vinkje bij als ‘Administrator uitvoeren’. Nu kun je Everything als standaard gebruiker uitvoeren. Op dezelfde pagina kun je ook aangeven of je Everything in het contextmenu van de Verkenner wenst te zien. Dat heeft als voordeel dat Everything snel gevonden is en het standaard onder die map zoekt.

Algemenen zoekopties van Everything instellen
 
Gebruik je Total Commander, dan is het gebruik van Everything helemaal simpel. Het enige wat je hoeft te doen is een vinkje plaatsen in het zoekvenster van Total Commander dat je via Opdracht > Zoeken of de toetscombinatie <ALT+F7> bereikt.

Total Commander instellen om met Everything te zoeken
 
Everything is een veel beter hulpmiddel voor het snel opzoeken van bestanden en mappen op je pc dan de Windows zelf omdat het domweg alle bestanden en mappen indexeert in een zeer snel toegankelijke index. De tekst "Bijna klaar …" staat niet in het vocabulaire van Everything. Het is klaar!
Het voert te ver om alle mogelijkheden van Everything te benoemen. De website kent een uitgebreide FAQ Everyting - Veel voorkomende vragen en een forum Everything. Denkelijk zal ik nog een uitgebreide review over het gebruik van Everything schrijven.

Cortana uitschakelen


In het register kun je Cortana uitschakelen. Start Regedit door <WIN+R> in te drukken en dan “regedit” in het venster te tikken, gevolgd door een <Enter>
Navigeer naar de sleutel:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Windows Search
Zie je geen “Windows Search” sleutel onder Windowsmap, klik dan met rechts op de Windowsmap en kies > Nieuw > Sleutel. Noem het “Windows Search”. Klik nu weer met rechts, maar dan op de nieuwe sleutel en kies > Nieuw > DWORD (32-bits)-waarde. Geef het de naam “AllowCortana”.
Dubbelklik op de waarde: “AllowCortana” en geef het de waarde: “0” nul.Om dit ongedaan te maken, zet je de waarde van “AllowCortana” op “1”.
Vind je dit lastig, download dan de Registerhack (Staat hieronder). Daarin staan twee .reg bestanden die je eenvoudigweg kunt uitvoeren om Cortana Uit of Aan te zetten.
label: 

Reactie toevoegen

Rhinos place - for it-information - Windows